smartparking

Η ελληνική start-up Parkingstream, δραστηριοποιείται στις έξυπνες πόλεις με σκοπό την εισαγωγή τεχνικών industry 4.0 στο οικοσύστημα του παρκαρίσματος στους δρόμους.

Πάρκινγκ εύκολα, ελεγχόμενα ακόμα και από το κινητό μας τηλέφωνο και με το ίσως το πιο σημαντικό, με απόλυτη ασφάλεια. Η νέα ελληνική εταιρεία, που αξιοποιεί τα νέα δίκτυα και με δικές της καινοτομίες δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, μπορεί να φέρει και τις ελληνικές πόλεις στο μέλλον, μέσα στα επόμενα χρόνια.

Το Internet of Things έχει ήδη αρχίσει να μπαίνει στην ζωή μας και τα δίκτυα 5G περνούν την έννοια της επικοινωνίας σε άλλο επίπεδο, με άμεση μεταφορά δεδομένων. Το αύριο, φέρνει αυτόνομα οχήματα, έξυπνες πόλεις, μία νέα πραγματικότητα. Ήδη η αρχή έχει γίνει.

Στις έξυπνες πόλεις, όπου τα οχήματα θα επικοινωνούν με τα φανάρια, με το δίκτυο, με το κινητό, ένα μεγάλο άλμα μπροστά θα είναι και το πάρκινγκ. Η επόμενη ημέρα, μας θέλει να έχουμε ξεχάσει τις ατελείωτες ώρες αναζήτησης ελεύθερης θέσης στάθμευσης ή την ανησυχία για το αν το παρκαρισμένο όχημά μας θα είναι ασφαλές. Εδώ είναι που μπαίνει στην ζωή μας η Parkingstream. Σκοπός της είναι η διευκόλυνση και η καθοδήγηση των οδηγών προς τις διαθέσιμες θέσεις ενώ με την τεχνολογία που έχουν εξελίξει, μπορούν να εξασφαλίσουν την ελεγχόμενη στάθμευση σε συνεργασία με τους δήμους.

Μελέτες, έχουν δείξει ότι η εύρεση μίας ελεύθερης θέσης στους δρόμους είναι υπεύθυνη για το 30% της κίνησης στα κέντρα των πόλεων και συμβάλει ανάλογα στην ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση αλλά και στην αύξηση των ατυχημάτων. Η Parkingstream μπορεί να βοηθήσει την καθημερινότητα όλων των οδηγών αλλά κυρίως των οδηγών με ειδικές ανάγκες γιατί με τη χρήση της εφαρμογής μας θα μπορούν να ξέρουν τη γενική διαθεσιμότητα των θέσεων παρκαρίσματος στους δρόμους αλλά και τη διαθεσιμότητα των ελευθέρων θέσεων παρκαρίσματος για άτομα με ειδικές ανάγκες. Το πιο σημαντικό, αυτό θα γίνεται άμεσα και από την ευκολία του κινητού μας τηλεφώνου.

Στην πραγματικότητα αυτό που επιτρέπει το 5G και άλλες τεχνολογίες είναι ο έλεγχος μιας σειράς αισθητήρων,  συνδεδεμένων με ένα κεντρικό σημείο ελέγχου, οι οποίοι θα μετράνε τα πάντα. Όλες οι πληροφορίες θα συλλέγονται και μέσα από τους ειδικούς αλγόριθμους προσφέροντας στιγμιαία διευκόλυνση. Από το να προειδοποιούν για έναν κίνδυνο, μέχρι να μας πουν το πόσα αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα σε κάθε σημείο για να οργανώνουν τα δημόσια parking. Θεωρητικά, οι πολίτες θα έχουν τη δύναμη στο κινητό τους, να εντοπίζουν ελεύθερες θέσεις στάθμευσης, χρέωσης, πληρωμής, αλλά και ανταμοιβής ενώ ο κάθε συνεργαζόμενος Δήμος θα μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις θέσεις και τη χρήση τους. Πάρκινγκ χωρίς κόπο, γρήγορα και με ασφάλεια, που θα αποφέρει κέρδη για τον κάθε Δήμο και τους δημότες του. Μία τεχνολογία που είναι διαθέσιμη εδώ και τώρα.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Parkingstream, Χρήστο Πατερόπουλο, η νέα ελληνική εταιρεία που γεννήθηκε μέσα από την τεχνολογική επανάσταση και βασίζεται στην καινοτομία, «δραστηριοποιείται στις έξυπνες πόλεις με σκοπό την εισαγωγή τεχνικών industry 4.0 στο οικοσύστημα του παρκαρίσματος στους δρόμους. Σκοπός μας είναι η διευκόλυνση και η καθοδήγηση των οδηγών προς τις διαθέσιμες θέσεις».

Σημαντικό στοιχείο, είναι ότι το σύστημα της Parkingstream μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον εντοπισμό των οχημάτων που είναι παρκαρισμένα σε θέσεις αναπήρων αλλά και να εξαλείψει το φαινόμενο της πλαστογράφησης των αδειών στάθμευσης αναπήρων. Αυτό το φαινόμενο της πλαστογράφησης έχει εξελιχτεί σε μάστιγα στη βόρεια Ευρώπη και στην βόρεια Αμερική και έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των διαθέσιμων θέσεων παρκαρίσματος αναπήρων αλλά και την μείωση των δημόσιων εσόδων.

Όπως εξηγεί ο κ. Πατερόπουλος, «η ιδέα βασίζεται στην εγκατάσταση έξυπνων IoT (internet of things) συσκευών αναγνώρισης πινακίδας οχημάτων που ελέγχουν την διέλευση οχημάτων από την αρχή των δρόμων/στενών»  Με μικρό κόστος, ο Δήμος θα έχει άριστη  εικόνα της κατάστασης σε πραγματικό χρόνο και μέσω μίας εφαρμογής, το ίδιο και οι δημότες. Ο αγώνας δρόμου για τις πόλεις του αύριο έχει ξεκινήσει. Σε αυτή την κρίσιμη καμπή, όπου οι κανόνες των πόλεων γράφονται από την αρχή, έχει ιδιαίτερη αξία, ότι στο τιμόνι βρίσκονται νεοφυείς επιχειρήσεις και νέοι Έλληνες που μπορούν να κρατήσουν την χώρα μας στο μέτωπο της νέας εποχής. Το σύστημα της Parkingstream είναι patent pending και είναι μια από τις τρείς επιλεγμένες ιδέες της Αμερικάνικης ένωσης παρκαρίσματος που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο στο Ορλάντο τον περασμένο Οκτώβριο.

 

Προηγούμενο άρθροΗ bp και η EnBW λανσάρουν το portal ScotWind
Επόμενο άρθροRenault Talk #1: επαναπροσδιορίζοντας φιλοδοξίες