H ΔΕΗ Α.Ε. -στο πλαίσιο της επέκτασης των δραστηριοτήτων της στην παροχή υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης- ανακοίνωσε ότι υπέγραψε δύο Μνημόνια Συνεργασίας (MoU), ένα με την Beat και άλλο ένα με την Fraport Greece. 

ΔΕΗ και Beat

Σύμφωνα με το MoU που υπογράφηκε μεταξύ ΔΕΗ και Beat, τα δύο μέρη θα διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας τους στην εγκατάσταση σταθμών φόρτισης σε πιάτσες ταξί, στην ανάπτυξη κοινών προϊόντων και υπηρεσιών φόρτισης για τους οδηγούς ηλεκτρικών ταξί, που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της Beat, στην αναγνώριση συνεργειών για τη χρήση του δικτύου φόρτισης και των σχετικών προϊόντων από επαγγελματίες οδηγούς ηλεκτρικών ταξί και στην από κοινού αναγνώριση ενεργειών για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στους επαγγελματίες οδηγούς ταξί, που θα επιλέξουν «καθαρά» και φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, δήλωσε κατά την υπογραφή της συμφωνίας: «Η ΔΕΗ έχει θέσει ως βασικό στόχο του επιχειρησιακού της σχεδίου τη δυναμική διείσδυση στην ηλεκτροκίνηση με την τοποθέτηση πανελλαδικά, 1.000 σταθμών φόρτισης στα επόμενα 2-3 χρόνια και 10.000 σταθμών φόρτισης μεσοπρόθεσμα. Η ΔΕΗ θα διαδραματίσει πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια στην ανάπτυξη του δικτύου φόρτισης που αποτελεί ζωτική συνθήκη για την ευρεία διάδοση των ηλεκτρικών οχημάτων. Στόχος μας να δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο δίκτυο σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, το μνημόνιο συνεργασίας, που υπογράψαμε σήμερα με τη Beat επικεντρώνεται στην αναγνώριση κατάλληλων σημείων εγκατάστασης φορτιστών, τη διαμόρφωση κοινών προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και την προώθηση των υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας. Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί σημαντική πρόκληση αλλά και μεγάλη ευκαιρία για τη ΔΕΗ, για τη χώρα, για το περιβάλλον και την κοινωνία».

Ο Γενικός Διευθυντής της Beat, Βασίλειος Ντάνιας, ανέφερε: «Η Beat, ως μέλος του FREE NOW Group, αποτελεί σήμερα ηγέτιδα εταιρεία στην Ελλάδα στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διαμεσολάβησης και αστικής κινητικότητας. Για εμάς, η ηλεκτροκίνηση αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής μας για τις μετακινήσεις του Αύριο, με στόχο να προσφέρουμε βιώσιμες και καλύτερες υπηρεσίες σε επιβάτες και οδηγούς – χρήστες της πλατφόρμας μας. Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και άλλες ελληνικές πόλεις αποκτούν μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν πολύ σύντομα ηλεκτροκίνητες αστικές μεταφορές, που θα λειτουργούν συμπληρωματικά προς τα δημόσια Μέσα, δε θα ρυπαίνουν και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».

«Η συνεργασία με τη ΔΕΗ, ανοίγει το δρόμο για τη διαμόρφωση κοινών προϊόντων και υπηρεσιών που θα μειώσουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας των οδηγών ταξί, τα οποία συνεργάζονται με την πλατφόρμα της Beat, και θα επιλέξουν να μετατρέψουν το όχημα τους σε ηλεκτρικό» συνέχισε ο κ. Ντάνιας. «Ξεκινάμε άμεσα τη λειτουργία κοινής Ομάδας Εργασίας και ευελπιστούμε στις επόμενες εβδομάδες να παραδώσουμε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μια σύγχρονη και περιβαλλοντικά βιώσιμη πρόταση, βασισμένη στη δύναμη της ΔΕΗ και τη δική μας διεθνή τεχνολογική εμπειρία. Η ελληνική Πολιτεία μέσα από τη μετάβαση των μετακινήσεων στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, έχει μπροστά της μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξει συνολικά το τοπίο των αστικών μετακινήσεων συγκλίνοντας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Σ’ αυτή την προσπάθεια, πρόθεση μας είναι να είμαστε αρωγοί».

ΔΕΗ και Fraport Greece

Το MoU που υπογράφηκε μεταξύ ΔΕΗ και Fraport Greece, προβλέπει ότι τα δύο μέρη θα διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας τους στην αναγνώριση των κατάλληλων χώρων στα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία σημείων φόρτισης και εγκατάστασης ηλεκτρικών φορτιστών για τους επιβάτες και τους επαγγελματίες που σταθμεύουν τα οχήματά τους στους χώρους. Συμφώνησαν, επίσης, να εξετάσουν τις δυνατότητες πιθανών συνεργειών για την ανάπτυξη υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας στο χώρο της ηλεκτροκίνησης, να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προώθηση υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης στους χώρους των αεροδρομίων, που διαχειρίζεται η Fraport Greece, καθώς και να εξετάσουν τις πιθανότητες ενός εμπορικού μοντέλου συνεργασίας.

Ο κ. Στάσσης δήλωσε κατά την υπογραφή της συμφωνίας: «Η ΔΕΗ, όπως έχει ανακοινώσει από τον περασμένο Δεκέμβριο, εισέρχεται δυναμικά στο χώρο της ηλεκτροκίνησης. Το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμά μας περιλαμβάνει την τοποθέτηση πανελλαδικά, 1.000 σταθμών φόρτισης στα επόμενα 2-3 χρόνια και 10.000 σταθμών φόρτισης μεσοπρόθεσμα. Παράλληλα εξετάζουμε στρατηγικές συνεργασίες ώστε η ΔΕΗ να διαδραματίσει πρωτεύοντα και καθοριστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια στην ανάπτυξη του δικτύου φόρτισης που αποτελεί ζωτική συνθήκη για την ευρεία διάδοση των ηλεκτρικών οχημάτων. Στόχος μας να δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο δίκτυο σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράψαμε σήμερα μνημόνιο συνεργασίας με την Fraport Greece, ώστε από κοινού να καταγράψουμε τα κατάλληλα σημεία μέσα στους χώρους των αεροδρομίων, που διαχειρίζεται σε όλη τη χώρα, για την εγκατάσταση ηλεκτρικών φορτιστών αυτοκινήτων. Παράλληλα, στοχεύουμε στη διαμόρφωση και προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης. Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί σημαντική πρόκληση, αλλά και μεγάλη ευκαιρία για τη ΔΕΗ, για τη χώρα, για το περιβάλλον και την κοινωνία».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport Greece, Αλεξάντερ Τσινέλ, δήλωσε: «To 2017 δεσμευτήκαμε ότι θα αναβαθμίσουμε τα 14 αεροδρόμια δημιουργώντας σύγχρονες, λειτουργικές και φιλικές προς το περιβάλλον υποδομές. Με τα εννέα αεροδρόμια ήδη πλήρως αναβαθμισμένα και τα υπόλοιπα πέντε να ολοκληρώνονται πολύ σύντομα, η αλλαγή είναι ήδη ορατή σε όλους. Είμαστε σε στενή επαφή με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και συνεργαζόμαστε προκειμένου να αναπτύξουμε από κοινού στρατηγικές με στόχο τη διαρκή βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων στο επίκεντρο των οποίων είναι η ενεργειακή διαχείριση, οι εκπομπές αερίων και η κλιματική αλλαγή. Το μνημόνιο συνεργασίας με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε., την ηγέτιδα εταιρεία ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, για την τοποθέτηση μονάδων φόρτισης για ηλεκτροκίνηση στα 14 αεροδρόμια μας, είναι άλλο ένα βήμα προκειμένου να πετύχουμε το στόχο αυτό».

Ο Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης, Fraport Greece, σχολίασε: «Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την Fraport Greece. Στο πλαίσιο και τις επιταγές της πράσινης αυτής συμφωνίας, στόχος μας είναι, μέσα από τη συνεργασία με την ΔΕΗ, να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στους χώρους των αεροδρομίων».

Υπενθυμίζεται ότι η Fraport Greece – που ιδρύθηκε το 2015 με αντικείμενο τη συντήρηση, λειτουργία, διαχείριση, βελτίωση και ανάπτυξη 14 αεροδρομίων στην Ελλάδα, για τα επόμενα 40 χρόνια – είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία των αεροδρομίων Ακτίου, Ζακύνθου, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κω, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Ρόδου, Σάμου, Σαντορίνης, Σκιάθου, Χανίων.

Προηγούμενο άρθροΟι αντιδράσεις του ΣΕΕΑΕ για την Πράσινη Συμφωνία
Επόμενο άρθροOpel Vizor: Το νέο πρόσωπο της Opel στην επόμενη Mokka