Η FCA (Fiat Chrysler Automobiles) και η Eni (πολυεθνικός κολοσσός στον τομέα της ενέργειας), ανέπτυξαν ένα νέο υγρό καύσιμο με την ονομασία “Α20” για βενζινοκίνητα οχήματα, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους μετά τη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο εταιρείες τον Νοέμβριο του 2017.

Το “Α20‘ προσφέρει χαμηλότερα επίπεδα εκπομπών ρύπων, χάρη και στη σύνθεση του που περιέχει 15% μεθανόλη και 5% βιο-αιθανόλη. Με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα, την ύπαρξη βιο-καυσίμου και τον υψηλό αριθμό οκτανίων, το νέο καύσιμο μειώνει τις εκπομπές CO2 έως και 3% με βάση τις νέες αυστηρότερες μετρήσεις WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedures).

Η σύσταση του νέου καυσίμου εξελίχθηκε ώστε να μειώσει τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές CO2, ενώ είναι κατάλληλο για την πλειοψηφία των βενζινοκίνητων οχημάτων που κατασκευάστηκαν από το 2001 μέχρι σήμερα, ο αριθμός των οποίων στην μόνο Ιταλία ξεπερνά τα 12εκ.

Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν με 5 Fiat 500 στο Μιλάνο ολοκληρώθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες. Τα αυτοκίνητα κάλυψαν σε ένα διάστημα 13 μηνών περισσότερα από 50.000χλμ. το  κάθε ένα χωρίς να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα, ενώ παρουσίασαν βελτιωμένη απόδοση λόγω του αυξημένου αριθμού οκτανίων, αλλά και χαμηλότερες εκπομπές ρύπων.

Η FCA και η Eni συνεχίζουν την προσπάθεια περαιτέρω εξέλιξης του “Α20” αυξάνοντας την περιεκτικότητα συστατικών που παράγονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο να μειωθούν οι συνολικές εκπομπές CO2 που περιλαμβάνουν την παραγωγή, τη μεταφορά και τη χρήση του καυσίμου.

Η εξέλιξη του νέου καυσίμου αποτελεί μία ακόμα προσπάθεια της FCA για λύσεις άμεσης αξιοποίησης, οι οποίες σαν στόχο έχουν να συνεισφέρουν στην μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

 

Προηγούμενο άρθροΠοιος επενδύει στις εταιρείες ridehailing και γιατί;
Επόμενο άρθροBattery 2030+: εφευρίσκοντας τις μπαταρίες του μέλλοντος