Πέντε συμβουλές για τους fleet managers από το Connected Fleets Conference 2021, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Το Connected Fleets Conference 2021 περιελάμβανε αρκετές συνεδρίες με ειδικούς κλάδων που παρείχαν σημαντικά στοιχεία διαχείρισης στόλου. Η αλληλεπίδραση υπευθύνων στόλου και προμηθευτών παρείχε πληροφορίες για άγνωστες πτυχές της διαχείρισης στόλου.

Στη συνεδρία που συντόνισαν ο αρχισυντάκτης του Fleet Europe, Steven Schoefs, με τον Glenn Mitchell, Head of Product Management της MiX Telematics και τον Alexander Merkel, Area Fleet and Travel Manager της Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, εξετάσθηκαν οι προκλήσεις της διαχείρισης στόλου ενός εκάστου.

Ακολουθούν πέντε σημεία από τη συνεδρία, που πρέπει να λάβουν υπόψη οι υπεύθυνοι στόλου:

Η τηλεματική είναι απαραίτητη για την αποφυγή ατυχημάτων

Οι πληροφορίες δεδομένων δείχνουν ότι όλα είναι αλληλένδετα, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας ως προς τη συντήρηση, της συντήρησης ως προς την ικανότητα του οχήματος, της ικανότητας του οχήματος ως προς την κάλυψη των προσδοκιών πελατών. Η συνδεδεμένη τεχνολογία στόλου παρέχει μια ολιστική εικόνα της απόδοσης λειτουργίας και βοηθά τους υπεύθυνους στόλου να εστιάσουν στα προβλήματα.

Η τηλεματική δεν περιορίζει απλώς τα ατυχήματα αλλά βοηθά τις εταιρείες να αμυνθούν αν κάτι συμβεί. Ακόμα και σε ατύχημα στο οποίο ο οδηγός χάνει τις αισθήσεις του, η τηλεματική μπορεί να παρέχει δεδομένα σχετικά με την αιτία του ατυχήματος και απαλλαγή.

Ξεπερνώντας τον σκεπτικισμό

Υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες και σκεπτικισμός για τα πραγματικά οφέλη των συνδεδεμένων τεχνολογιών. Αλλά οι νέες γενιές στον κλάδο του στόλου είναι πρόθυμες να προσαρμοστούν στις νέες τεχνολογίες, σημείωσε ο Glen Mitchell. Με πιο απαιτητικούς πελάτες, οι καινοτομίες θα επιταχυνθούν.

Όσον αφορά στην ιδιωτικότητα, ο Alexander Merkel τόνισε τη σημασία της διαφάνειας. Όταν οι οδηγοί έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που βλέπουν οι υπεύθυνοι στόλου, είναι πιο πρόθυμοι να αυξήσουν την ασφάλεια.

Η ερώτηση που πρέπει να σκεφθούν οι υπεύθυνοι στόλου

Ο Alexander Merkel πιστεύει πως οι προμηθευτές τηλεματικής πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες των στόλων αντί να προσπαθούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Ο Glen Mitchell πιστεύει ότι οι προμηθευτές πρέπει να λάβουν υπόψη την πλευρά του υπεύθυνου στόλου για να προσφέρουν καλύτερη λύση.

Υπάρχει όμως μια κρίσιμη ερώτηση: Πρέπει να πραγματοποιηθεί επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό εγκαίρως για να αξιοποιηθεί η τεχνολογία; Αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και αν πρόκειται να υπάρξει ομάδα που θα διαχειριστεί την τεχνολογία, τότε πρέπει να εξορθολογιστεί.

Βελτίωση απόδοσης επένδυσης μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Οι υπεύθυνοι στόλου πρέπει να γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα της τηλεματικής στην απόδοση επένδυσης. Σύμφωνα με τον Glen Mitchell, η χρήση της παρακολούθησης μέσω GPS παρέχει απόδοση επένδυσης 3 προς 1, ενώ η αναβάθμιση σε πλήρη τηλεματική με AI παρέχει απόδοση επένδυσης 10 προς 1. Το θέμα της ιδιωτικότητας μπορεί να προκαλεί ανησυχία και η διαφάνεια μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών πρέπει να είναι υψηλή για να ξεπεραστεί.

Χρησιμοποιώντας επιστημονικές τεχνικές δεδομένων, οι υπεύθυνοι στόλου θα μπορούν να αντιλαμβάνονται την διασύνδεση όσων συμβαίνουν στο περιβάλλον και να ανακαλύψουν νέους τομείς βελτίωσης.

Ο ρόλος του fleet manager διαφοροποιείται

Είναι προφανές ότι ο ρόλος των υπευθύνων στόλου διαφοροποιείται, καθώς αποκτούν πρόσβαση σε αποτελεσματικότερες τεχνολογίες και πληροφορίες δεδομένων. Ο ρόλος τους αρχίζει να ξεπερνά τον τομέα του στόλου, καθώς η γνώση γίνεται δύναμη ανάπτυξης.

Ο αυτοματισμός αλλάζει τα δεδομένα και οι υπεύθυνοι στόλου διαθέτουν περισσότερο χρόνο για προγραμματισμό και εστίαση σε άλλους τομείς όπως η ηλεκτροκίνηση. Η τελευταία συμβουλή του Alexander Merkel είναι ουσιώδης: “Μη περιορίζεστε σε ό,τι ήδη γνωρίζετε. Παραμείνετε ανοικτοί και κοτάξτε τι είναι δυνατόν να γίνει”.

Μπορείτε να δείτε εδώ όλα τα video από το Connected Fleets Conference 2021.

Προηγούμενο άρθροΝέο Golf R Estate, χαρισματικό και ισχυρό
Επόμενο άρθροBMW Group: σημαντική αύξηση πωλήσεων το εννεάμηνο