Το Χαϊδάρι είναι ο πρώτος Δήμος στη χώρα που υλοποιεί, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ, πιλοτικό πρόγραμμα με την ονομασία Smart Bus στο οποίο οι κάτοικοι κάνουν κράτηση θέσης σε άμεσο χρόνο, μέσω της εφαρμογής από κινητό τηλέφωνο.

Η πιλοτική γραμμή ξεκίνησε στις 15 Απριλίου και η επιβατική της κίνηση βαίνει αυτό το δίμηνο συνεχώς αυξανόμενη.

«Οι κάτοικοι του Χαϊδαρίου έχουν αγκαλιάσει την πρωτοβουλία και το smartbus της Δημοτικής Συγκοινωνίας Χαϊδαρίου, που συνδέει την περιοχή του Δάσους με το κεντρικό Χαϊδάρι και τον Σταθμό Μετρό Αγία Μαρίνα, αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς τους», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Βαγγέλης Ντηνιακός.

«Μέσω της εφαρμογής, οι δημότες μας κάνουν κράτηση θέσης σε άμεσο χρόνο, έχοντας τη δυνατότητα να μετακινούνται εντός της πόλης μας δωρεάν, με ασφάλεια και χωρίς συνωστισμό», συμπλήρωσε ο κ. Ντηνιακός επισημαίνοντας ότι, λόγω της πιλοτικού πλαισίου της λειτουργίας της γραμμής, στα λεωφορεία μπορούν να μπαίνουν και πολίτες χωρίς κράτηση, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα θέσεων.

Η λεωφορειακή γραμμή συνδέει την Πλατεία Ελευθερίας στο Δάσος με το κεντρικό Χαϊδάρι και τον Σταθμό Αγία Μαρίνα μέσω κυκλικής διαδρομής που περιλαμβάνει τις ακόλουθες στάσεις: Πλατεία Ελευθερίας – Πλάτωνος – Κύπρου – Κουνέλια – Προφήτης Ηλίας – Άνοιξη – Χρ. Περραιβού – Χρυσοστόμου Σμύρνης – Χίου – Μετρό Αγία Μαρίνα – Αττίκ – Πλαστήρα – Χρ. Περραιβού – Άνοιξη – Προφήτης Ηλίας – Κουνέλια – Κύπρου – Λεωφόρος Αθηνών 1 – Λεωφόρος Αθηνών 2 – Ηρώων Πολυτεχνείου – Πλατεία Ελευθερίας.

Τα δρομολόγια ξεκινούν από την Πλατεία Ελευθερίας κάθε 40 λεπτά, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Η προκράτηση θέσης από κινητό τηλέφωνο γίνεται με την ειδική εφαρμογή  Smart Bus την οποία οι κάτοικοι μπορούν να κατεβάσουν από το www.haidari.gr/smartbus . Προκράτηση θέσης μπορεί να γίνει και τηλεφωνικά από την προηγούμενη μέρα, στην ειδική τηλεφωνική γραμμή  του Δήμου 15250.

Το Χαϊδάρι είναι και ένας από τους πρώτους δήμους στην Ευρώπη όπου υλοποιείται η προκράτηση θέσης στα Μέσα Μεταφοράς, ενώ στοχεύει στην καθιέρωση του Smart Bus ως βασικού Μέσου μεταφοράς εντός της πόλης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «βάση των πρώτων στοιχείων που διαθέτουμε, εκτός από τις νεότερες ηλικίες που έχουν μια σημαντική εξοικείωση με την τεχνολογία, το smartbus είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και στους συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας. ‘Αλλωστε η διαδικασία είναι αρκετά απλή, ενώ όσοι το επιθυμούν μπορούν να κάνουν κράτηση και τηλεφωνικά την προηγούμενη μέρα. Ένας σύγχρονος Δήμος οφείλει να αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες και να παρέχει στους δημότες υπηρεσίες στην κατεύθυνση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η καινοτόμος αυτή εφαρμογή σχεδιάστηκε από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας με τους Καθηγητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, Αθανάσιο Λόη και Αθανάσιο Ζηλιασκόπουλο και τους ερευνητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Αλέξανδρο Βαλαντάση και Χρήστο Θεολόγου.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Δήμος Χαϊδαρίου

Προηγούμενο άρθροMINETTA electrify: προγράμματα ασφάλισης EV
Επόμενο άρθροΑντίθετη η ACEA στην απόφαση της ΕΕ για τον χάλυβα