Ένα ακόμη ρεκόρ κατέγραψε στις παραδόσεις της η Tesla, αφού το πρώτο τρίμηνο του 2023 κατασκευάστηκαν πάνω από 440.000 οχήματά της και παραδόθηκαν πάνω από 422.000.

Η Tesla Inc. μείωσε τις τιμές σε ολόκληρη τη γκάμα της στις ΗΠΑ μετά από τη μεγάλη αύξηση πωλήσεων του πρώτου τριμήνου, η οποία, ωστόσο, έπεσε κάτω από τον στόχο του CEO, Elon Musk, για ετήσια ανάπτυξη 50%. Ενώ οι παραδόσεις του πρώτου τριμήνου της Tesla 422.875 παγκοσμίως αντιπροσωπεύουν αύξηση 36% σε σχέση με πέρυσι.

Παραγωγή και παραδόσεις αυτοκινήτων Tesla A’ τριμήνου 2023

Παράλληλα, συνεχίστηκε η μετάβαση σε πιο ομοιόμορφο περιφερειακό μίγμα κατασκευής οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των Model S/X, σε EMEA και APAC.

Η Tesla θα δημοσιεύσει τα οικονομικά της αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2023 την Τετάρτη, 19 Απριλίου.

Ωστόσο, νέα προβλήματα αναδύονται. Η Γερμανία, όπως ανέφερε το Reuters, προειδοποίησε την Tesla και τους ιδιοκτήτες Tesla ότι η «λειτουργία φύλαξης» με χρήση καμερών οχημάτων που εποπτεύουν το χώρο πέριξ ενός σταθμευμένου Tesla μπορεί να παραβιάζει την ιδιωτικότητα όσων καταγράφονται ακούσια. Οι εξωτερικές κάμερες των Tesla έχουν προκαλέσει προβλήματα και σε άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία και η Κίνα.

Το Master Plan

Με τίτλο «Βιώσιμη ενέργεια για όλους», το αναλυτικό Master Plan της Tesla, που έδωσε μόλις στη δημοσιότητα, αναφέρεται στην εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων και στο βιώσιμο μέλλον. Το εξηλεκτρισμένο και βιώσιμο μέλλον είναι τεχνικά εφικτό μέσω τυποποίησης και απαιτεί λιγότερες επενδύσεις και λιγότερη εξόρυξη υλικών από τη σημερινή μη βιώσιμη ενεργειακή οικονομία. Η πλήρως εξηλεκτρισμένη και βιώσιμη οικονομία που προτείνει, είναι εφικτή μέσω των ακόλουθων δράσεων:

  • Τροφοδότηση του υπάρχοντος δικτύου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • Υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων
  • Μετάβαση σε αντλίες θερμότητας σε κατοικίες, επιχειρήσεις και βιομηχανία
  • Εξηλεκτρισμός βιομηχανικών συστημάτων παροχής υψηλών θερμοκρασιών και παραγωγής υδρογόνου
  • Βιώσιμα καύσιμα πλοίων και αεροσκαφών
  • Βιώσιμη Ενεργειακή Οικονομία

Σε ό,τι αφορά στα οχήματα, επισημαίνει πως σήμερα κυκλοφορούν 1,4 δισεκατομμύρια οχήματα παγκοσμίως και παράγονται ετησίως περίπου 85 εκατομμύρια επιβατικά οχήματα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Κατασκευαστών Μηχανοκίνητων Οχημάτων (OICA). Υποθέτει, μάλιστα, πως ο παγκόσμιος στόλος οχημάτων θα απαιτήσει 112 TWh μπαταριών. Η αυτόνομη οδήγηση έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον παγκόσμιο στόλο και την ετήσια παραγωγή, μέσω βελτιωμένης χρήσης οχημάτων.

Τα οχήματα στάνταρ αυτονομίας μπορούν να χρησιμοποιήσουν μπαταρίες χημικής διεργασίας χαμηλότερης ενεργειακής πυκνότητας (LFP), ενώ τα οχήματα μεγάλης αυτονομίας απαιτούν μπαταρίες υψηλότερης ενεργειακής πυκνότητας (νικελίου). Παρατίθεται η αντιστοίχιση καθόδων ανά κατηγορία οχήματος στον πίνακα.

Η υψηλή περιεκτικότητα νικελίου αφορά σε καθόδους νικελίου μαγγανίου χαμηλού έως μηδενικού κοβαλτίου, που παράγονται σήμερα και είναι υπό ανάπτυξη στην Tesla, σε προμηθευτές της Tesla και από ερευνητικές ομάδες. Ο πίνακας αυτός και το σχετικό γράφημα καταδεικνύει σαφώς τις προθέσεις της Tesla για τα μελλοντικά της οχήματα και τους στόχους πωλήσεων

Προηγούμενο άρθροΤο νέο EQE SUV της Mercedes-Benz
Επόμενο άρθροStellantis Financial Services και Leasys