Σε οριστικές συμφωνίες κατέληξαν το Renault Group και η Nissan Motor Co., Ltd, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, όπως προέβλεπε η δεσμευτική συμφωνία πλαίσιο του Φεβρουαρίου 2023.

Οι συναλλαγές αυτών των οριστικών συμφωνιών υπόκεινται σε προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστικών εγκρίσεων και η ολοκλήρωσή τους προβλέπεται για το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Ο Jean-Dominique Senard, Πρόεδρος της Συμμαχίας, δήλωσε: «Οι σημερινές συμφωνίες μας επιτρέπουν την προσέγγιση του επόμενου κεφαλαίου της Συμμαχίας. Ενισχύουν τη μακροχρόνια συνεργασία μας και θα μεγιστοποιήσουν την δημιουργία αξίας για κάθε συμμετέχοντα. Έτσι τίθενται τα θεμέλια μιας νέας, ισορροπημένης, δίκαιης και αποτελεσματικής διακυβέρνησης».

Ο Makoto Uchida, Πρόεδρος και CEO της Nissan Motor Co. Ltd., δήλωσε: «Με την ολοκλήρωση των οριστικών συμφωνιών, εισήλθαμε στην επόμενη φάση συνεργασίας με την Renault και την Mitsubishi Motors σε αμοιβαία επωφελείς τομείς καινοτομιών. Αυτό θα δημιουργήσει πρόσθετη αξία μέσω πρωτοβουλιών ευθυγραμμισμένων με την στρατηγική Ambition 2030 και την ηλεκτροκίνηση της Nissan. Η επένδυση στην Ampere συμπληρώνει και ενισχύει τον συνεχιζόμενο εξηλεκτρισμό της Nissan στην Ευρώπη και θα προσφέρει πλήθος συνεργειών, συμπεριλαμβανομένης της αποδοτικότητας κόστους, της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς και της ευρύτερης γκάμας προϊόντων EV και κινητήρων».

Ο Luca de Meo, CEO του Renault Group, δήλωσε: «Αυτές οι συμφωνίες παρέχουν σταθερή βάση επανενεργοποίησης των διεθνών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε βασικές αγορές και τη δυνατότητα δημιουργίας αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων για την Renault, την Nissan, την Mitsubishi και τα ενδιαφερόμενα μέρη. Μας δίνουν την στρατηγική ευελιξία που απαιτείται στο σημερινό ταχέως εξελισσόμενο περιβάλλον. Συμμετέχουμε άπαντες με την απαραίτητη νοοτροπία και καλωσορίζουμε την Nissan ως ισχυρό συνεργάτη της θυγατρικής εταιρείας EV και Λογισμικού, Ampere. Επιβεβαιώνει την ελκυστικότητα του έργου ως πρωτοπόρου στην Ευρώπη και επιτρέπει στη Renault και τους εταίρους της στη Συμμαχία να ηγηθούν του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού για EV και λογισμικό».

Οι συμφωνίες Renault – Nissan

Οι συμφωνίες επικεντρώνονται στην επέκταση της συνεργασίας της Συμμαχίας σε τρεις τομείς:

  • Επιχειρησιακά έργα δημιουργίας υψηλής αξίας στην Ινδία, τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη.
  • Βελτιωμένη στρατηγική ευελιξία με νέες πρωτοβουλίες στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν οι εταίροι
  • Εξισορρόπηση ανταλλαγής μετοχών Renault Group-Nissan και ενισχυμένη διακυβέρνηση της Συμμαχίας.

Στον πρώτο τομέα, οι εταίροι εξετάζουν νέα βασικά έργα στη Λατινική Αμερική, την Ινδία και την Ευρώπη που στοχεύουν στην παροχή αμοιβαίων κερδών, μεγάλης κλίμακας και εφικτά οφέλη. Μεταξύ αυτών, το Renault Group και η Nissan έχουν ήδη ανακοινώσει την ανανεωμένη δέσμευσή τους στις δραστηριότητες στην Ινδία μέσω νέων επενδύσεων και οχημάτων.

Στον δεύτερο τομέα της ενισχυμένης συνεργασίας, οι εταίροι συμφώνησαν διερεύνηση των υπαρχουσών στρατηγικών στις τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης και χαμηλών εκπομπών, με επενδύσεις και συνεργασίες σε αντίστοιχα έργα μελών-εταιρειών που μπορούν να προσφέρουν αύξηση της αξίας κάθε μεμονωμένης επιχείρησης.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Nissan επιβεβαίωσε την πρόθεση να καταστεί στρατηγικός επενδυτής της Ampere. Αντιστοίχως, η Nissan δεσμεύτηκε να επενδύσει στην Ampere έως και 600 εκατ. ευρώ για να εξασφαλίσει μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο. Αυτή η επενδυτική ευκαιρία συνάδει με την στρατηγική ηλεκτροκίνησης της Nissan, δημιουργώντας πολλαπλά πιθανά οφέλη και συνέργειες για τους στόχους και τις πρωτοβουλίες της στην Ευρώπη και σε άλλες πιθανές αγορές.

Οι οριστικές συμφωνίες επισημοποιούν και την εξισορρόπηση της ανταλλαγής συμμετοχών Renault Group-Nissan και ενισχύουν την διακυβέρνηση της Συμμαχίας. Renault Group και Nissan συνήψαν νέα συμφωνία Συμμαχίας που θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες συμφωνίες (συγκεκριμένα, το Restated Alliance Master Agreement, το Alliance Equity Participation Agreement και το Μνημόνιο Συνεργασίας της 12ης Μαρτίου 2019).

Όπως ανακοινώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2023, το Renault Group και η Nissan θα διατηρήσουν την ανταλλαγή μετοχών στο 15%, με υποχρέωση διακράτησης και αναστολής. Η Renault θα μεταβιβάσει το 28,4% των μετοχών της Nissan σε γαλλικό καταπίστευμα, όπου οι μετοχές θα ψηφιστούν ουδέτερα, με περιορισμένες εξαιρέσεις. Το Renault Group θα συνεχίσει να επωφελείται των οικονομικών δικαιωμάτων (μερίσματα και έσοδα από πωλήσεις μετοχών) των ανατεθειμένων μετοχών μέχρι την πώλησή τους. Η μεταβίβαση στο καταπίστευμα δεν θα προκαλέσει απομείωση των οικονομικών καταστάσεων του Renault Group.

Με την μεταβίβαση του 28,4% των μετοχών της Nissan στο καταπίστευμα, η Nissan θα μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματα ψήφου που απορρέουν από την συμμετοχή της στο Renault Group. Τα δικαιώματα ψήφου του Renault Group και της Nissan θα περιορίζονται στο 15% και οι δύο εταιρείες θα τα ασκούν ελεύθερα εντός του ορίου.

Το Renault Group θα δώσει εντολή στον διαχειριστή για πώληση των ανατεθειμένων μετοχών της Nissan εάν καταστεί εμπορικά σκόπιμο για τον Όμιλο, αλλά δεν έχει καμία υποχρέωση να πουλήσει τις μετοχές εντός προκαθορισμένης χρονικής περιόδου. Ο Όμιλος θα έχει πλήρη ευελιξία πώλησης των μετοχών της Nissan στο καταπίστευμα, βάσει συντονισμένης και τακτικής διαδικασίας με τη Nissan, κατά την οποία η εταιρεία θα έχει δικαίωμα πρώτης προσφοράς, προς όφελος της ή συγκεκριμένου τρίτου μέρους.

Προηγούμενο άρθροΗ Ford φέρνει στην Ευρώπη το Amazon Alexa Built-in
Επόμενο άρθροΚοινοπραξία επτά κατασκευαστών για δίκτυο φόρτισης