Το Λονδίνο διαθέτει πάνω από 1.000 λεωφορεία μηδενικών εκπομπών ρύπων, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Transport for London (TfL).

Το Λονδίνο διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο λεωφορείων μηδενικών εκπομπών στη Δυτική Ευρώπη, με περισσότερα από ένα στα εννέα λεωφορεία να είναι “πράσινα”.

Η βρετανική πρωτεύουσα διαθέτει πλέον περισσότερα από 1.000 λεωφορεία μηδενικών εκπομπών και το 1.000ό λεωφορείο εξυπηρετεί το δρομολόγιο 204. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από ένα στα εννέα εμβληματικά κόκκινα λεωφορεία είναι πλέον πράσινο. Από το 2021, όλα τα νέα οχήματα του στόλου είναι μηδενικών εκπομπών, καθιστώντας σταδιακά τις δημόσιες συγκοινωνίες του Λονδίνου (TfL) πράσινες. Επιπλέον, όλα τα άλλα λεωφορεία της TfL είναι χαμηλών εκπομπών και πληρούν ή υπερβαίνουν τα πρότυπα εκπομπών Euro VI, στα πρότυπα της Ζώνης Εξαιρετικά Χαμηλών Εκπομπών (ULEZ).

Οι συγκοινωνίες του Λονδίνου (TfL) βρίσκονται σε διαδικασία μετάβασης σε πλήρως μηδενικές εκπομπές έως το 2034, αλλά με τις συνεχείς κρατικές επενδύσεις ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί έως το 2030. Από το 2016, το πλήθος των δρομολογίων πλήρως μηδενικών εκπομπών έχει αυξηθεί από 5 σε 54 και άλλες 15 διαδρομές χρησιμοποιούν συνδυασμό λεωφορείων μηδενικών και χαμηλών εκπομπών. Το πλήθος των λεωφορείων μηδενικών εκπομπών στο Λονδίνο αυξήθηκε πάνω από 3.000% από το 2016, από 30 σε 1.000 λεωφορεία.

Τα λεωφορεία μηδενικών εκπομπών παρέχουν στους Λονδρέζους καθαρότερο αέρα και βοηθούν στην απανθρακοποίηση του δικτύου μεταφορών, που είναι ζωτικής σημασίας για να επιτευχθεί η υπόσχεση του δημάρχου για μηδενικό άνθρακα έως το 2030. Με την απανθρακοποίηση του δικτύου λεωφορείων του Λονδίνου, η TfL θα εξοικονομήσει περίπου 4,8 εκατ. τόνους άνθρακα έως το 2034 ή περίπου 5,5 εκατ. τόνους άνθρακα έως το 2030, με κρατική χρηματοδότηση.

Ο στόλος λεωφορείων μηδενικών εκπομπών της TfL είναι ο μεγαλύτερος στη δυτική Ευρώπη, με τις χαμηλότερες εκπομπές CO2 ανά χιλιόμετρο σε σύγκριση με άλλες μεγαλουπόλεις του κόσμου, όπως η Νέα Υόρκη, το Σίδνεϊ, το Παρίσι και το Βανκούβερ. Όλα τα νέα λεωφορεία που θα ενταχθούν στον στόλο θα διαθέτουν βελτιωμένα χαρακτηριστικά, όπως βελτιωμένο δάπεδο, καθίσματα, φωτισμό και πληροφόρηση επιβατών και θα πληρούν κορυφαία πρότυπα ασφαλείας.

Η επένδυση του TfL σε λεωφορεία μηδενικών εκπομπών δημιουργεί περίπου 3.000 θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε περιοχές όπως το Ballymena, το Falkirk και το Yorkshire. Δημιουργώντας ικανότητες και σταθερότητα για ευρύτερη αγορά λεωφορείων μηδενικών εκπομπών, η επένδυση αυτή δίνει προοπτική για πράσινη εθνική οικονομική ανάπτυξη. Η χρηματοδότηση του TfL για λεωφορεία μηδενικών εκπομπών μειώνει επίσης το κόστος των τοπικών αρχών, δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας.

Ο τοξικός αέρας της πρωτεύουσας συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία, καθώς περίπου 4.000 Λονδρέζοι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο εξ αιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η κακή ποιότητα της ατμόσφαιρας του Λονδίνου προκαλεί παιδικές πνευμονοπάθειες και καρκίνο των πνευμόνων, καρδιακές παθήσεις και άλλες ασθένειες. Η απανθρακοποίηση του στόλου λεωφορείων και η επέκταση της ULEZ θα συμβάλει στην εξάλειψη των επιβλαβών εκπομπών, καθιστώντας την πρωτεύουσα πιο καθαρή για όσους ζουν και εργάζονται σε αυτήν.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Sadiq Khan, δήλωσε: «Το Λονδίνο διαθέτει δίκτυο δημόσιων μεταφορών παγκόσμιου επιπέδου και ο στόλος λεωφορείων μηδενικών εκπομπών θέτει πρότυπα προς μίμηση. Δεσμεύτηκα να καθαρίσω τον αέρα του Λονδίνου επιτυγχάνοντας μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2030 και αυτό συνεπάγεται λεωφορεία μηδενικών εκπομπών. Η απανθρακοποίηση του στόλου λεωφορείων μας, οι αύξηση και οι βελτιώσεις των δρομολογίων στην περιφέρεια του Λονδίνου και ο νέος προτεινόμενος δακτύλιος (Superloop) θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου, πιο πράσινου Λονδίνου για όλους».

Φωτογραφία από δημοσίευση του Δημάρχου του Λονδίνου (Mayor of London, Sadiq Khan) στα social media.

Προηγούμενο άρθροSIXT: αποτελέσματα ρεκόρ β’ τριμήνου 2023
Επόμενο άρθροΣυνεργασία Webfleet και VEV για επαγγελματικά οχήματα