Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη για την έναρξη του έργου Battery 2030+, ενός φιλόδοξου ευρωπαϊκού προγράμματος μεγάλης κλίμακας για μακροχρόνια έρευνα σε μπαταρίες εξαιρετικά υψηλής  απόδοσης, που θα επιτρέψουν την ηγετική θέση της Ευρώπης σε αγορές υψηλών απαιτήσεων, οι οποίες θα πληρούν τις προσδοκίες των τελικών χρηστών.

Σε δέκα χρόνια, το Battery 2030+ θα έχει δημιουργήσει ένα νέο σύνολο γνώσεων που θα οδηγήσει σε μπαταρίες εξαιρετικής απόδοσης με ενσωματωμένες έξυπνες λειτουργίες και θα έχει δημιουργήσει νέα πεδία έρευνας για τις μελλοντικές μπαταρίες – όλα αυτά σε ένα βιώσιμο πλαίσιο.

Με χρηματοδότηση του προγράμματος Horizon 2020 της ΕΕ, το πρόγραμμα Battery 2030+ θα κινητοποιήσει τους ευρωπαίους ερευνητές και τη βιομηχανία τους επόμενους δώδεκα μήνες. Με βάση το “Μανιφέστο Μπαταρίας – Battery Manifesto που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, θα εκπονήσουν μια πορεία μακροπρόθεσμων ερευνών για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών μπαταριών με εξαιρετικά υψηλές επιδόσεις (τόσο σε ισχύ, όσο και σε ενεργειακή χωρητικότητα) οι οποίες θα είναι ασφαλείς , εύκολα επαναφορτιζόμενες, επαναχρησιμοποιούμενες και ανακυκλώσιμες και θα έχουν τις χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η πρωτοβουλία θα επικεντρωθεί σε νέες επιστημονικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούν ψηφιακές τεχνολογίες, όπως τεχνητή νοημοσύνη, big data, αισθητήρες και υπολογιστές, προκειμένου να προωθηθούν οι γνώσεις στην ηλεκτροχημεία και να εξερευνηθούν νέες χημικές τεχνολογίες μπαταριών. Θα στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών των τομέων κινητικότητας και αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και άλλων τομέων εφαρμογής. Εστιάζοντας σε ριζικά νέες ιδέες και μακροπρόθεσμες προσεγγίσεις, θα συμπληρώσει τις συνεχιζόμενες ερευνητικές προσπάθειες για μελλοντικές γενιές μπαταριών, οι οποίες καθοδηγούνται επί του παρόντος από τις βραχυπρόθεσμες έως μεσοπρόθεσμες ανάγκες του κλάδου.

Το έργο Battery 2030+ περιλαμβάνει 34 ερευνητικά ιδρύματα και οργανισμούς σε όλη την Ευρώπη και περίπου 100 εταιρείες που ανήκουν στον πυρήνα των οργανισμών που το υποστηρίζουν.

 

 

Προηγούμενο άρθροΝέο οικολογικό καύσιμο αναπτύχθηκε από τις FCA και Eni
Επόμενο άρθροΤο Ford C-Max κόβεται – το νέο Kuga έρχεται