Η οδήγηση σε συνθήκες καύσωνα δεν είναι ευχάριστη και αρκετοί την αποφεύγουν. Όμως όταν είναι αναγκαίο να μετακινηθούμε, τότε θα πρέπει να το κάνουμε με προσοχή λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτούμε από τη ζέστη.

Ο καύσωνας καθιστά υποχρεωτική τη χρήση του κλιματιστικού του αυτοκινήτου. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα πρέπει να γίνει καθαρισμός του συστήματος κλιματισμού, για να μη μυρίζει και να αποδίδει στο μέγιστο. Η ιδανική θερμοκρασία είναι μεταξύ 23 και 26 βαθμών Κελσίου. Όταν λειτουργεί ο κλιματισμός τα παράθυρα θα πρέπει να είναι κλειστά για να έχει καλύτερη απόδοση. Μόλις αυτός τεθεί σε λειτουργία, καλό είναι για λίγα δευτερόλεπτα να μείνουν τα παράθυρα ανοικτά μέχρι να φύγει ο ζεστός αέρας που έχει εγκλωβιστεί στην καμπίνα του αυτοκινήτου. Η καλή θερμοκρασία της καμπίνας ενός αυτοκινήτου βοηθάει στην οδήγηση και εξασφαλίζει άνεση.

Καλό είναι να προτιμάται η κυκλοφορία κατά τις ώρες με λιγότερη ζέστη. Οι πρωινές και οι βραδινές ώρες είναι οι καλύτερες, αν σχεδιάζουμε να κάνουμε μεγάλες διαδρομές ή να ταξιδέψουμε όταν υπάρχει καύσωνας. Φροντίζουμε να αποφεύγουμε το μεσημέρι, αλλά και το απόγευμα που η άσφαλτος καίει.

Όταν σταματάμε, έστω και για ελάχιστα λεπτά εγκαταλείποντας το αυτοκίνητο, σε καμιά περίπτωση δεν αφήνουμε μέσα σε αυτό παιδιά και κατοικίδια. Από την άλλη όταν ταξιδεύουμε φροντίζουμε να κάνουμε συχνά στάσεις, γιατί χρειαζόμαστε ξεκούραση. Οι υψηλές θερμοκρασίες κουράζουν οδηγό και επιβάτες. Κατά την επιστροφή στο αυτοκίνητο ανοίγουμε πάλι για λίγο τα παράθυρα και βάζουμε σε λειτουργία τον κλιματισμό.

Οι θέσεις στάθμευσης κάτω από δέντρα και σκέπαστρα είναι ιδανικές το καλοκαίρι. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε καλό είναι να χρησιμοποιούμε ηλιοπροστασία για την προστασία των ηλεκτρονικών συστημάτων και του ταμπλό του οχήματος.

Είτε πρόκειται για μία σύντομη διαδρομή είτε για μεγαλύτερη, φροντίζουμε να έχουμε πάντα μαζί μας νερό. Το δροσερό νερό βοηθάει στην ενυδάτωση. Ένα θερμός καλής ποιότητας θα βοηθήσει όχι μόνο κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων στην πόλη, αλλά και εκτός αυτής.

Βίντεο με οδηγίες για ασφαλή οδήγηση σε συνθήκες καύσωνα έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η αρμόδια για τον τομέα Μεταφορών Υφυπουργός Χριστίνα Αλεξοπούλου, δήλωσε μεταξύ άλλων: Προτρέπουμε τους συμπολίτες μας να ακολουθήσουν τις συμβουλές των ειδικών της οδικής ασφάλειας, τις οποίες ενσωματώσαμε στο συνοπτικό βίντεο που έχουμε δημοσιεύσει.  Οι πολύ ζεστές μέρες απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή τόσο για τον οδηγό και τους επιβάτες όσο και για την σωστή λειτουργία των οχημάτων».

Συγκεκριμένα, όταν μετακινούμαστε θα πρέπει να επιλέγουμε μικρότερες ταχύτητες και μεγαλύτερες αποστάσεις από τα άλλα οχήματα, με πιστή τήρηση των ορίων του ΚΟΚ. Οι επιταχύνσεις και οι επιβραδύνσεις θα πρέπει να γίνονται ήπια.

Τα ρούχα είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας κατά τη διάρκεια της οδήγησης σε ημέρες καύσωνα. Ανοιχτόχρωμα και ευρύχωρα ρούχα βοηθούν τον οδηγό ενώ πρέπει να φοράει πάντα παπούτσια.

Αν μπει κάποιο έντομο στο αυτοκίνητο πρώτα πρέπει να σταματήσει το όχημα και μετά να προσπαθήσει να το βγάλει από την καμπίνα. Ποτέ κατά τη διάρκεια της οδήγησης, γιατί υπάρχει πιθανότητα ατυχήματος.

Ο οδηγός πρέπει να φροντίζει τα συστήματα φρένων, ψύξης του κινητήρα και κλιματισμού. Αυτό σημαίνει έλεγχο των υγρών σε τακτά χρονικά διαστήματα, εκεί που μπορεί ο ίδιος (δεν μπορεί να ελέγξει για παράδειγμα τα υγρά του κλιματισμού, παρά μόνο στο συνεργείο), ενώ η συντήρηση του αυτοκινήτου είναι επιβεβλημένη, ειδικά αν πρόκειται να κάνει ταξίδι. Ένα καλοσυντηρημένο αυτοκίνητο δεν είναι μόνο περισσότερο ασφαλές, αλλά προσφέρει και μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου.

Τέλος, ο έλεγχος των ελαστικών θα πρέπει να γίνεται τακτικά. Η αύξηση της θερμοκρασίας ανεβάζει την πίεση των ελαστικών, με αποτέλεσμα να αποκλίνουν από τα όρια που δίνουν οι κατασκευαστές και να μειώνονται τα ποσοστά πρόσφυσης. Καλό είναι να γίνεται σχεδόν πάντα ο έλεγχος πριν από κάθε ταξίδι, διότι η καταπόνηση των ελαστικών είναι μεγάλη και αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες.

Με πληροφορίες ΑΠΕ/ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροAvenger: «Game Changer» στην κατηγόρια B-SUV
Επόμενο άρθροHyundai: 3 βραβεία στα Auto Express New Car Awards