Nissan Ambition 2030: ένα όραμα πέρα από την κινητικότητα, με την ηλεκτροκίνηση στο επίκεντρο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της εταιρείας και επενδύσεις 16. δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία.

Η Nissan Motor Co., Ltd. παρουσίασε το Nissan Ambition 2030, το νέο μακροπρόθεσμο όραμά  της για την ενίσχυση της κινητικότητας και όχι μόνο. Ανταποκρινόμενη σε κρίσιμες περιβαλλοντικές, κοινωνικές ανάγκες, καθώς και στις ανάγκες των πελατών της, η Nissan στοχεύει να γίνει μια πραγματικά βιώσιμη αυτοκινητοβιομηχανία, οδεύοντας προς έναν κόσμο καθαρότερο, ασφαλέστερο και χωρίς αποκλεισμούς. Με αυτό το όραμα, η Nissan θέλει να προσφέρει στρατηγική αξία ενδυναμώνοντας τις μετακινήσεις  που προσφέρουν σίγουρες, συναρπαστικές και πιο ολοκληρωμένες εμπειρίες στους πελάτες της και μέσω συνεργασιών, ενισχύουν την κοινωνία και οικοδομούν ένα έξυπνο οικοσύστημα, με ολοκληρωμένη κινητικότητα.

Nissan Max-Out concept car

Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, η Nissan θα προσφέρει συναρπαστικά, ηλεκτροκίνητα οχήματα και τεχνολογικές καινοτομίες ενώ θα επεκτείνει τις δραστηριότητές της παγκοσμίως. Το όραμα υποστηρίζει τον στόχο της Nissan για ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα, σε όλο τον κύκλο ζωής των προϊόντων της, έως το οικονομικό έτος 2050.

Ο CEO της Nissan, Makoto Uchida, δήλωσε: “Ο ρόλος των εταιρειών στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Με το Nissan Ambition 2030, θα οδηγήσουμε τη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης, θα προωθήσουμε τεχνολογίες για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και θα επιδιώξουμε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Θέλουμε να μεταμορφώσουμε την Nissan ώστε να γίνει μια βιώσιμη εταιρεία που χρειάζονται πραγματικά οι πελάτες και η κοινωνία”.

Nissan Max-Out / Surf-Out / Hang-Out

Επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης με ποικίλες επιλογές και εμπειρίες

Ως πρωτοπόρος στα ηλεκτρικά οχήματα (EV), η Nissan έχει “εκδημοκρατίσει” τα EV και έχει επενδύσει στην κατασκευή υποδομών φόρτισης και διαχείρισης ενέργειας. Θέτοντας την ηλεκτροκίνηση στον πυρήνα της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της, με το Nissan Ambition 2030, η εταιρεία στοχεύει να επιταχύνει τον “εξηλεκτρισμό” της γκάμας των οχημάτων της και το ποσοστό της τεχνολογικής καινοτομίας με επενδύσεις 2 τρισ, γιεν (16 δισ. ευρώ), τα επόμενα πέντε χρόνια.

Βασιζόμενη στις απαιτήσεις των πελατών της για μια διαφοροποιημένη γκάμα συναρπαστικών οχημάτων, η Nissan θα παρουσιάσει 23 νέα ηλεκτροκίνητα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων 15 νέων EV έως το οικονομικό έτος 2030, με στόχο να επιτύχει ένα μείγμα ηλεκτροκίνησης άνω του 50% παγκοσμίως, στις μάρκες Nissan και INFINITI.

Παράλληλα, με  το λανσάρισμα 20 νέων μοντέλων τύπου EV και e-POWER τα επόμενα πέντε χρόνια, η Nissan σκοπεύει να αυξήσει το ποσοστό πωλήσεων “εξηλεκτρισμένων” μοντέλων στις μεγάλες αγορές έως το οικονομικό έτος 2026, συμπεριλαμβανομένων:

  • Της Ευρώπης κατά περισσότερο από το 75% των πωλήσεων
  • Της Ιαπωνίας κατά περισσότερο από το 55% των πωλήσεων
  • Της Κίνας κατά περισσότερο από το 40% των πωλήσεων
  • Των Ηνωμένων Πολιτειών κατά 40% των πωλήσεων EV, το οικονομικό έτος 2030

“Είμαστε περήφανοι για το μακροχρόνιο ιστορικό μας στην καινοτομία και για τον ρόλο μας στην υλοποίηση της επανάστασης των EVs. Με τη νέα μας φιλοδοξία, συνεχίζουμε να πρωταγωνιστούμε στην επιτάχυνση της φυσικής μετάβασης προς τα EVs, ελκύοντας τους αγοραστές μέσω μιας δελεαστικής πρότασης που προάγει τον ενθουσιασμό και επιτρέπει την υιοθέτηση της καθαρής κιντητικότητας”, δήλωσε ο COO της Nissan, Ashwani Gupta.

Nissan Hang-Out concept car

Αντιπροσωπεύοντας το επόμενο στάδιο του “εξηλεκτρισμένου” μέλλοντος της Nissan, η εταιρεία αποκάλυψε τρία νέα πρωτότυπα αυτοκίνητα που προσφέρουν βελτιωμένες εμπειρίες μέσω ενός πακέτου προηγμένης τεχνολογίας. Αυτές τα πρωτότυπα παρουσιάζουν τις συναρπαστικές δυνατότητες που η Nissan επιδιώκει να προσφέρει σε μια μεγάλη γκάμα νέων προηγμένων οχημάτων και οικοσυστημάτων.

Nissan Hang-Out concept car

Ενίσχυση της προσβασιμότητας και της καινοτομίας στην κινητικότητα

Η φιλοδοξία της Nissan έγκειται στην υποστήριξη μεγαλύτερης πρόσβασης σε ασφαλή και συναρπαστική κινητικότητα. Για να σημειώσει πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση, η Nissan θα συνεχίσει να εξελίσσει τις τεχνολογίες της για μπαταρίες ιόντων λιθίου και να εισάγει τεχνολογία χωρίς κοβάλτιο για να μειώσει το κόστος κατά 65%,  έως το οικονομικό έτος 2028.

Nissan Chill-Out concept car

Η Nissan σκοπεύει να λανσάρει EV με τις δικές της μπαταρίες στερεάς κατάστασης (ASSB) μέχρι το οικονομικό έτος 2028 και να ετοιμάσει ένα πιλοτικό εργοστάσιο στη Γιοκοχάμα από το οικονομικό έτος 2024. Με την εισαγωγή των πρωτοποριακών ASSB, η Nissan θα είναι σε θέση να επεκτείνει την προσφορά EVς σε όλα τις κατηγορίες με ακόμα πιο δυναμικές επιδόσεις. Μειώνοντας το χρόνο φόρτισης στο ένα τρίτο, οι ASSB θα κάνουν τα EV πιο αποτελεσματικά και πιο προσβάσιμα. Επιπλέον, η Nissan αναμένει από τις ASSB να μειώσει το κόστος των πακέτων μπαταριών στα 75 δολ. ανά kWh έως το οικονομικό έτος 2028 και στοχεύει να το μειώσει περαιτέρω στα 65 δολ. ανά kWh για να επιτύχει ισοτιμία κόστους μεταξύ ηλεκτρικών και βενζινοκίνητων οχημάτων στο μέλλον.

Nissan Chill-Out concept car

Η Nissan επιδιώκει να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο σύστημα τροφοδοσίας μπαταριών για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση οχημάτων και να υποστηρίξει τον αυξανόμενο αριθμό ηλεκτρικών οχημάτων που χρησιμοποιούνται. Σε συνεργασία με τους εταίρους της, η Nissan σκοπεύει να αυξήσει την παγκόσμια ικανότητα παραγωγής μπαταριών σε 52 GWh έως το οικονομικό έτος 2026 και 130 GWh έως το οικονομικό έτος 2030.

Εκτός από το Nissan Ambition 2030, η αυτοκινητοβιομηχανία επιδιώκει να επεκτείνει τα πλεονεκτήματα της κινητικότητας παρέχοντας προηγμένες ευφυείς τεχνολογίες υποβοήθησης οδηγού σε περισσότερους αγοραστές. Αυτές οι συνδυασμένες ενέργειες  θα υποστηρίξουν επίσης τις συνεχείς προσπάθειες της Nissan για τη δημιουργία νέων υπηρεσιών κινητικότητας και συναφών συνεργασιών.

Nissan Surf-Out concept car

Η Nissan στοχεύει να επεκτείνει την τεχνολογία ProPILOT σε περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια οχήματα Nissan και INFINITI έως το οικονομικό έτος 2026. Επίσης θα αναπτύξει περαιτέρω τις τεχνολογίες αυτόνομων οχημάτων της, με στόχο την ενσωμάτωση συστημάτων LIDAR επόμενης γενιάς σχεδόν σε κάθε νέο μοντέλο, έως το οικονομικό έτος 2030.

Για να καλύψει τις ποικίλες μεταφορικές ανάγκες των διαφόρων χωρών, η Nissan θα συνεργαστεί με τους καταλληλότερους εταίρους για την υλοποίηση νέων υπηρεσιών κινητικότητας για πιο αποτελεσματική αστική κινητικότητα, καθώς και πιο βιώσιμη κινητικότητα στις επαρχιακές περιοχές.

Παγκόσμιο οικοσύστημα πέρα από την κινητικότητα

Εκτός από την τεχνολογική αναβάθμιση, η Nissan θα προσαρμόσει κατά τόπους την κατασκευή και τις προμήθειες υλικών, προκειμένου να κάνει τα EV πιο ανταγωνιστικά. Η Nissan θα επεκτείνει τη μοναδική φιλοσοφία του EV Hub, όπως αυτής του EV36Zero που λανσαρίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες βασικές αγορές, όπως η Ιαπωνία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το EV36Zero είναι ένα πλήρως ενσωματωμένο οικοσύστημα παραγωγής και υπηρεσιών που συνδέει την κινητικότητα και τη διαχείριση ενέργειας, με στόχο την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα.

Η διασφάλιση της βιωσιμότητας των μπαταριών των οχημάτων θα συνεχίσει επίσης να αποτελεί προτεραιότητα για τη Nissan με βάση τη δεκαετή τεχνογνωσίας της στον επαναπροσδιορισμό και την ανακύκλωση, σε συνεργασία  με την 4R Energy. Παράλληλα, η εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις ανακατασκευής  μπαταριών της πέρα από την Ιαπωνία με νέες τοποθεσίες στην Ευρώπη κατά το οικονομικό έτος 2022 και στις ΗΠΑ το οικονομικό έτος 2025. Οι υποδομές ανακατασκευής μπαταριών της Nissan θα υποστηρίξουν μια κυκλική οικονομία στη διαχείριση ενέργειας και η αυτοκινητοβιομηχανία στοχεύει στην πλήρη εμπορευματοποίηση των συστημάτων μπαταριών vehicle-to-everything, που προορίζονται και για οικιακή χρήση, στα μέσα της δεκαετίας του 2020. Επιπλέον, η εταιρεία θα επενδύσει έως και 20 δισεκατομμύρια γιεν μέχρι το 2026 για υποδομές φόρτισης.

Καθώς η Nissan αυξάνει τον ρυθμό της καινοτομίας στην κινητικότητα, σκοπεύει να προσλάβει περισσότερα από 3.000 στελέχη παγκοσμίως στον τομέας της προηγμένης έρευνας και ανάπτυξης, ενώ συνεχίζει να αναβαθμίζει τις ικανότητες του τωρινού εργατικού δυναμικού της. Επιπλέον, η Nissan θα βασιστεί στη συνεργασία με τη Συμμαχία για να επιτρέψει την εξοικονόμηση κόστους και την κοινή τεχνογνωσία σε τομείς όπως οι τεχνολογίες ουδέτερων εκπομπών άνθρακα, η ηλεκτροκίνηση, το λογισμικό και οι υπηρεσίες.

Πέρα από το σχέδιο μετασχηματισμού Nissan NEXT, η αυτοκινητοβιομηχανία θα διατηρήσει τις δραστηριότητές της μακροπρόθεσμα, με ενοποιημένο λειτουργικό περιθώριο κέρδους άνω του 5%.

Δείτε εδώ τα σχετικά -με το εγχείρημα Nissan Ambition 2030- video.

 

Προηγούμενο άρθροSupernal, η εναέρια κινητικότητα της Hyundai
Επόμενο άρθροEuro NCAP: Συστήματα υποβοήθησης σε αυτοκινητόδρομο