Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της σχετικά με το Safety Gate, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της ΕΕ για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα.
Η έκθεση για το Safety Gate καλύπτει τις προειδοποιήσεις που κοινοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2021 και τα μέτρα που έλαβαν οι εθνικές αρχές στη συνέχεια. Στην εν λόγω ετήσια έκθεση, τα αυτοκίνητα βρίσκονται, για πρώτη φορά, στην κορυφή του καταλόγου των κοινοποιημένων προϊόντων.
Το 2021 οι αρχές των χωρών που συμμετέχουν στο δίκτυο ασφάλειας αντάλλαξαν 2.142 προειδοποιήσεις μέσω του συστήματος. Για πρώτη φορά, ο μεγαλύτερος αριθμός προειδοποιήσεων κοινοποιήθηκε στην κατηγορία «μηχανοκίνητα οχήματα» (26%), ακολουθούμενη από την κατηγορία «παιχνίδια» και «ηλεκτρικές συσκευές και εξοπλισμός».
Ως προς τα μηχανοκίνητα οχήματα, τα μέτρα που ελήφθησαν αφορούσαν κυρίως ανακλήσεις μετά τη διαπίστωση τεχνικών προβλημάτων.
Ο επίτροπος Δικαιοσύνης και Καταναλωτών, Didier Reynders, δήλωσε σχετικά: «Το Safety Gate αποδείχθηκε και πάλι ζωτικής σημασίας εργαλείο για την προστασία των καταναλωτών από επικίνδυνα προϊόντα. Είμαι επίσης υπερήφανος για τη συνεχή αναβάθμιση και ενίσχυση του συστήματος. Είναι πολύ σημαντικό το Safety Gate να προσαρμοστεί στο νέο καταναλωτικό περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι το Safety Gate μπορεί να παραμείνει αποτελεσματικό εργαλείο για την ενιαία αγορά, που θα προστατεύει τους καταναλωτές σε κάθε περίπτωση, Συνέβαλε επίσης στο να διασφαλιστεί ότι ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της πανδημίας πληροί τα υψηλότερα πρότυπα».
Η έκθεση δείχνει ότι το 2021 η συνολική χρήση του δικτύου του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης αυξήθηκε μεταξύ των 30 συμμετεχουσών χωρών (ΕΕ-27 συν Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία), προστατεύοντας έτσι τους καταναλωτές από επικίνδυνα προϊόντα.
Η Επιτροπή δρομολογεί νέο εργαλείο ηλεκτρονικής επιτήρησης με την ονομασία «web crawler». Το εργαλείο θα στηρίξει τις εθνικές αρχές στον εντοπισμό διαδικτυακής προσφοράς επικίνδυνων προϊόντων που έχουν επισημανθεί στο Safety Gate. Το εργαλείο αυτό θα εντοπίζει και θα καταγράφει αυτόματα την εν λόγω προσφορά, επιτρέποντας στις αρχές επιβολής του νόμου να εντοπίζουν τον πάροχο και να διατάσσουν την πραγματική απόσυρσή της. Ως εκ τούτου, θα συμβάλει στην εναρμόνιση της υφιστάμενης κατακερματισμένης προσέγγισης και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζει η παρακολούθηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων επικίνδυνων προϊόντων.
Στις 30 Ιουνίου 2021 η Επιτροπή, αποσκοπώντας στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου, υπέβαλε επίσης πρόταση νέου κανονισμού για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων, ο οποίος θα αντικαταστήσει την ισχύουσα οδηγία για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων.