TAP: Σωληνώσεις και βαλβίδες απομόνωσης στους πύργους ψύξης του σταθμού συμπίεσης στους Κήπους Έβρου

Τις εξελίξεις και τη νέα δυναμική της αγοράς φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη, αλλά και τις ισορροπίες που αναπτύσσονται, συζήτησαν 25 ανώτερα επιχειρηματικά στελέχη και εμπειρογνώμονες από 10 χώρες, σε μια σειρά από διαφωτιστικές συνεδρίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο webinar του ΙΕΝΕ, με θέμα: Αγορές αερίου σε μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη (Gas Markets in Transition in SE Europe).

Τις εργασίες του διαδικτυακού εργαστηρίου του ΙΕΝΕ (Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης) άνοιξε με εισαγωγικά του σχόλια ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του. Aκολούθησε χαιρετισμός της Ευρωβουλευτού και μέλους της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μαρίας Σπυράκη. Ακολούθως μίλησαν ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας, ο Senior Director της United States Energy Association (USEA), William L. Polen και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Δρ. Μάριος Τσάκας. Oι ομιλητές ανέδειξαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιοχής ως προς την συνεχιζόμενη χρήση του φυσικού αερίου και του ρόλου του ως βασικού πυλώνα του ενεργειακού συστήματος.

Στα εισαγωγικά του σχόλια, ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, Κωστής Σταμπολής, σημείωσε: «Οι χώρες της περιφέρειας της ΝΑ Ευρώπης θεωρούν το φυσικό αέριο ως την καλύτερη ελπίδα τους – εκτός από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – για γρήγορη απαλλαγή από τον άνθρακα και σταδιακή κατάργηση των πραγματικά ρυπογόνων, στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, στερεών καυσίμων. Σήμερα, είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουν και να επεξεργαστούν μια νέα στρατηγική που θα συμπεριλαμβάνει το φυσικό αέριο ως μέρος της λύσης – για την επίτευξη των νέων στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων για το 2030 – και όχι να το αποκλείσουν».

«Μια στρατηγική η οποία προφανώς θα περιλαμβάνει αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών και πολύ αυστηρότερες συνθήκες ασφάλειας περιβάλλοντος και υγείας για την παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο, ενώ θα προβλέπει την εισαγωγή υδρογόνου σε δίκτυα αερίου στο εγγύς μέλλον. Για εμάς στο ΙΕΝΕ, είναι απολύτως σαφές ότι, χωρίς φυσικό αέριο, οι φιλόδοξοι στόχοι της ΕΕ για το 2030 δεν θα μπορέσουν να επιτευχθούν στη ΝΑ Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η διαδικτυακή εκδήλωση είναι σημαντική: Ως προς αυτή την κατεύθυνση καταφέραμε να φέρουμε κοντά μερικά από τα κορυφαία στελέχη και ειδικούς στον τομέα, σε μια προσπάθεια να πραγματοποιήσουμε μια αντικειμενική και ενημερωμένη αξιολόγηση του ρόλου και των προοπτικών του φυσικού αερίου στην περιοχή μας», κατέληξε.

Στις συνεδρίες που ακολούθησαν, συζητήθηκαν εκτενώς θέματα σχετικά με την περαιτέρω ανάπτυξη και ολοκλήρωση των αγορών φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και τη δυναμική τους, τις προοπτικές εμπορίας φυσικού αερίου μέσω gas hubs, τις υποδομές φυσικού αερίου του μέλλοντος, το νέο taxonomy της ΕΕ και τον ρόλο του φυσικού αερίου σε αυτό, καθώς και την εμφάνιση νέων τεχνολογιών, με έμφαση στο υδρογόνο και το βιομεθάνιο.

Στους ομιλητές συμπεριλαμβάνονται οι: Καθ. Andrey Konoplyanik, Σύμβουλος του Γεν. Διευθυντή της Gazprom Export, Συμπρόεδρος εκ μέρους της Ρωσίας στο Work Stream 2 “Internal Markets” Russia-EU Gas Advisory Council, Μέλος του Επιστ. Συμβουλίου Συστηματικής Έρευνας στον Τομέα της Ενέργειας στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών και Distinguished Fellow του ΙΕΝΕ, Gokhan Yardim, Εταίρος και Manager της ADG Anadolu Naturalgas Consultancy and Trade Ltd. από την Τουρκία, Slavtcho Neykov, Πρόεδρος του ΔΣ του Energy Management Institute από τη Βουλγαρία, Δρ. Gina Cohen, Λέκτορας και Σύμβουλος στη Βιομηχανία Φυσικού Αερίου από το Ισραήλ, Δρ. Charles Ellinas, Ανεξάρτητος Ενεργειακός Σύμβουλος στον τομέα του Oil & Gas, Senior Fellow του Global Energy Center του Atlantic Council και επισκέπτης Research Fellow του IENE με έδρα τη Χάγη, Γιώργος Χατζημαρκάκης, Γενικός Γραμματέας του Hydrogen Europe από τις Βρυξέλλες, Νίκος Σάτρας, Επικεφαλής Φυσικού Αερίου της Motor Oil, Κωνσταντίνος Παπαναστασίου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYGAS από την Κύπρο, Παναγιώτης Πανούσος, Διευθυντής Ενεργειακής Μετάβασης του ΔΕΣΦΑ, Δρ. Gottfried Steiner, CEO του Central European Gas Hub από την Αυστρία, Γεράσιμος Αυλωνίτης, Market Development Manager του ΔΕΣΦΑ, Mustafa Güzel, Natural Gas Market Manager του Energy Exchange Istanbul (EPIAS) στην Τουρκία, Έφη Μηλιώνη, Market analysis & Back-office Section Manager της Elpedison, Andreas Guth, Policy Director της Eurogas και Hans Kreisel, Πρόεδρος της GEODE, από τις Βρυξέλλες και Θεόδωρος Τερζόπουλος, Συντονιστικός Διευθυντής Στρατηγικής και Εταιρικών Σχέσεων της ΔΕΔΑ και Πρόεδρος της Επιτροπής Φυσικού Αερίου, Βιομεθανίου και Υδρογόνου του ΙΕΝΕ.

Σε ρόλο συντονιστή στις ενότητες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν οι: Δρ. Γεώργιος Παπαρσένος, Ανεξάρτητος Ενεργειακός Σύμβουλος, Χρήστος Δήμας, Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωπολιτικής του ΙΕΝΕ, Julian Bowden, Senior Visiting Research Fellow του Oxford Institute for Energy Studies από το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Δρ. Charles Ellinas.

Η διαδικτυακή εκδήλωση μεταδόθηκε μέσω livestreaming στις 8 Ιουνίου 2021, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό συμμετοχών. Μεγάλος χρορηγός του webinar του IENE ήταν η Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., υποστηρικτές η ΔΕΠΑ και η ΔΕΔΑ και χορηγός επικοινωνίας το energia.gr.

Φωτογραφία: TAP

Προηγούμενο άρθροΚυβερνητική Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια
Επόμενο άρθροΗλεκτρικά σάρωθρα Green Machines 500ze και 500ze+