Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, ο ΤΙΤΑΝ και η BlueFuel συνεργάζονται για «καθαρές» μεταφορές μεγάλων αποστάσεων.

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη προμηθεύει την εταιρεία ΤΙΤΑΝ με τον πρώτο τράκτορα Volvo FH LNG που κινείται με υγροποιημένο φυσικό αέριο για τις μεταφορές τσιμέντου εντός Ελλάδας, μία πιλοτική δράση σε συνεργασία με την εταιρεία BlueFuel, με σημαντικά οφέλη τόσο για την ανταγωνιστικότητα όσο και για το περιβάλλον.

Ο τράκτορας Volvo FH LNG της Volvo Trucks, της οποίας αποκλειστικός Εισαγωγέας και Διανομέας στην Ελλάδα από το 1950 είναι ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, διαθέτει βελτιωμένα τεχνικά χαρακτηριστικά που ανταποκρίνονται στα υψηλά πρότυπα που ισχύουν στην Ευρώπη, όπου η χρήση του LNG στις μεταφορές προχωρά με ταχείς ρυθμούς: εντός Ε.Ε., κυρίως σε Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία, κινούνται σήμερα με LNG 12.000 βαρέα οχήματα, με στόχο ο αριθμός αυτός να φτάσει τα 280.000 βαρέα οχήματα μέχρι το 2030.

Ο τράκτορας Volvo FH LNG με 460 ίππους και ροπή 2.300 Nm διαθέτει 6-Κύλινδρο κινητήρα αερίου 12.8 λίτρων και έχει προδιαγραφές Euro6. Πρόκειται για ένα φορτηγό που προορίζεται για βαριές εθνικές μεταφορές και μεταφορές μεγάλων αποστάσεων.

Καθώς το σύστημα μετάδοσης κίνησης είναι με υγροποιημένο φυσικό αέριο, προσφέρει υψηλές αποδόσεις  και αξιοπιστία με έως και 20% χαμηλότερες εκπομπές CO2 καθώς και τη δυνατότητα μείωσης του κόστους καυσίμου.

Επιπλέον της μείωσης κόστους λειτουργίας και συντήρησης, μέσω της χρήσης LNG σε βαρέα οχήματα εξαλείφονται κατά 100% οι εκπομπές SΟx (οξείδια του θείου) και μικροσωματιδίων, ενώ οι εκπομπές ΝΟx (οξείδια του αζώτου) μειώνονται κατά 80%. Ένα ακόμα όφελος, ιδιαίτερα σημαντικό στο αστικό περιβάλλον, είναι η μείωση του θορύβου σε ποσοστό 50%.

Με την πιλοτική αυτή δράση, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ πρωτοπορεί εισάγοντας στον στόλο του το πρώτο φορτηγό όχημα που θα κινείται αποκλειστικά με «καθαρό καύσιμο», μία κίνηση που εναρμονίζεται πλήρως με την στρατηγική του Ομίλου για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των δραστηριοτήτων και των προϊόντων του.

Για την προμήθεια του LNG, ο Τιτάνας θα συνεργαστεί με την BlueFuel, η οποία συνδυάζει την τεχνογνωσία της Blue Grid στην προμήθεια και διανομή LNG, με την εμπειρία, τη γεωγραφική παρουσία μέσω του δικτύου πρατηρίων «ελίν» και την οργανωτική ισχύ της ΕΛΙΝΟΙΛ, επιδιώκοντας να αποκτήσει ηγετική θέση στον ανεφοδιασμό οχημάτων με υγροποιημένο φυσικό αέριο σε πανελλαδικό επίπεδο. Η BlueFuel θα είναι σε θέση, μέσα από το δίκτυο πρατηρίων «ελίν», να αρχίσει τους ανεφοδιασμούς με φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή (LNG) το 2022.

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη αναλαμβάνει δράση απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις όπως αυτή της κλιματικής αλλαγής, υιοθετώντας πρακτικές που τοποθετούν τον άνθρωπο και το περιβάλλον στο επίκεντρο. Με ιστορία που μετρά σχεδόν έναν αιώνα στην επιχειρηματική ζωή της Ελλάδας και καθώς η δραστηριότητά του επεκτείνεται δυναμικά και εκτός ελληνικών συνόρων, μέσα από τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρει υλοποιεί την δέσμευσή του για πρωτοβουλίες και δράσεις  με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, τις υπεύθυνες επενδύσεις και τη βιώσιμη ανάπτυξη ανοίγοντας το δρόμο για την υιοθέτηση περιβαλλοντικής συνείδησης και την επικράτηση της «πράσινης» κουλτούρας.

Ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ καινοτομεί διαχρονικά σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, εφαρμόζοντας τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές και επενδύοντας συνεχώς σε νέες τεχνολογίες που διασφαλίζουν άριστες περιβαλλοντικές επιδόσεις. Η καινοτομία με έμφαση στο ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα και η ανάπτυξη μιας περιβαλλοντικά υπεύθυνης εφοδιαστικής αλυσίδας αποτελούν ουσιαστικές δεσμεύσεις του Ομίλου στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων στόχων του σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG).

Προηγούμενο άρθροΗ Mercedes-Maybach λανσάρει την “Edition 100”
Επόμενο άρθροAlphabet, νέα στελέχη στο Ηνωμένο Βασίλειο