Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ (National Safety Council) διαπίστωσε ότι η χρήση hands-free κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση είναι επικίνδυνη. Διότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον τρόπο λειτουργίας τους και τη χρήση της συσκευής από τους οδηγούς, αλλά τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Άρα πώς μπορούν τα κινητά τηλέφωνα να συνυπάρχουν με την οδική ασφάλεια;

Υπάρχει μια περιγραφή, “τύφλωση από απροσεξία”, που προκαλείται από την γνωστική διάσπαση που προκαλεί μια συνομιλία στο κινητό τηλέφωνο. Πράγματι, οι οδηγοί που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα με hands-free (και προφανώς και εκείνοι που χρησιμοποιούν κανονικά το τηλέφωνό τους) έχουν την τάση να κοιτούν αντικείμενα χωρίς να τα βλέπουν.

Οι εκτιμήσεις από τον “Συνασπισμό για την Ασφάλεια της Κυκλοφορίας – Traffic Safety Coalition” υποδεικνύουν ότι οι οδηγοί που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα κοιτούν αλλά δεν βλέπουν έως και το 50% των πληροφοριών στο περιβάλλον οδήγησης.

Ανησυχητικό είναι ότι, τέσσερις στους δέκα οδηγούς παραδέχονται ότι έστειλαν ένα μήνυμα κατά τη διάρκειας της οδήγησης. Οι μισοί έχουν διαβάσει ένα μήνυμα και έξι έχουν μιλήσει σε ένα κινητό τηλέφωνο ενώ οδηγούν, σύμφωνα με έρευνα της UFG Insurance.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η UFG Insurance έχει καταρτίσει τους ακόλουθους οκτώ κανόνες που συμπεριλαμβάνονται σε μια πολιτική για την απόσπαση της προσοχής κατά την οδήγηση:

1. Μη χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας για να συνομιλήσετε κατά την οδήγηση
2. Μη χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας για να στείλετε μήνυμα κατά την οδήγηση
3. Μη προσεγγίζετε το τηλέφωνό σας μέσω του συστήματος ταμπλό του οχήματος κατά την οδήγηση
4. Μη χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας για να τραβήξετε φωτογραφία ή βίντεο κατά την οδήγηση
5. Μη χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας για έλεγχο ή δημοσίευση σε λογαριασμούς social media κατά την οδήγηση
6. Μη χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας για να ελέγχετε ή να στέλνετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατά την οδήγηση
7. Μη χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας για να προγραμματίσετε μια εφαρμογή satnav κατά την οδήγηση
8. Μη καλείτε ή να γράφετε σε κάποιο άλλο άτομο, εάν γνωρίζετε ότι μπορεί να οδηγεί

Εν ολίγοις, μη χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας κατά την οδήγηση και μη τηλεφωνείτε ή γράφετε σε κάποιον που μπορεί να οδηγεί.

Προηγούμενο άρθροΗλεκτρικό VW ID.3: 420 χλμ WLTP, διαθέσιμο στα μέσα του 2020
Επόμενο άρθροNέα σειρά ελαστικών Michelin X Multi