Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκίνητων & Δικύκλων (ΣΕΑΑ) εξέδωσε ανακοίνωση με τις προτάσεις του για την προώθηση της Ηλκτροκίνησης, που περιλαμβάνουν εφικτά κίνητρα τόσο από οικονομικής όσο και κυκλοφοριακής πλευράς ώστε να διευκολυνθεί διευκόλυνση η απόκτηση ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Ας σημειωθεί ότι το 2018 ταξινομήθηκαν 315 νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα στην Ελλάδα (BEV + PHEV), που αναλογεί σε ποσοστό 0,3% των συνολικών ταξινομήσεων. Ένας μεγαλύτερος αριθμός υβριδικών ηλεκτρικών οχημάτων (HEV) ταξινομήθηκαν το περασμένο έτος στη χώρα μας (3.635). Ας σημειωθεί, παράλληλα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε νηπιακή κατάσταση από πλευράς υποδομής. Η ανακοίνωση του ΣΕΑΑ αναφέρει τα εξής:

Σε μία εποχή όπου ο πλανήτης είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, η ανθρωπότητα καλείται να λάβει μέτρα για την προστασία του. Η αυτοκινητοβιομηχανία σε παγκόσμια κλίμακα καταβάλει τις μέγιστες προσπάθειες να εντοπίσει λύσεις για οχήματα με πολύ χαμηλές εκπομπές ρύπων και στρέφεται αποφασιστικά στην ηλεκτροκίνηση.

Τα διαφορετικά είδη ηλεκτροκίνητων οχημάτων δίνουν ευχέρεια επιλογών στο αγοραστικό κοινό. Διαχωρίζονται στις κύριες κατηγορίες των αμιγώς ηλεκτροκίνητων (BEVs) και των επαναφορτιζόμενων υβριδικών οχημάτων, που είναι εξοπλισμένα με μπαταρία επαναφορτιζόμενη για ημερήσια χρήση, αλλά και με κινητήρα καυσίμου (PHEVs) για μακρύτερες διαδρομές.

Γνωρίζοντας τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στα περισσότερα νοικοκυριά στη χώρα μας, όπως και τα ιδιαίτερα επιβαρυμένα από ρύπανση αστικά κέντρα, ο ΣΕΑΑ προτείνει μία σειρά εφικτών οικονομικών και κυκλοφοριακών κινήτρων για τη διευκόλυνση στην απόκτηση ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος.

Οικονομικά κίνητρα:

 • Επιδότηση 3.000 € για τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα /range extender.
 • Επιδότηση 1.500 € για τα plug in υβριδικά αυτοκίνητα.
 • Προσαύξηση κατά 50% των εξόδων που εκπίπτουν στις επιχειρήσεις από την χρήση επαναφορτιζόμενων οχημάτων.
 • Εξαίρεση από τη φορολογία παροχής σε είδος για τους εταιρικούς χρήστες επαναφορτιζόμενων οχημάτων.

Κυκλοφοριακά κίνητρα:

 • Προνομιακή, δωρεάν στάθμευση σε δημόσιους χώρους.
 • Υποχρέωση παροχής προνομιακών, δωρεάν θέσεων στα parking μεγάλων εμπορικών καταστημάτων (πχ. super markets, malls κλπ).
 • Ελεύθερη πρόσβαση στις λεωφορειολωρίδες για τους οδηγούς ηλεκτρικών επαναφορτιζόμενων οχημάτων.
 • Ειδικά μέτρα για τα ταξί όπως:
  • Επαρκής επιδότηση για την απόκτηση ενός επαναφορτιζόμενου ηλεκτρικού ταξί.
  • Προνομιακοί χώροι αναμονής (πιάτσες) για τους ιδιοκτήτες /οδηγούς επαναφορτιζόμενων ταξί.
Προηγούμενο άρθροGolf, Polo και Tiguan της Volkswagen στο Top-10 της Ευρώπης
Επόμενο άρθροConnected Fleets Conference από το Fleet Europe