Ο ιδρυτής της CATL καλεί σε ευρύτερη συνεργασία, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μπαταριών EV στον κόσμο διαθέτει την τεχνολογία του προς επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.

Η CATL, παγκόσμιος ηγέτης νέας ενεργειακής τεχνολογίας, έκανε έκκληση καινοτόμου συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και χωρών σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής One Earth του Χονγκ Κονγκ, ο Δρ. Robin Zeng, Πρόεδρος και CEO της CATL, ανακοίνωσε ότι η CATL προτίθεται να μοιραστεί την τεχνολογία και τις πρακτικές της μηδενικού άνθρακα με όποιον δεσμεύεται να επιταχύνει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, στις ηλεκτρικές μεταφορές και στην κυκλική οικονομία – συμπεριλαμβανομένων των ανταγωνιστών.

«Ιδιαιτέρως τώρα, πρέπει να συνεργαστούμε για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της ανθρωπότητας, όπως η κλιματική αλλαγή», ανέφερε ο Δρ Zeng. Η συνεχής τεχνολογική πρόοδος είναι το κλειδί για την επίτευξη βιωσιμότητας, δήλωσε.

Επισήμανε την επένδυση της CATL στην έρευνα και ανάπτυξη για να διατηρήσει τη θέση της ως υπ’ αριθμόν ένα εταιρεία τεχνολογίας μπαταριών στον κόσμο. Η εταιρεία απασχολεί πλέον περισσότερους από 20.000 εργαζόμενους στην Ε&Α σε όλο τον κόσμο και ξόδεψε 2,59 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στην Ε&Α το 2023. Οι σχεδόν 30.000 εκδοθείσες και εκκρεμείς ευρεσιτεχνίες της παγκοσμίως καλύπτουν πολλές πρωτοποριακές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης παγκοσμίως μπαταρίας υπερταχείας φόρτισης 4C LFP, που μπορεί να παρέχει αυτονομία 400 χλμ με φόρτιση μόλις 10 λεπτών και της μπαταρίας Qilin που παρέχει αυτονομία 1.000 χλμ με μία μόνο φόρτιση.

Ο Δρ Zeng περιέγραψε τα σημαντικά βήματα της CATL για μείωση των εκπομπών της άνθρακα. Τα τέσσερα εργοστάσιά της είναι ήδη μηδενικού άνθρακα και οι τρεις εγκαταστάσεις μπαταριών που αναγνωρίζονται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είναι της CATL. Η εταιρεία έχει επίσης δεσμευτεί οι βασικές της δραστηριότητες να είναι ουδέτερες άνθρακα έως το 2025 και να απανθρακοποιήσει την αλυσίδα εφοδιασμού της έως το 2035.

Η εταιρεία έχει επίσης προβεί σε σημαντικά βήματα ανακύκλωσης. Το 2023, ανακύκλωσε πάνω από 100.000 τόνους αποβλήτων μπαταριών. Με 90% ικανότητα ανάκτησης, επαναχρησιμοποίησε 13.000 τόνους ανθρακικού λιθίου, μειώνοντας ιδιαιτέρως την εξόρυξη και συμβάλλοντας στην κυκλική οικονομία.

«Οι προσπάθειές μας αειφορίας προσομοιάζουν με ένα δέντρο, αλλά φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα δάσος», ανέφερε ο Δρ Zeng. “Προτιθέμεθα να συνεργαστούμε με επιχειρήσεις, κυβερνήσεις, επενδυτές και όποιον ενδιαφέρεται για επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα. Από κοινού, θα επεκτείνουμε την πρακτική μηδενικού άνθρακα των εργοστασίων σε κοινότητες, πόλεις και αλλού”.

Στην ομιλία του, ο Δρ Zeng ανέφερε τρία βασικά οφέλη της ανοικτής καινοτομίας:

Γεφυρώνει τις τεχνολογικές διαφορές: Η CATL διαμοιράζεται την τεχνολογία μπαταριών μέσω του προτύπου LRS (αδειοδότηση, δικαιώματα εκμετάλλευσης, υπηρεσία) και υποστηρίζει τους συνεργαζόμενους κατασκευαστές στην δημιουργία και λειτουργία εργοστασίων μπαταριών. Αυτό τους βοηθά να επιταχύνουν τις δραστηριότητές τους μετάβασης σε πράσινη ενέργεια.

Παρέχει νέες διαδικασίες μηδενικού άνθρακα: Η CATL αναπτύσσει νέους τρόπους χρήσης της τεχνολογίας μπαταριών για προώθηση της βιωσιμότητας. Για παράδειγμα, συνεργάζεται με το δίκτυο συνεργατών της σε θέματα ηλεκτρικών, μη επανδρωμένων ορυχείων και εναλλαγής μπαταριών επιβατικών αυτοκινήτων και βαρέων φορτηγών.

Δημιουργεί βιώσιμα οικοσυστήματα: Στο εγγύς μέλλον, τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να μετατραπούν σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, υποστηρίζοντας τα ηλεκτρικά δίκτυα. Οι ιδιοκτήτες EV μπορούν ακόμα και να επωφεληθούν οικονομικά, πουλώντας ρεύμα στο δίκτυο σε ώρες αιχμής.

«Υπάρχουν χώρες και επιχειρήσεις που αποσύρουν τις δεσμεύσεις τους μηδενικού άνθρακα σε μια περίοδο που πρέπει να τις επιταχύνουμε», συνέχισε ο Δρ Zeng. «Πρέπει να ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τις πιεστικές προκλήσεις και πιστεύω ότι η ανοικτή καινοτομία είναι το κλειδί για την επιτάχυνση της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια».

Πηγή: Bloomberg
Προηγούμενο άρθρο2024 World Car Awards: Όλοι οι τελικοί νικητές
Επόμενο άρθροΜε νέα Εταιρική Ταυτότητα ο Όμιλος Σφακιανάκη