Αντί να αγοράσετε ένα καινούργιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα μπορούσατε να μετατρέψετε το υπάρχον σε EV με πολύ χαμηλότερο κόστος. Η γαλλική startup Transition-One έχει αναπτύξει ένα κιτ, αξίας 5.000 ευρώ, για την μετατροπή παλαιών αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης σε ηλεκτροκίνητα, όπως αναφέρει το Bloomberg. Η Transition-One απευθύνεται μόνο στην ευρωπαϊκή αγορά προς το παρόν.

Η μετατροπή παλαιότερων αυτοκινήτων σε ηλεκτρικά δεν είναι κάτι καινούργιο. Πολλές εταιρείες προσφέρουν μετατροπές για vintage αυτοκίνητα, και είναι κάτι που μπορεί να γίνει ακόμα και στο γκαράζ σας. Αλλά η Transition-One ελπίζει να υιοθετηθεί ευρύτερα η ιδέα αυτή, που προσφέρει μια προσιτή επιλογή για μερικά από τα πιο δημοφιλή αυτοκίνητα στην Ευρώπη. Το κιτ αυτό είναι συμβατό με πολλά από τα μικρά hatchback που κυκλοφορούν σήμερα στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων, όπως τα Renault Twingo, Citroën C1, Peugeot 107, Fiat 500, Toyota Aygo και Volkswagen Polo.

Το Renault Twingo του 2009 με το κιτ μετατροπής της Transition-One έχει εμβέλεια 180 χιλιομέτρων ανά φόρτιση σύμφωνα με το Bloomberg. Το ηλεκτρικό Zoe της Renault έχει εμβέλεια 210 χιλιόμετρων αλλά είναι προφανώς πιο ακριβό. Πέντε μικρές συστοιχίες μπαταριών κατανέμονται σε όλο το Twingo, συμπεριλαμβανομένων τριών κάτω από το καπό και δύο στη θέση όπου βρισκόταν η δεξαμενή καυσίμου. Οι συστοιχίες προέρχονται από έναν μεταπωλητή ανταλλακτικών της Tesla. Ενώ τα περισσότερα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα παραγωγής δεν διαθέτουν συμβατικά κιβώτια ταχυτήτων, λόγω της άφθονης ροπής που παράγεται από τους ηλεκτροκινητήρες, το Transition-One συνδέει έναν ηλεκτροκινητήρα απευθείας στο υπάρχον κιβώτιο ταχυτήτων του αυτοκινήτου. Η θυρίδα φόρτισης βρίσκεται στο σημείο πρώην ανεφοδιασμού καυσίμων.

Η μετατροπή διαρκεί λιγότερο από μια μέρα, αλλά η Transition-One εργάζεται για την συντόμευσή της. Η startup θέλει να συγκεντρώσει τα 6 εκατομμύρια ευρώ που χρειάζεται για να ανεγείρει ένα εργοστάσιο, το οποίο θα μπορεί να μετατρέπει μέχρι και 4.000 αυτοκίνητα ετησίως, σύμφωνα με το Bloomberg. Η Transition-One επίσης επιδιώκει να επιτύχει τις ρυθμιστικές αλλαγές που θα νομιμοποιήσουν τις μετατροπές EV, οι οποίες επί του παρόντος εγκρίνονται κατά περίπτωση, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η μαζική μετατροπή παλαιότερων αυτοκινήτων σε ηλεκτρικά είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ευρώπη. Πολλές πόλεις απαγορεύουν ήδη τα παλαιότερα αυτοκίνητα ντίζελ στο κέντρο τους για να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ ορισμένες κυβερνήσεις εξετάζουν την απαγόρευση των πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης εξ ολοκλήρου τις επόμενες δεκαετίες. Μια εύκολη και οικονομικά προσιτή ηλεκτρική μετατροπή θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους να συνεχίσουν να οδηγούν το αυτοκίνητό τους χωρίς να χρειάζεται να αγοράσουν καινούργιο.

Όπως αναφέρει στο site της η Transition-One, οι προπαραγγελίες έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες παραδόσεις θα αρχίσουν από το 2020.

Φωτογραφία: Από την ιστοσελίδα της Transition-One

Προηγούμενο άρθροΑποτελέσματα εξαμήνου Lexus International
Επόμενο άρθροFCA και LexisNexis Risk Solutions προσφέρουν υπηρεσίες βάσει τηλεματικής