Οι δημόσιοι σταθμοί φόρτισης αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EV) αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Οι οδηγοί των ηλεκτρικών οχημάτων που ελπίζουν να γεμίσουν τις μπαταρίες τους σε έναν από τους 1.600 ισπανικούς σταθμούς φόρτισης της γνωστής πετρελαϊκής ισπανικής εταιρείας Repsol, μπορεί να απογοητευτούν, καθώς σχεδόν οι μισοί βρίσκονται σε αδράνεια επειδή δεν έχουν σύνδεση ρεύματος, αναφέρει το Reuters.

Ανάλογα προβλήματα έχουν εντοπισθεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και γι΄αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα νέα σχέδια της για την αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τα νέα σχέδια πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί σε 18 μήνες και περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση των ελλείψεων ηλεκτρικού ρεύματος στους δημόσιους σταθμούς φόρτισης των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EV).

Ωστόσο, οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αυτοκινητοβιομηχανιών για να παρέχεται απρόσκοπτη φόρτιση στα EV, αντιμετωπίζουν τις συνέπειες από την γραφειοκρατία που εμποδίζει την πρόοδο προς πιο πράσινες μεταφορές στην ΕΕ, ανέφεραν στο Reuters βιομηχανικοί όμιλοι και εταιρείες ενέργειας.

Η ευκολία στην κατασκευή ενός κόμβου φόρτισης EV ποικίλλει σημαντικά από χώρα σε χώρα.

Μια πηγή του κλάδου είπε στο Reuters ότι στη Γερμανία ένας κόμβος κρατήθηκε για μήνες κλειστός λόγω των τοπικών κανόνων που προστατεύουν την ύπαρξη ενός δένδρου στο συγκεκριμένο σημείο και απαγόρευε την κοπή του δένδρου. Ένας άλλος κόμβος που βρίσκεται σε πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο παρέμεινε κλειστός για 10 μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του θορύβου από την χρήση του, πριν λάβει την σχετική έγκριση από τις τοπικές αρχές.

«Αν και η εργασία εγκατάστασης ενός γρήγορου και εξαιρετικά γρήγορου κόμβου φόρτισης των EV απαιτεί μόνο δύο έως τρεις εβδομάδες εργασίας, λόγω των διαφορετικών διοικητικών απαιτήσεων στην Ισπανία, η πλήρης διαδικασία μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία του μπορεί να διαρκέσει από ένα έως δύο χρόνια», είπε εκπρόσωπος της Repsol.

Ο βιομηχανικός όμιλος ChargeUp Europe είπε ότι η Επιτροπή αναγνώρισε ότι η αδειοδότηση των κόμβων για τα EV είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα, αλλά ακόμη η Επιτροπή δεν έχει προτείνει συγκεκριμένες ενέργειες και συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για τα κράτη μέλη ώστε να επιταχυνθεί η αδειοδότηση. Αναμένονται σαφείς οδηγίες μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των νέων σχεδίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει το Reuters.

Αυτή η καθυστέρηση επιβραδύνει την ανάπτυξη των κόμβων φόρτισης EV και στα 27 μέλη της ΕΕ, θέτοντας σε κίνδυνο τους στόχους της ΕΕ για σταδιακή κατάργηση των οχημάτων βενζίνης και ντίζελ, καθώς και τους ευρύτερους κλιματικούς στόχους της.

«Ο χρόνος που απαιτείται για τη σύνδεση των σημείων επαναφόρτισης EV στο δίκτυο μπορεί πράγματι να θεωρηθεί ως εμπόδιο για την επιτάχυνση της απορρόφησης των ηλεκτρικών οχημάτων και πρέπει να αντιμετωπιστεί», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η διαδικασία για τη δημιουργία ενός γρήγορου σταθμού EV έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο σε δύο χρόνια από έξι μήνες τα τελευταία χρόνια, ανέφεραν τέσσερις εταιρείες φόρτισης EV.

Η ηλεκτροκίνηση των μεταφορών είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες που στηρίζουν τον στόχο της ΕΕ για επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050. Για να γίνει αυτό, θα απαγορεύσει τις πωλήσεις οχημάτων που εκπέμπουν CO2 από το 2035 και θέλει να αναπτύξει ένα δίκτυο σταθμών φόρτισης EV.

Φέτος, η ΕΕ ενέκρινε νόμο για την εγκατάσταση ταχυφορτιστών έως το 2030 κάθε 60 χιλιόμετρα κατά μήκος των οδικών δικτύων για επιβατικά αυτοκίνητα και κάθε 100 χιλιόμετρα για βαρέα οχήματα.

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου (Volkswagen)

Προηγούμενο άρθροFord Lease: το νέο Kuga Plug-In Hybrid με 329 ευρώ μηνιαίως
Επόμενο άρθροIndustry Leader αναδείχθηκε o Euisun Chung της Hyundai