Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα νέα πρότυπα και διαδικασίες της ΕΕ για την ανάπτυξη δικτύου με ασφαλείς και προστατευμένους χώρους στάθμευσης σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών ανάπαυσης οδηγών και την προστασία τους από τη βία και το οργανωμένο έγκλημα.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών, Adina Vălean, δήλωσε: «Το οδικό μας δίκτυο δεν διαθέτει επαρκείς ασφαλείς και προστατευμένους χώρους στάθμευσης. Σήμερα λαμβάνουμε συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλίσουμε πως οι επαγγελματίες οδηγοί στην ΕΕ θα μπορούν να εργάζονται και να ξεκουράζονται σε καλές συνθήκες. Τα πρότυπα που υιοθετούμε, εκτός από τη διασφάλιση πρόσβασης των οδηγών στις απαραίτητες εγκαταστάσεις, θα επιτρέψουν επίσης στους διαχειριστές την επιλογή επιπέδου ασφάλειας των φορτίων τους. Συμπληρώνουν την πρότασή μας αναθεώρησης του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, με το οποίο απαιτούμε από τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν ασφαλείς και προστατευμένους χώρους στάθμευσης κατά μήκος του δικτύου TEN-T, σε διαστήματα τουλάχιστον 100 χλμ μεταξύ τους. Η σημασία επαγγελματιών οδηγών για την κοινωνία είναι ανεκτίμητη. Οφείλουμε να τους προσφέρουμε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας».

Τα νέα πρότυπα της ΕΕ κατηγοριοποιούν τους χώρους στάθμευσης σε τέσσερα επίπεδα ασφαλείας: χάλκινο, αργυρό, χρυσό και πλατινένιο. Αυτό θα επιτρέψει στις εταιρείες διαχείρισης να επιλέξουν το επίπεδο που απαιτείται, ανάλογα με την αξία των αγαθών που μεταφέρουν.

Το πρότυπο ασφαλείας καθορίζεται από την ασφάλεια 1) της περιμέτρου, 2) του χώρου στάθμευσης, 3) των σημείων εισόδου/εξόδου και 4) των διαδικασιών προσωπικού. Για παράδειγμα, ένας πιστοποιημένος χάλκινος χώρος στάθμευσης μπορεί να ελέγχεται μέσω βιντεοεπιτήρησης ορισμένων περιοχών, ενώ ένας πλατινένιος χώρος στάθμευσης ελέγχεται διαρκώς από το προσωπικό με πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, όπως τεχνολογία αναγνώρισης πινακίδων κυκλοφορίας κατά την είσοδο και την έξοδο.

Ανεξαρτήτως επιπέδου ασφαλείας, ένας ασφαλής και φυλασσόμενος χώρος στάθμευσης πρέπει να εξασφαλίζει την πρόσβαση των οδηγών σε όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις, όπως ντους, τουαλέτες, καταστήματα τροφίμων και ποτών και σύνδεση στο διαδίκτυο.

Προηγούμενο άρθροKosmocar: Τα Volkswagen ID σε ιδιώτες στην Αστυπάλαια
Επόμενο άρθροMasterclass κινητήριων συνόλων από την Nissan