Το νέο EX90 αντιπροσωπεύει μία νέα εποχή για την Volvo Cars «μια εποχή κατά την οποία δρομολογούμε μία αποφασιστική πορεία προς ένα αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Αποκαλύπτοντας το νέο αμιγώς ηλεκτρικό εμβληματικό SUV η Volvo Cars, που ανήκει στον όμιλο Geely Holding, επισημαίνει πως εκφράζει έτσι τις σουηδικές καταβολές της. Την ίδια στιγμή, η παραγωγή του Volvo EX90 από τον επόμενο χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και αργότερα και στην Κίνα, αντανακλά το παγκόσμιο αποτύπωμα της εταιρείας. Έως τότε, στόχος της είναι αυτές οι δύο μονάδες παραγωγής να είναι κλιματικά ουδέτερες.

«Το Volvo EX90 είναι μία δήλωση για το πού είμαστε και το πού πηγαίνουμε», δήλωσε o CEO της εταιρείας, Jim Rowan. Είναι αμιγώς ηλεκτρικό, με αυτονομία έως και 600 km με μία πλήρη φόρτιση, σχεδιάστηκε για να αναβαθμίσει περαιτέρω τα πρότυπά μας στην ασφάλεια, είναι το πρώτο αυτοκίνητο Volvo που πραγματικά προσδιορίζεται από το εξαιρετικά προηγμένο λογισμικό του και αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου οικοσυστήματος που συνδέεται με το σπίτι σας και τις άλλες συσκευές σας. To Volvo EX90 είναι η αρχή κάτι νέου για τη Volvo Cars με πολλούς τρόπους».

Ασφάλεια

Η ασφάλεια που προσφέρεται στον στάνταρ εξοπλισμό του Volvo EX90 είναι επίσης αυξημένη σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μοντέλο Volvo πριν από αυτό. Είναι το αυτοκίνητο που σχεδιάστηκε για να κατανοεί τους επιβάτες και τον χώρο που το περιβάλλει, συμβάλλοντας ώστε να παραμένουν όλοι ασφαλείς όπως και οι άλλοι χρήστες του δρόμου. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να γίνεται πιο έξυπνο και πιο ασφαλές με την πάροδο του χρόνου, καθώς μαθαίνει από νέα δεδομένα και λαμβάνει ενημερώσεις.

Το Volvo EX90 διαθέτει μία αόρατη ασπίδα ασφαλείας που δημιουργείται από την πιο πρόσφατη τεχνολογία στην ανίχνευση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του. Προηγμένοι αισθητήρες όπως κάμερες, ραντάρ και lidar, συνδέονται με την υψηλών προδιαγραφών κεντρική υπολογιστική μονάδα του αυτοκινήτου, όπου ο επεξεργαστής NVIDIA DRIVE τρέχει το εσωτερικά εξελιγμένο λογισμικό της Volvo Cars, παράγοντας σε πραγματικό χρόνο θέαση 360 μοιρών για τον κόσμο γύρω από το αυτοκίνητο.

Οι αισθητήρες δεν κουράζονται, ούτε αποσπάται η προσοχή τους. Είναι σχεδιασμένοι για να αποκρίνονται και να αντιδρούν όταν ο οδηγός καθυστερεί, έστω και για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Το lidar μπορεί να ανιχνεύσει τον δρόμο μπροστά, ημέρα ή νύχτα, καθώς και σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου. Μπορεί να δει μικρά αντικείμενα που βρίσκονται εκατοντάδες μέτρα μπροστά, δημιουργώντας περισσότερο χρόνο για πληροφόρηση, δράση και αποφυγή. Οι αισθητήρες συνεισφέρουν επίσης στη βελτίωση της αξιοπιστίας και της συνολικής απόδοσης της λειτουργίας υποβοηθούμενης οδήγησης Pilot Assist, με μία νέα λειτουργία υποβοήθησης στο τιμόνι κατά την αλλαγή λωρίδων.

Στο εσωτερικό, υπάρχει μια αόρατη ασπίδα ασφαλείας. Ειδικοί αισθητήρες και κάμερες, με την υποστήριξη αλγορίθμων που έχουν αναπτυχθεί από την ίδια τη Volvo Cars, μετρούν τη συγκέντρωση του βλέμματος. Η τεχνολογία επιτρέπει στο Volvo EX90 να αντιλαμβάνεται εάν έχει αποσπαστεί η προσοχή του οδηγού, είναι νυσταγμένος ή με άλλο τρόπο απρόσεκτος, περισσότερο από ό,τι ήταν δυνατό σε ένα αυτοκίνητο Volvo μέχρι σήμερα.

Προειδοποιεί, αρχικά με ένα απαλό τίναγμα και στη συνέχεια πιο επίμονα. Εάν συμβεί το αδιανόητο, να αποκοιμηθεί ο οδηγός ή να αντιμετωπίσει πρόβλημα υγείας ενώ οδηγεί, το Volvo EX90 σχεδιάστηκε για να σταμάτα με ασφάλεια και να καλεί βοήθεια.

Τέλος, χάρη στη σειρά προηγμένων αισθητήρων, συμπεριλαμβανομένου του lidar, το Volvo EX90 είναι το πρώτο Volvo που διαθέτει εξοπλισμό έτοιμο για οδήγηση χωρίς επίβλεψη στο μέλλον.

Τεχνολογία 

Μία κεντρική υπολογιστική μονάδα -που υποστηρίζεται από τις πλατφόρμες Xavier και Orin της NVIDIA DRIVE AI, τις πλατφόρμες Snapdragon® Cockpit της Qualcomm Technologies και εσωτερικά εξελιγμένο λογισμικό από τους μηχανικούς της Volvo– εκτελεί τις περισσότερες από τις βασικές λειτουργίες μέσα στο αυτοκίνητο, από την ασφάλεια και το σύστημα infotainment έως τη διαχείριση της μπαταρίας. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μία εμπειρία απολαυστική και με άμεση απόκριση μέσα στο αυτοκίνητο.

Με άλλα λόγια, το Volvo EX90 δεν θα είναι απλώς ένα νέο αυτοκίνητο, αλλά ένας ιδιαίτερα προηγμένος υπολογιστής σε τροχούς. Ακόμη καλύτερα, ακριβώς όπως και το smartphone ή το laptop, το Volvo EX90 σχεδιάστηκε για να γίνεται καλύτερο με την πάροδο του χρόνου, χάρη σε τακτικές ασύρματες (overtheair) ενημερώσεις λογισμικού.

Συνδυάζοντας την κορυφαία υπολογιστική ισχύ του Cockpit Platforms της Snapdragon, με τις ικανότητες οπτικοποίησης του Unreal Engine, το εργαλείο 3D που ανέπτυξε η Epic Games για να υποστηρίξει μερικά από τα μεγαλύτερα παιχνίδια στον κόσμο, παρέχει αστραπιαία διαθέσιμη υπολογιστική ισχύ και γραφικά υψηλής ποιότητας στις οθόνες του αυτοκινήτου και στο headup display.

Μία κεντρική οθόνη 14,5 ιντσών είναι η πύλη προς ένα από τα καλύτερα συστήματα infotainment στην αγορά, με ενσωματωμένες υπηρεσίες και εφαρμογές Google. Συμπεριλαμβάνονται η φωνητική βοήθεια από το Google Assistant, η πλοήγηση από το Google Maps και οι περισσότερες από τις δημοφιλείς εφαρμογές στο Google Play. Οι οθόνες στο Volvo EX90 βοηθούν να διατηρείται η ματιά του οδηγού στον δρόμο, προσφέροντας τη σωστή πληροφορία την κατάλληλη στιγμή. Το Volvo EX90 θα είναι επίσης συμβατό με ασύρματο Apple CarPlay.

Χάρη στη στάνταρ σύνδεση 5G, όπου διατίθεται, δεν ήταν ποτέ πιο εύκολο να εγκατασταθούν οι εφαρμογές που χρειάζονται στην αρχική οθόνη για πλήρως διαισθητική πλοήγηση. Ο οδηγός μπορεί να κάνει streaming την μουσική που του αρέσει μέσω του νέου ηχοσυστήματος αναφοράς Bowers & Wilkins με Dolby Atmos -για πρώτη φορά σε ένα Volvo– καθώς και ηχεία ενσωματωμένα στα προσκέφαλα για καθηλωτικό ήχο.

Το Volvo EX90 θα διαθέτει ακόμα τεχνολογία τηλεφωνικού κλειδιού ως στάνταρ εξοπλισμό. Το smartphone λειτουργεί ως το κλειδί του αυτοκινήτου και το ξεκλειδώνει αυτόματα, ενώ ξεκινά μία αλληλουχία προσωπικής υποδοχής καθώς πλησιάζει ο οδηγός του. Επιπλέον, την ώρα που μπαίνει στο αυτοκίνητο θα φορτώνεται αυτόματα το προσωπικό του προφίλ.

Όλες αυτές οι τεχνολογίες, σύμφωνα με την ενημέρωση της Volvo, συνδυάζονται με ένα από τα πιο ευχάριστα και κομψά εσωτερικά αυτοκινήτου στην αγορά, γεμάτο από φυσικά υλικά, η προμήθεια των οποίων έγινε με υπεύθυνο τρόπο. Η σύνθεση του εσωτερικού αντανακλά επίσης τις φιλοδοξίες της εταιρείας για τη βιωσιμότητα, όπως το να είναι πλήρως κυκλική και κλιματικά ουδέτερη έως το 2040.

Για έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής

Με την εντελώς νέα και εσωτερικά εξελιγμένη αμιγώς ηλεκτρική τεχνολογική του βάση, το Volvo EX90 είναι ο τέλειος σύντροφός για έναν πιο βιώσιμο οικογενειακό τρόπο ζωής. Παρέχοντας αυτονομία οδήγησης με μηδενικούς ρύπους έως και 600 χλμ με μόνο μία φόρτιση, σύμφωνα με το πρότυπο δοκιμών WLTP, φορτίζει από το 10% έως το 80% σε λιγότερο από 30 λεπτά.

Η αρχικά διαθέσιμη twinmotor AWD έκδοση τροφοδοτείται από μία μπαταρία 111kWh και δύο ηλεκτροκινητήρες μόνιμου μαγνήτη που αποδίδουν από κοινού στην έκδοση υψηλών επιδόσεων 380 kW (517 hp) και 910 Nm ροπής. Σε συνδυασμό με το εντελώς νέο πλαίσιο, δημιουργούν μία υπέροχη, ομαλή εμπειρία οδήγησης.

Το Volvo EX90 περιέχει περίπου 15% ανακυκλωμένο χάλυβα, 25% ανακυκλωμένο αλουμίνιο, καθώς και 48 κιλά ανακυκλωμένων πλαστικών και υλικών βιολογικής βάσης, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του συνόλου των πλαστικών που χρησιμοποιούνται στο αυτοκίνητο – το υψηλότερο επίπεδο σε οποιοδήποτε μοντέλο Volvo έως σήμερα.

Τέλος, το Volvo EX90 είναι το πρώτο αυτοκίνητο με όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την ενεργοποίηση της δυνατότητας αμφίδρομης φόρτισης. Είναι μία τεχνολογία που επιτρέπει να χρησιμοποιείαι η μπαταρία του αυτοκινήτου ως επιπλέον πηγή τροφοδοσίας, για παράδειγμα προκειμένου να παρέχει ενέργεια σε κάποιο σπίτι, σε άλλες ηλεκτρικές συσκευές ή σε ένα άλλο ηλεκτρικό αυτοκίνητο Volvo

Όπως δήλωσε η Volvo Cars, σκοπεύει να διαθέσει τη δυνατότητα αμφίδρομης φόρτισης στο μέλλον, ξεκινώντας από επιλεγμένες αγορές.

Προηγούμενο άρθροALD: Αποτελέσματα ρεκόρ τρίτου τριμήνου 2022
Επόμενο άρθροΣυνεργασία FREE NOW και American Express