Το ΔΣ της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) εξέλεξε τον Luca de Meo, CEO του Renault Group, Πρόεδρό του για το 2023.

Από την 1η Ιανουαρίου, ο κ. de Meo θα αναλάβει την προεδρία από τον CEO της BMW, Oliver Zipse, που κατείχε τη θέση τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της ACEA, κ. Zipse δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια σημαδεύτηκαν από την πανδημία του COVID, τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση – όλα αυτά είχαν μεγάλο αντίκτυπο στον κλάδο μας».

«Παρόλα αυτά, η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία υπήρξε η αξιόπιστη βιομηχανική ραχοκοκαλιά της ΕΕ σε εξαιρετικά ασταθείς εποχές. Ταυτόχρονα, έχουμε προειδοποιήσει κατά των υπερβολικών ρυθμίσεων και ζητάμε η τεχνολογική ουδετερότητα να καταστεί η βάση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ».

Ο νέος Πρόεδρος της ACEA, Luca de Meo δήλωσε: «Κοιτάζοντας το μέλλον, πρέπει η Ευρώπη να εφαρμόσει επειγόντως πολιτικές που θα υποστηρίζουν πλήρως τον στόχο μας απανθρακοποίησης και θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε τον αυξανόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό».

«Χαιρετίζουμε την προσπάθεια δημιουργίας Ευρωπαϊκού Νόμου Πρώτων Υλών, ο οποίος θα υποστηρίξει την οικονομική ανθεκτικότητα της ηπείρου και την μετάβαση στις μηδενικές εκπομπές. Ο κλάδος μας έχει δεσμευτεί να επενδύσει σοβαρά στην ηλεκτροκίνηση και να δημιουργήσει αξία και θέσεις εργασίας στην Ευρώπη».

«Η πρόταση Euro 7 στη σημερινή της μορφή, ωστόσο, θα αποσπάσει τεράστιους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους από την ηλεκτροκίνηση, την ώρα που άλλες περιοχές του κόσμου δημιουργούν ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον κινητικότητας μηδενικών εκπομπών».

«Η ACEA θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ισορροπία μεταξύ του τι είναι καλό για το περιβάλλον, τι είναι καλό για την οικονομία της Ευρώπης και τι είναι καλό για την κοινωνία».

Ο Πρόεδρος της ACEA εκλέγεται για θητεία ενός έτους, η οποία μπορεί να ανανεωθεί από τους CEO των εταιρειών-μελών της –μεγάλων κατασκευαστών αυτοκινήτων, βαν, φορτηγών και λεωφορείων που εδρεύουν στην Ευρώπη.

Ο Luca de Meo διαθέτει πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Renault πριν ενταχθεί στην Toyota Europe και στη συνέχεια στο Fiat Group όπου διηύθυνε τις μάρκες Lancia, Fiat και Alfa Romeo.

Το 2009, εντάχθηκε στο Volkswagen Group ως Διευθυντής Μάρκετινγκ, τόσο για τα επιβατικά αυτοκίνητα της μάρκας Volkswagen, όσο και του Volkswagen Group. Στη συνέχεια ήταν μέλος του ΔΣ, υπεύθυνος Πωλήσεων και Μάρκετινγκ της AUDI AG το 2012.

Από τον Νοέμβριο του 2015 έως τον Ιανουάριο του 2020 ήταν Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της SEAT SA, μέλος των Εποπτικών Συμβουλίων της Ducati και της Lamborghini και Πρόεδρος του ΔΣ του Volkswagen Group στην Ισπανία.

Από τον Ιούλιο του 2020 είναι CEO της Renault SA και Πρόεδρος της Renault sas. Από τον Ιανουάριο του 2021 ανέλαβε και CEO της μάρκας Renault και μέλος του ΔΣ του Renault Group.

Γεννηθείς στο Μιλάνο της Ιταλίας το 1967, ο Luca de Meo αποφοίτησε από το Εμπορικό Πανεπιστήμιο Luigi Bocconi, με πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων.

Προηγούμενο άρθροΟι ταξινομήσεις τον Νοέμβριο 2022 στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροVolkswagen: αναβαθμίζει τις εγκαταστάσεις του Wolfsburg