Ξεκινά, στο Κέντρο Αριστείας Παραγωγής Συστημάτων e-Drive στο Dingolfing, η παραγωγή μπαταριών υψηλής τάσης 5ης γενιάς και modules μπαταριών για χρήση στις BMW iX και BMW i4.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία αυξάνει τη δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτροκινητήρων 5ης γενιάς που κατασκευάζονται στο Dingolfing για την BMW iX3 από το 2020 και θα χρησιμοποιούνται στις BMW iX και BMW i4. «Εκτιμούμε ότι τουλάχιστον το 50% των οχημάτων που παραδίδουμε στους πελάτες μας σε όλο τον κόσμο θα είναι ηλεκτροκίνητα μέχρι το 2030. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο βασιζόμαστε στην εκτενή τεχνογνωσία μας στα συστήματα κίνησης: Αυξάνουμε την παραγωγή στις υπάρχουσες μονάδες παραγωγής συστημάτων κίνησης – όπως εδώ στο Dingolfing – και αναβαθμίζουμε τις δυνατότητες άλλων αντίστοιχων μονάδων – όπως πρόσφατα στο Regensburg και τη Λειψία», εξήγησε ο Dr. Michael Nikolaides, Ανώτερος Αντιπρόεδρος, Παραγωγή Κινητήρων & e-Drive, BMW Group.

Το BMW Group επενδύει πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ στην επέκταση της δυναμικότητας παραγωγής για συστήματα e-Drive στο εργοστάσιο του Dingolfing, μεταξύ 2020 και 2022. Από το 2022, θα κατασκευάζει συστήματα e-drive για πάνω από μισό εκατομμύριο ηλεκτροκίνητα οχήματα. Το BMW Group θα επενδύσει συνολικά περίπου 790 εκατομμύρια ευρώ στην επέκταση της δυναμικότητας για εξαρτήματα συστημάτων ηλεκτροκίνησης στις εγκαταστάσεις παραγωγής της σε Dingolfing, Λειψία, Regensburg και Steyr μεταξύ 2020 και 2022.

Η παραγωγή της BMW iX θα ξεκινήσει σύντομα στο εργοστάσιο του BMW Group στο Dingolfing, και θα ακολουθήσει η παραγωγή της BMW i4 στο εργοστάσιο του Μονάχου φέτος το φθινόπωρο. Τα ενιαία συστήματα e-drive και οι μπαταρίες υψηλής τάσης γι’ αυτά τα οχήματα θα κατασκευάζονται στο Κέντρο Αριστείας Παραγωγής Συστημάτων e-Drive στο Dingolfing. Το BMW Group ήδη ξεκίνησε την παραγωγή εξαρτημάτων μπαταριών στα εργοστάσια του Regensburg και της Λειψίας τον Απρίλιο και το Μάιο του 2021. Σύμφωνα με την αυξανόμενη ζήτηση των συστημάτων e-Drive, τα εργοστάσια του BMW Group στο Landshut και το Steyr επιταχύνουν επίσης την παραγωγή για τα κελύφη συστημάτων e-Drive.

Παραγωγή συστημάτων τεχνολογίας BMW eDrive 5ης γενιάς
Η ισχύς και το ενεργειακό περιεχόμενο των συστημάτων κίνησης και των μπαταριών υψηλής τάσης με τεχνολογία BMW eDrive 5ης γενιάς μπορούν να κλιμακωθούν με ευελιξία. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να προσαρμοστούν άριστα ώστε να υποστηρίζουν διαφορετικές εκδόσεις μοντέλων.

Κάθε όχημα χρησιμοποιεί δύο ενιαία σε μεγάλο βαθμό συστήματα e-drive, που συνδυάζουν τον ηλεκτροκινητήρα, τα ηλεκτρονικά ισχύος και το κιβώτιο σε ένα κέλυφος. Με βάση τη σχεδιαστική αρχή του υπάρχοντος ρότορα με ρεύμα διέγερσης στον ηλεκτροκινητήρα, η 5η γενιά e-drive δεν απαιτεί υλικά που κατατάσσονται στις σπάνιες γαίες.

Η τεχνολογία BMW e-Drive περιλαμβάνει επίσης μία μπαταρία υψηλής τάσης με προηγμένη τεχνολογία κυψελών. Το BMW Group συνήψε συμφωνία με τους προμηθευτές του για την αποκλειστική χρήση ανανεώσιμης πράσινης ενέργειας στην παραγωγή κυψελών μπαταριών 5ης γενιάς. Ολόκληρη η μπαταρία υψηλής τάσης προσφέρει εξαιρετικά χαρακτηριστικά στους τομείς απόδοσης, φόρτισης και αποφόρτισης, αντοχής και ασφάλειας. Η τεχνικά τροποποιημένη διαδικασία παραγωγής για modules μπαταριών έχει αναπτυχθεί περαιτέρω έτσι ώστε οι διαφορετικές εκδόσεις των modules να κατασκευάζονται στην ίδια γραμμή παραγωγής – σύμφωνα με την αυξανόμενη γκάμα ηλεκτροκίνητων μοντέλων και επιπέδων επιδόσεων. Τα συστήματα παραγωγής είναι εξαιρετικά ευέλικτα και προσαρμοζόμενα. Τα modules μπαταριών κατασκευάζονται από πρισματικές κυψέλες μπαταριών από έναν προμηθευτή που τις παραδίδει στο αντίστοιχο εργοστάσιο παραγωγής του BMW Group. Ένα αρθρωτό σύστημα που έχει αναπτυχθεί εσωτερικά επιτρέπει την παραγωγή μπαταριών υψηλής τάσης που προορίζονται για κάθε μοντέλο από αυτά τα modules με ευέλικτη διάταξη.

Η εταιρεία διαθέτει εξαιρετική τεχνογνωσία και εμπειρία, τόσο στην τεχνολογία κυψελών μπαταριών όσο και στην παραγωγή μπαταριών υψηλής τάσης για κάθε μοντέλο. Το BMW Group διεξάγει βασική έρευνα στους τομείς χημείας και σχεδίασης κυψελών στο δικό του κέντρο Αριστείας Κυψελών Μπαταριών. Το BMW Group κατασκευάζει επίσης πρωτότυπα κυψελών μπαταριών. Αυτές οι πρωτότυπες κυψέλες μπαταριών χρησιμοποιούνται σε δοκιμές για την αξιολόγηση της ωριμότητας εξέλιξης των κυψελών και της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών παραγωγής. Επιπλέον, η δημιουργία πρωτοτύπων κυψελών μπαταριών χρησιμεύει για την αναγνώριση των δυνατοτήτων των διαδικασιών και τη βελτιστοποίησή τους. Με αυτό τον τρόπο, το BMW Group αποκτά λεπτομερή τεχνογνωσία για ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα των κυψελών μπαταριών και των αποφασιστικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που προσφέρουν οι χημικές και τεχνικές ιδιότητές τους. Ως εκ τούτου, οι κυψέλες μπαταριών κατασκευάζονται σύμφωνα με ακριβείς προδιαγραφές που βασίζονται στις εξατομικευμένες απαιτήσεις κάθε οχήματος.

Κέντρο Αριστείας Παραγωγής Συστημάτων eDrive
Μετά από ευρεία επέκταση, το Κέντρο Αριστείας Παραγωγής Συστημάτων e-Drive προσφέρει τώρα ωφέλιμη επιφάνεια 125.000 m2. Εδώ η εταιρεία κατασκευάζει ηλεκτροκινητήρες και τα απαραίτητα εξαρτήματα, καθώς και μπαταρίες υψηλής τάσης και modules μπαταριών. Μία επίστρωση βαφής εφαρμόζεται στις κυψέλες των μπαταριών εδώ. Η επίστρωση αυξάνει τη μηχανική αντοχή και τη θερμική αγωγιμότητα, βελτιώνοντας επομένως τη μόνωση και την ψύξη των ακόμα ισχυρότερων κελυφών μπαταριών πέμπτης γενιάς.

Στο εργοστάσιο του Dingolfing κατασκευάζονται στάνταρ μπαταρίες υψηλής τάσης και modules μπαταριών από το 2013, όταν άρχισε να παράγεται το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο του BMW Group, το BMW i3. Οι πρώτες γραμμές παραγωγής για ηλεκτροκινητήρες και μπαταρίες υψηλής τάσης για plug-in υβριδικά λειτούργησαν εκεί το 2014. Το Κέντρο Αριστείας Παραγωγής Συστημάτων e-Drive αναπτύσσεται σταθερά από τότε. Το εργοστάσιο κατασκευάζει επίσης μπαταρίες υψηλής τάσης για το αμιγώς ηλεκτρικό MINI Cooper SE από το 2019 και, από το 2020, το ενιαίο σύστημα e-Drive 5ης γενιάς που χρησιμοποιείται στην BMW iX3. Η παραγωγή των ακόμα ισχυρότερων μπαταριών υψηλής τάσης για τις BMW iX και BMW i4 ξεκινά τώρα. Συστήματα e-Drive για μελλοντικά μοντέλα θα κατασκευάζονται επίσης στις ευέλικτες γραμμές παραγωγής.

Δεξιότητες για μακροχρόνιες, βιώσιμες θέσεις εργασίας
Καθώς το BMW Group επιδιώκει συστηματικά την πρόοδο στην ηλεκτροκίνηση, εξελίσσονται συνεχώς και οι απαιτήσεις από τους εργαζόμενους και τους τομείς ευθύνης τους. «Εξελίσσουμε τα άτομα που εργάζονται στην παραγωγή συστημάτων e-Drive σχεδόν αποκλειστικά μέσω αναδιοργάνωσης του προσωπικού. Διαμορφώνουμε ενεργά τη διαδικασία μετασχηματισμού και αξιοποιούμε τα προσόντα των εργαζομένων μας για να μπορούμε να αναπτύσσουμε μακροχρόνιες βιώσιμες θέσεις εργασίας», εξηγεί ο κ. Nikolaides.

Το Κέντρο Αριστείας Παραγωγής Συστημάτων E – Drive στο Dingolfing αυτή τη στιγμή απασχολεί σχεδόν 1.400 εργαζόμενους. Μέχρι το τέλος του 2021, περίπου 1.900 άτομα αναμένεται να εργάζονται στην παραγωγή συστημάτων e-drive στο εργοστάσιο αυτό.

Οι εργαζόμενοι στην παραγωγή παρακολουθούν προγράμματα επιμόρφωσης στο κέντρο εκπαίδευσης, όπου γίνεται επαγγελματική εκπαίδευση και χρησιμοποιούνται και άλλες μέθοδοι εκπαίδευσης για να μπορούν οι εργαζόμενοι να προετοιμάζονται εντατικά για τα νέα τους καθήκοντα. Οι γνώσεις και δεξιότητες των εργαζομένων επεκτείνονται στις τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης, και αναβαθμίζονται συνεχώς. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια διεξάγονται σε αίθουσα, σε σταθμούς εργασίας για πρακτική εξάσκηση και απευθείας στις γραμμές παραγωγής. Οι ψηφιακές μέθοδοι και η επαυξημένη πραγματικότητα διαδραματίζουν πιο σημαντικό ρόλο από ποτέ. Χάρη σε αυτές τις μεθόδους, τα εκπαιδευτικά σεμινάρια συνεχίστηκαν με ασφάλεια και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τηρώντας τους υγειονομικούς κανόνες και τα μέτρα ασφαλείας.

«Το κέντρο εκπαίδευσης υιοθετεί μία ολιστική μέθοδο που υποστηρίζει τους εργαζόμενους σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής τους εξέλιξης και επιμόρφωσης, από την πρώτη τους μέρα στην παραγωγή», αναφέρει ο Dr. Sven Jochmann, επικεφαλής Παραγωγής e-Drive στα εργοστάσια των Dingolfing, Landshut, Regensburg και Λειψίας. «Πέρα από τους εκπαιδευτές και τους διευθυντές, νέοι συνάδελφοι υποστηρίζονται επίσης από μέντορες οι οποίοι τους βοηθούν να προσανατολίζονται άμεσα στο νέο εργασιακό περιβάλλον τους», πρόσθεσε ο κ. Jochmann.

Μετασχηματισμός του εργοστασίου του Dingolfing
Το εργοστάσιο του Dingolfing αποτελεί πρωταρχικό παράδειγμα του επιτυχημένου μετασχηματισμού των εργοστασίων του BMW Group για την ηλεκτροκίνηση και την ψηφιοποίηση. Η παραγωγή συστημάτων e-drive, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτροκινητήρων και μπαταριών υψηλής τάσης πραγματοποιείται σε ένα υπάρχον κτίριο, ηλικίας σχεδόν 50 ετών, και όχι σε κάποιο νέο χώρο. Η υποδομή προσαρμόστηκε στις νέες απαιτήσεις και επεκτάθηκε ανάλογα. Υπάρχει ένα σύγχρονο εστιατόριο 300 θέσεων για το προσωπικό και χώρος στάθμευσης 800 οχημάτων. Οι εγκαταστάσεις ολοκληρώνονται με μία αίθουσα logistics εμβαδού 25.000 τετραγωνικών μέτρων, νέα γραφεία και κοινόχρηστους χώρους κοντά στην αίθουσα παραγωγής, καθώς και μία πρόσθετη πύλη εργοστασίου στη νότια πλευρά για βελτιωμένες ροές logistics.

Σε επίπεδο βιωσιμότητας, το BMW Group υιοθετεί μία ολιστική προσέγγιση με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 και την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης πόρων που καλύπτει ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής παραγωγής, της αλυσίδας εφοδιασμού και της φάσης χρήσης. Στο Dingolfing, όπως και σε όλες τις τεγκαταστάσεις του BMW Group, η παραγωγή χρησιμοποιεί μόνο πράσινη ενέργεια. Επιπλέον, όλες οι εγκαταστάσεις παραγωγής του BMW Group έγιναν κλιματικά ουδέτερες από φέτος, μέσω αντίστοιχων αντισταθμίσεων και πιστοποιήσεων. Η εταιρεία χρησιμοποιεί πολλούς ακόμα μοχλούς: από τεχνολογία κτιρίων μέχρι ενεργειακά αποδοτικές εγκαταστάσεις και την αυξημένη χρήσει ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ηλεκτρικά φορτηγά θα χρησιμοποιούνται για εσωτερικές μεταφορές αγαθών στο Κέντρο Αριστείας Παραγωγής Συστημάτων e-Drive από το φθινόπωρο.

Τουλάχιστον το 50% των παγκόσμιων πωλήσεων του BMW Group το 2030 θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα
Το BMW Group συνεχίζει τη ραγδαία εντατικοποίηση της ηλεκτροκίνησης: Η εταιρεία θα προσφέρει πέντε αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα μέχρι το τέλος της χρονιάς: BMW i3, MINI Cooper SE και BMW iX3, καθώς και τις δυο ναυαρχίδες καινοτομίας, BMW iX και BMW i4.

Από τώρα μέχρι το 2025, το BMW Group θα αυξήσει τις πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων κατά μέσο όρο πάνω από 50% το χρόνο – δέκα φορές παραπάνω από τον αριθμό που πωλήθηκαν το 2020. Με βάση την τρέχουσα πρόβλεψη της αγοράς, η εταιρεία εκτιμά ότι τουλάχιστον το 50% των παγκόσμιων πωλήσεων θα προέρχονται από αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα το 2030. Συνολικά, την επόμενη δεκαετία, το BMW Group θα κυκλοφορήσει περίπου δέκα εκατομμύρια αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα στους δρόμους.

Παγκόσμιο δίκτυο παραγωγής συστημάτων eDrive με επίκεντρο τη Γερμανία
Οι μπαταρίες υψηλής τάσης και τα εξαρτήματα των μπαταριών που απαιτούνται για όλες τις ηλεκτροκίνητες BMW και MINI προέρχονται από τα εργοστάσια παραγωγής μπαταριών της εταιρείας στο Dingolfing, τη Λειψία και το Regensburg (Γερμανία), καθώς και από το Spartanburg (ΗΠΑ) και Shenyang (Κίνα). Το BMW Group έχει τοπικοποιήσει την παραγωγή μπαταριών στην Ταϊλάνδη στο εργοστάσιό του Rayong, όπου συνεργάζεται με το Dräxlmaier Group. Στο Μόναχο βρίσκεται το πιλοτικό εργοστάσιο συστημάτων e-Drive και το Battery Cell Competence Centre, όπου το BMW Group διεξάγει πλήρη ανάλυση των διαδικασιών δημιουργίας αξίας για τις κυψέλες μπαταριών και βελτιώνει την τεχνολογία των διαδικασιών παραγωγής.

Η εταιρεία κατασκευάζει ηλεκτροκινητήρες στο Κέντρο Αριστείας Παραγωγής Συστημάτων e-Drive στο Dingolfing και στο εργοστάσιο του BMW Group στο Landshut. Το εργοστάσιο του BMW Group στο Steyr κατασκευάζει τα κελύφη για το σύστημα ηλεκτροκίνησης (e-Drive) 5ης γενιάς.

 

Προηγούμενο άρθροΙταλικά ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα Regis
Επόμενο άρθροΤο Συμβούλιο της ΕΕ για τη χρήση μισθωμένων φορτηγών