Η Nissan ίσως ανησυχήσει πολλούς άλλους κατασκευαστές EV παγκοσμίως με την ισχυρή συνεργασία της με τη Nasa για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων (EV).

Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει να παρουσιάσει την πρώτη μπαταρία ξηρού τύπου (SSB) για EV το 2028. Σύμφωνα με το AP, οι μπαταρίες επόμενης γενιάς θα παραχθούν σε συνεργασία με τη NASA.

Υπάρχουν δύο σημαντικές λεπτομέρειες στο εγχείρημα Nissan – NASA: Θα έχει το μισό μέγεθος των σημερινών μπαταριών και θα μπορεί να φορτιστεί σε μόλις 15 λεπτά.

Έτσι, όχι μόνο θα μειωθεί το βάρος ενός Nissan EV και θα διατεθεί περισσότερος χώρος στο εσωτερικό, αλλά θα μειωθεί και ο χρόνος ακινητοποίησης λόγω φόρτισης, σχεδόν σαν διαδικασία εναλλαγής μπαταρίας.

Στην συνεργασία μπαταριών ξηρού τύπου περιλαμβάνεται και το Πανεπιστήμιο San Diego της California, για τις δοκιμές διαφόρων υλικών. Ο Kazuhiro Doi, Corporate Vice President της Nissan, δήλωσε στο AP, «Τόσο η NASA, όσο και η Nissan, χρειάζονται αυτό το είδος μπαταρίας».

Παράγοντας αλλαγής

Διαθέτοντας την πρώτη σημαντική εμπειρία EV με το Nissan Leaf, το οποίο κυκλοφόρησε το 2010 και πούλησε πάνω από μισό εκατομμύριο μονάδες παγκοσμίως, η Nissan είναι έτοιμη για νέο κεφάλαιο.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Nissan, Kunio Nakaguro, σύμφωνα με το AP, δήλωσε: «Η Nissan είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική και η νέα μπαταρία θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού».

Η μπαταρία ξηρού τύπου χρησιμοποιεί ξηρό ηλεκτρολύτη για τον έλεγχο των ιόντων λιθίου, αντί του υγρού των υπαρχουσών μπαταριών ιόντων λιθίου. Η Nissan θα ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα το 2024 για τη διαδικασία Ε&Α της νέας μπαταρίας.

Το εγχείρημα μπαταριών ξηρού τύπου επεκτείνει τη συνεργασία Nissan και NASA, μετά την πενταετή συμφωνία Ε&Α για μελλοντικές υπηρεσίες αυτόνομης κινητικότητας, που υπεγράφη το 2018.

Φωτογραφία: Nissan

Προηγούμενο άρθροΕκτεταμένες βελτιώσεις στη νέα BMW X7
Επόμενο άρθροDucati: επίδοση ρεκόρ το Α’ τρίμηνο του 2022