www.fleetnews.gr

Ο Chief Strategy Officer της Fleet Complete, Sandeep Kar, προσκλήθηκε από την HDMA (Heavy Duty Manufacturers Association – The voice for the commercial vehicle supplier industry) ως ομιλητής στο IAA Commercial Vehicles 2018 στο Ανόβερο της Γερμανίας. Κατά τη διάρκεια του 27ου Annual Breakfast & Briefing, μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις και ευκαιρίες ανάπτυξης για τους συμμετέχοντες στην βιομηχανία βαρέων οχημάτων για τα διασυνδεδεμένα οικοσυστήματα οχημάτων εφοδιασμού. Τα βασικά σημεία στα οποία αναφέρθηκε είναι τα εξής:

Αυτό που αλλάζει σήμερα συθέμελα την αγορά των φορτηγών είναι η Ψηφιοποίηση. Δημιουργεί τεκτονικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι ενδιαφερόμενοι αποκομίζουν και αποδίδουν αξία στην αγορά. Τρεις τεχνολογικές τάσεις μπορούν να θεωρηθούν ως σημεία εστίασης: η ηλεκτρική, η αυτόνομη και η διασυνδεδεμένη κινητικότητα.

Η άνοδος της αστικής μεσαίας τάξης

Η άνοδος της παγκόσμιας αστικής μεσαίας τάξης είναι μια τάση που ξεπερνά τα όρια. Στα επόμενα 10-20 χρόνια, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα καθοδηγείται από χώρες στις οποίες η πλειονότητα του πληθυσμού κατοικεί σε αστικές περιοχές. Σε αυτή την εποχή προβλέψιμων αποστολών και εγγυημένων παραδόσεων, οι διασυνδεδεμένες τεχνολογίες των φορτηγών δεν θα είναι πλέον επιλογή, αλλά πραγματικότητα. Τα φορτηγά πόλης, που χρησιμοποιούνται για παραλαβή και παράδοση, θα καταγράψουν σημαντική αύξηση στη ζήτηση.

Υιοθετώντας το Momentum στους ηλεκτρικούς κινητήρες

Μια άλλη τάση στο φορτηγό – Η αυξανόμενη ταχύτητα στην υιοθέτηση των ηλεκτρικών κινητήρων. Αυτό θα έχει αντίκτυπο σε όλες τις πτυχές της βιομηχανίας επαγγελματικών οχημάτων. Τα συστήματα αυτά όχι μόνο θα μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα και το κόστος λειτουργίας, αλλά θα δημιουργήσουν επίσης τη βάση για την ενσωμάτωση διαφόρων κατανεμημένων ηλεκτρονικών συστημάτων στα φορτηγά ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια, η καθαρότερη λειτουργία και η συνδεσιμότητα. Τα φορτηγά που κατασκευάζονται με συστήματα υβριδικών και ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης θα μειώσουν επίσης το κόστος συντήρησης, επισκευής και κάθε άλλου κόστους του κύκλου ζωής τους.

Η Χρυσή Εποχή των Μεταφορών

Μετά από δεκαετίες σταδιακά διευρυνόμενης τεχνολογίας που επέτρεψε στους κατασκευαστές φορτηγών να διαφοροποιήσουν τα προϊόντα τους από τους ανταγωνιστές τους – κινητήρες, σασί, ασφάλεια, τηλεματική – η παγκόσμια βιομηχανία επαγγελματικών οχημάτων αλλάζει τελικά την εστίασή της από τα προϊόντα στις υπηρεσίες. Από σήμερα έως το 2025 και μετά, η αυξανόμενη προβολή του επιχειρηματικού μοντέλου “προϊόν-ως-υπηρεσία” (Product-as-a-Service) θα συμβάλει στην αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας σε όλους τους τομείς. Αυτή η νέα πραγματικότητα θα φέρει το επίκεντρο της προσοχής στα θεμελιώδη των μεταφορών: η ανθρώπινη αλληλεπίδραση, ο ρόλος της στην οικονομική ανάπτυξη, η αλληλεπίδραση με άλλα οχήματα και πολλά άλλα.

Καθώς η αγορά αυτή μεταβαίνει από τα προϊόντα στις υπηρεσίες, μια άλλη μετάβαση θα αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία της, η οποία θα επικεντρώνεται από τις υπηρεσίες στις λύσεις. Αυτό θα συμβεί όταν η εστίαση θα μετατοπιστεί από τις σχέσεις στις αλληλεπιδράσεις. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Αυτή η αγορά που εξελίσσεται συνεχώς και σημαντικά κατά τα τελευταία 50-100 χρόνια είναι τώρα σε σημείο καμπής.

Ποιος είναι ο Sandeep Kar

Ο Sandeep Kar είναι διεθνώς αναγνωρισμένος διαμορφωτής σκέψης στην βιομηχανία επαγγελματικών οχημάτων. Ηγείται της εταιρικής στρατηγικής στην Fleet Complete με αποστολή να αναπτύξει την εταιρεία ως κορυφαίο παγκόσμιο προμηθευτή λύσεων IoT για τον ευρύτερο φάσμα εταίρων του οικοσυστήματος των εμπορικών οχημάτων. Ο Sandeep συνεργάζεται στενά με κατασκευαστές αυτοκινήτων, προμηθευτές, ρυθμιστικούς φορείς, νομοθέτες, χρηματοπιστωτικούς κλάδους και στόλους για την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών. Η εταιρία εξυπηρετεί περισσότερους από 30.000 πελάτες παγκοσμίως.

Προηγούμενο άρθροΣτην Volvo Buses το Digital Communications Award 2018
Επόμενο άρθροΑλλαγή ηγεσίας στην BMW Financial Services Hellas