Hiroto Saikawa, CEO of Nissan Motor Co., Ltd.

Όπως ανακοίνωσε επίσημα η εταιρεία έκανε δεκτή την παραίτηση του Hiroto Saikawa, ο οποίος είχε πρόσφατα εκδηλώσει την επιθυμία του να παραιτηθεί από τη θέση του CEO της Nissan Motor Co., Ltd. Θα αντικατασταθεί από τις 16 Σεπτεμβρίου από τον Chief Operating Officer της εταιρείας, Yasuhiro Yamauchi.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Επιτροπή Διορισμών της Nissan θα επιταχύνει τις προσπάθειές της να επιλέξει έναν διάδοχο για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, με στόχο να ολοκληρώσει την έρευνα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Η Nissan διαθέτει μια λίστα 10 πιθανών διαδόχων, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον μία γυναίκα, ένας μη Ιάπωνας και ένα άτομο με εμπειρία στη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault, δήλωσε ο Masakazu Toyoda, πρόεδρος της πρόσφατα συσταθείσας επιτροπής διορισμών της Nissan.

Ο κατάλογος μειώθηκε από τους περίπου 100 αρχικούς υποψηφίους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η διαδικασία επιλογής άρχισε τον Ιούλιο.

Hiroto Saikawa, Nissan

Ο Hiroto Saikawa είναι επί του παρόντος και από την 1η Απριλίου 2017 πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Nissan Motor Co., Ltd. (NML). Από τον Απρίλιο του 2013 έως τον Οκτώβριο του 2016, ο κ. Saikawa ήταν Chief Competitive Officer (CCO) της εταιρείας, καθώς και Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης, Μεταποίησης, Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Προμηθειών και Ικανοποίησης Πελατών. Από το 1999, έχει υπηρετήσει σε διάφορες ανώτερες διοικητικές θέσεις της Nissan ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης αυτής του προέδρου των Επιτροπών Διαχείρισης της Αμερικής και της Ευρώπης. Έχει επίσης διατελέσει εκτελεστικός αντιπρόεδρος αγορών. Εκτός από τις ευθύνες του στη Nissan, ο κ. Saikawa διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ιαπωνικών Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (JAMA) από το Μάιο του 2016 μέχρι τον Μάιο του 2018. Προηγουμένως, ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Renault μεταξύ 2006 και 2016.

Yasuhiro Yamauchi, Nissan

Ο Yasuhiro Yamauchi ορίστηκε τον Μάιο του 2019 ως Chief Operating Officer της NML και διευθυντής – εκπρόσωπος της εταιρείας τον Ιούνιο του 2019.

Εξάλλου σήμερα (9 Σεπτεμβρίου 2019), το διοικητικό συμβούλιο της Nissan έλαβε έκθεση από την ελεγκτική επιτροπή της εταιρείας, σχετικά με την εσωτερική έρευνα για τα παραπτώματα για τα οποία κατηγορείται ο πρώην πρόεδρος της εταιρείας Carlos Ghosn και άλλοι. Η έρευνα διεξήχθη από κοινού από τη Nissan και μια εξωτερική νομική εταιρεία από τον Οκτώβριο του 2018, ενώ η έκθεση επιβεβαίωσε συγκεκριμένα περιστατικά παραπτώματος.

Συνοπτικά, τα πορίσματα της εσωτερικής έρευνας της εταιρείας δείχνουν ότι ο C. Ghosn έλαβε μέτρα για να αποφευχθεί η αποκάλυψη από την Nissan αποζημίωσης που υπερβαίνει το εκτιμώμενο σύνολο των 20 δισ. γιεν. Μέρος αυτού του ποσού του έχει ήδη καταβληθεί. Επιπλέον, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κ. Ghosn διέθεσε ή σκόπευε να κατευθύνει συνολικά τουλάχιστον 15 δισ. γιέν σε ακατάλληλες δαπάνες από τη Nissan υπό άλλες προθέσεις εκτός από την αποζημίωση. Συνδυασμένο, το άθροισμα των ποσών που καταβλήθηκαν και των μη καταβληθέντων ποσών που σχετίζονται με παραπτώματα από τους Ghosn και Kelly εκτιμάται σε περίπου 35 δισ. γιέν ή περισσότερα. Αυτό είναι ένα σημαντικό ποσό και η Nissan προτίθεται να προβεί σε όλα τα κατάλληλα σχετικά νομικά μέτρα, ενώ όσοι επωφελήθηκαν από αυτές τις αχρεωστήτως καταβληθείσες πληρωμές καλούνται να επιστρέψουν τα καταβληθέντα χρήματα.

Προηγούμενο άρθροΔιευκρινήσεις του ΣΕΕΑΕ σχετικά με το νόμο για τις εισαγωγές μεταχειρισμένων
Επόμενο άρθροΟ Pascal Bélot B2B Operations Manager στo PSA Groupe