Τα αποτελέσματα Β’ τριμήνου 2021 του Ομίλου Autohellas δείχνουν ιδιαίτερα θετική δυναμική στο συνολικό κύκλο εργασιών και στην λειτουργική κερδοφορία, πάρα την πολύ μικρή συμμετοχή της τουριστικής ζήτησης.

Ο Όμιλος Autohellas ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του Β’ τριμήνου 2021, κατά τη διάρκεια του οποίου κατέγραψε σημαντική περαιτέρω βελτίωση τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας. Πιο συγκεκριμένα, στο Β’ τρίμηνο ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 180 εκατ. ευρώ έναντι 97,2 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο παρουσιάζοντας αύξηση 85,3%. Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) ανήλθαν στα 18,4 εκατ. ευρώ έναντι 6,8 εκατ. και τα κέρδη μετά από φόρους (ΕΑΤ) διαμορφώθηκαν στα 12,4 εκατ. ευρώ έναντι ευρώ 2,2 εκατ. στο Β’ τρίμηνο του 2020.

Με την επίδραση του Β’ τριμήνου, το συνολικό πρώτο εξάμηνο 2021 παρουσιάζει αύξηση 46% σε επίπεδο ενοποιημένου κύκλου εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε 308,8 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 211,4 εκατ. το 2020. Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) του εξαμήνου διαμορφώθηκαν σε 28,7 εκατ. ευρώ έναντι 10,5 εκατ. το 2020, καταγράφοντας αύξηση 173,5% και τα κέρδη μετά από φόρους (ΕΑΤ) του Ομίλου για το εξάμηνο του 2021 ανήλθαν στα 16,9 εκατ. ευρώ έναντι 1,1 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η ανάκαμψη της κατανάλωσης αλλά και τα αυξημένα μερίδια που πέτυχε ο Όμιλος στις δραστηριότητες και υπηρεσίες που αφορούν Έλληνες καταναλωτές και εταιρείες, κατάφεραν να υπερκαλύψουν τις απώλειες από τις ιδιαίτερα αδύναμες και κατά το Β’ τρίμηνο τουριστικές αφίξεις. Η επίδοση του Ομίλου στις μακροχρόνιες μισθώσεις και ιδιαίτερα στις πωλήσεις καινούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκίνητων κατά το Α’ εξάμηνο του 2021, στήριξαν την εξαιρετική δυναμική, παρά τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, μέχρι τις αρχές Μαΐου.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών από τη δραστηριότητα του Ομίλου στις μισθώσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκε στο εξάμηνο του 2021 κατά 18,3% και έφτασε τα 84,4 εκατ. ευρώ από 71,4 εκατ. το 2020. Η δυναμική αυτή, προέρχεται κυρίως από τις μακροχρόνιες και μηνιαίες μισθώσεις αλλά και την αποτελεσματικότητα στη διάθεση των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων του στόλου. Αντίστοιχα και η δραστηριότητα που σχετίζεται με τις μισθώσεις αυτοκίνητων στο εξωτερικό, είχε κύκλο εργασιών 29,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 30% για τους ίδιους λόγους.

Παράλληλα, η δραστηριότητα της εμπορίας αυτοκινήτων στην Ελλάδα, παρουσίασε σημαντική αύξηση -σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 όταν επικράτησε το πρώτο lockdown- τόσο σε επίπεδο δραστηριότητας Εισαγωγής / Διανομής, όσο και σε επίπεδο Λιανικής, συνεισφέροντας συνολικά 194,6 εκατ. ευρώ στον κύκλο εργασιών του Ομίλου, με αύξηση 66,1% και συμβάλλοντας σημαντικά στο λειτουργικό αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ισχυρή λειτουργική κερδοφορία το πρώτο εξάμηνο 2021, επέτρεψε την υλοποίηση επενδυτικού πλάνου ύψους 100 εκατ. ευρώ για την αγορά 7.000 νέων οχημάτων, χωρίς να χρειασθεί να αυξηθεί ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου. Η επένδυση σε στόλο, αφορά τόσο τις μακροχρόνιες αλλά και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αξιοποιώντας την ανάκαμψη της τουριστικής ζήτησης κατά την καλοκαιρινή περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Autohellas, Ευτύχιος Βασιλάκης, δήλωσε: «Η δυναμική του δευτέρου τριμήνου 2021 πιστοποιεί την ωρίμανση της συνεισφοράς των επιμέρους δραστηριοτήτων μας στην κερδοφορία. Οι συνέργειες αλλά και τα μερίδια μας αυξάνονται και φέρνουν σημαντικό αποτέλεσμα, ακόμα και σε περιβάλλον με χαμηλές τουριστικές αφίξεις.

Με την τουριστική ζήτηση που πλέον γνωρίζουμε ότι ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στο τρίτο τρίμηνο του έτους και την μεγάλη επένδυση που έγκαιρα κάναμε στο στόλο, η προσδοκία για το σύνολο της χρήσης του 2021 είναι ιδιαίτερα θετική».

Προηγούμενο άρθροΗ Skoda OCTAVIA γιορτάζει 25 χρόνια με πρωτιά στις πωλήσεις
Επόμενο άρθροMobileye και Sixt θα εγκαινιάσουν υπηρεσία robotaxi