Οι ευρωπαϊκές κλαδικές ενώσεις, European Aluminium, Eurofer, ACEA, Eurometaux, industriAll Europe, ECCA, ESTAL, IMA, EUWA, EuroAlliages, CLEPA και Metals Packaging Europe, απηύθυναν επείγουσα έκκληση για δράση κατά του επικείμενου κινδύνου παύσης παραγωγής σε ολόκληρη την Ευρώπη, ως συνέπεια της κρίσιμης ανεπάρκειας προμήθειας μαγνησίου από την Κίνα.

Το μαγνήσιο αποτελεί βασικό υλικό κραμάτων και χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία παραγωγής μετάλλων. Χωρίς άμεση  δράση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα, απειλούνται χιλιάδες επιχειρήσεις στην Ευρώπη, οι αλυσίδες εφοδιασμού τους και εκατομμύρια θέσεις εργασίας που εξαρτώνται από αυτές.

Λόγω της προσπάθειας της κινεζικής κυβέρνησης να περιορίσει την εγχώρια κατανάλωση ενέργειας, η παροχή μαγνησίου προέλευσης Κίνας, είτε διεκόπη ή μειώθηκε δραστικά, από τον Σεπτέμβριο του 2021, με αποτέλεσμα διεθνή κρίση εφοδιασμού πρωτοφανούς εύρους.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται σχεδόν πλήρως από την Κίνα (κατά 95%) για τις ανάγκες εφοδιασμού της σε μαγνήσιο, οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες παραγωγής και χρήσης αλουμινίου, σιδήρου και χάλυβα, από κοινού με τους προμηθευτές τους πρώτων υλών, επηρεάζονται ιδιαίτερα, με εκτεταμένες επιπτώσεις σε αλυσίδες αξίας ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων βασικών τομέων τελικής χρήσης, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, οι κατασκευές και οι συσκευασίες.

Το τρέχον έλλειμμα εφοδιασμού μαγνησίου από την Κίνα έχει ήδη επιφέρει τιμές ρεκόρ και παγκόσμιες στρεβλώσεις της αλυσίδας εφοδιασμού. Οι εναπομείνασες εισαγωγές μαγνησίου διαπραγματεύονται πλέον σε εξωφρενικές τιμές, περίπου 10.000 έως 14.000 δολάρια ο μετρικός τόνος, από περίπου 2.000 δολάρια ο μετρικός τόνος νωρίτερα φέτος, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη για τις ευρωπαϊκές εταιρείες την παραγωγή ή την προμήθεια υλικών που περιέχουν μαγνήσιο.

Η Ευρώπη προβλέπεται να ξεμένει από αποθέματα μαγνησίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, με ελλείψεις παραγωγής, κλείσιμο επιχειρήσεων και ανάλογες απώλειες θέσεων εργασίας.

Προς τούτο, οι κλάδοι καλούν από κοινού την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές κυβερνήσεις να προβούν επειγόντως σε άμεσες ενέργειες προς τους κινέζους ομοτίμους τους για να περιορίσουν το βραχυπρόθεσμο, σημαντικό θέμα της έλλειψης, καθώς και τις πλέον μακροπρόθεσμες επιπτώσεις προμήθειας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών.

Προηγούμενο άρθροΗ Hertz παραγγέλνει 100.000 Tesla
Επόμενο άρθροΣτρατηγική συνεργασία Fleet Logistics και MOBIKO