Τη συμμαχία των Renault, Nissan και Mitsubishi είναι μάλλον δύσκολο να διαχειριστεί κάποιος άλλος χωρίς τον ενοποιητικό ρόλο του προέδρου Carlos Ghosn, ο οποίος τελεί υπό κράτηση στην Ιαπωνία και αντιμετωπίζει κατηγορίες περί παράνομης οικονομικής συμπεριφοράς, δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Mitsubishi Motors, Osamu Masuko.

“Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος άλλος, όπως ο C. Ghosn, που θα μπορούσε να διοικήσει ταυτόχρονα τις Renault, Nissan και Mitsubishi“, δήλωσε ο κ. Masuko σε δημοσιογράφους στο Τόκιο.

Ο κ. Ghosn είναι πρόεδρος της Nissan Motor Co και της Mitsubishi Motor Corp καθώς και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του γαλλικού εταίρου τους Renault.

“Το άμεσο πρόβλημα είναι ότι ενώ παρόλο που έχουμε ανθρώπους στην κορυφή των δύο ιαπωνικών εταιρειών, δεν έχουμε κανένα στη Renault “, πρόσθεσε ο Osamu Masuko.

Ο 64χρονος Carlos Ghosn, είναι ο προσωπικός διαμορφωτής της συμμαχίας και είχε υποσχεθεί να την εδραιώσει με μια βαθύτερη προσέγγιση, πριν τελικά αποχωρήσει από την επιχειρησιακή ηγεσία της.

Εξάλλου, νωρίτερα φέτος, ο C. Ghosn είχε υποσχεθεί να προωθήσει την πλήρη συγχώνευση μεταξύ της Renault και της Nissan για να συμβάλει στη δημιουργία περισσότερων συνεργειών μεταξύ των δύο brands.

Ο κ. Ghosn, που συνελήφθη στο Τόκιο στις 19 Νοεμβρίου, καθαιρείται από το συμβούλιο της Nissan αυτήν την εβδομάδα. Μια δραματική στιγμή για έναν ηγέτη που χαιρετίστηκε για τη διάσωση της ιαπωνικής εταιρείας κατασκευής αυτοκινήτων, που έφτασε κοντά στην πτώχευση, σημειώνει χαρακτηριστικά το Reuters σε σχετικό ρεπορτάζ.

Η Nissan δήλωσε ότι μια εσωτερική έρευνα, που προκλήθηκε από σχετική καταγγελία, είχε αποκαλύψει ότι εμπλέκεται σε αδίκημα που περιλαμβάνει την χρήση των χρημάτων της εταιρείας προς όφελός του και την απόκρυψη εισοδημάτων του.

Η Mitsubishi διεξάγει επίσης μια εσωτερική έρευνα των δραστηριοτήτων του C. Ghosn και το συμβούλιο θα συναντηθεί πιθανότατα μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας για να αποφασίσει τη μοίρα του προέδρου, δήλωσε ο O. Masuko.

Η Renault από την πλευράς της εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι “Σε αυτό το στάδιο, το ΔΣ δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τα αποδεικτικά στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά του κ. Ghosn από τη Nissan και τις ιαπωνικές δικαστικές αρχές”.

“Ο κ. Ghosn, προσωρινά μη διαθέσιμος, παραμένει Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος. Το ΔΣ της εταιρείας αποφάσισε να διορίσει προσωρινά τον Thierry Bolloré ως Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο”.

Προηγούμενο άρθροVolvo: Από το αυτοκίνητο στην αυτοκίνηση
Επόμενο άρθροΡεκόρ επισκεπτών στην Αυτοκίνηση – ΕΚΟ 2018