Η Ford επιταχύνει το μετασχηματισμό της δημιουργώντας ξεχωριστές επιχειρήσεις, την Ford Model e και την Ford Blue,  για κλιμάκωση παραγωγής των EV, ενίσχυση δραστηριοτήτων και δημιουργία αξίας.

Η Ford συνεχίζει το μετασχηματισμό της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας της, επιταχύνοντας την εξέλιξη και την κλιμάκωση παραγωγής πρωτοποριακών ηλεκτρικών, συνδεδεμένων οχημάτων, αξιοποιώντας τα εμβληματικά μοντέλα της ώστε να ενισχύσει τις λειτουργικές επιδόσεις και να αξιοποιήσει πλήρως τις μηχανολογικές και βιομηχανικές δυνατότητές της.

«Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ford επαναπροσδιορίζει το μέλλον και ακολουθεί το δικό της μονοπάτι» δήλωσε ο Bill Ford, Ford Executive Chair. «Μας δίδεται μία εξαιρετική ευκαιρία να γίνουμε πρωτοπόροι σε αυτή τη συναρπαστική νέα εποχή συνδεδεμένων και ηλεκτρικών οχημάτων, να προσφέρουμε στους πελάτες μας ό,τι καλύτερο έχει η Ford, και να βοηθήσουμε ώστε να κάνουμε πραγματικά τη διαφορά για την υγεία του πλανήτη».

Mετασχηματισμός της Ford: Ford Model e - Ford Blue

Τον περασμένο Μάιο, ο President & CEO της Ford, Jim Farley, παρουσίασε το σχέδιο Ford+, αποκαλώντας το ως τη μεγαλύτερη ευκαιρία της εταιρείας για ανάπτυξη και δημιουργία αξίας από τότε που ο Henry Ford έφερε την επανάσταση στην παραγωγή με το Model T. Η δημιουργία δύο ξεχωριστών αλλά στρατηγικά αλληλοεξαρτώμενων αυτοκινητιστικών επιχειρήσεων – των Ford Blue και Ford Model e – μαζί με τη νέα μονάδα Ford Pro, θα βοηθήσει στην απελευθέρωση όλων των δυνατοτήτων του σχεδίου Ford+, προωθώντας την ανάπτυξη και τη δημιουργία αξίας και καθιστώντας τη Ford ικανή να ξεπεράσει καταξιωμένους κατασκευαστές αυτοκινήτων και νέους παίκτες στην αγορά των EV.

«Έχουμε σημειώσει τεράστια πρόοδο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έχουμε λανσάρει μία σειρά επιτυχημένων προϊόντων σε όλο τον κόσμο και η ζήτηση για τα νέα μας EVs όπως το F-150 Lightning και η Mustang Mach-E ξεπερνά κάθε προηγούμενο» δήλωσε ο Farley. «Αλλά η φιλοδοξία μας με το Ford+ είναι να γίνουμε ξανά μία πραγματικά μεγάλη εταιρεία που αλλάζει τον κόσμο για μία ακόμα φορά, και αυτό απαιτεί προσήλωση. Συνεχίζουμε, δημιουργώντας ξεχωριστές αλλά συμπληρωματικές επιχειρήσεις και αυτό μας προσφέρει την ταχύτητα μιας start-up και αχαλίνωτη καινοτομία στην Ford Model e σε συνδυασμό με την βιομηχανική τεχνογνωσία, τη δυνατότητα παραγωγής σε μεγάλους όγκους και τα εμβληματικά μοντέλα της Ford Blue, όπως το Bronco, που οι νεοφυείς επιχειρήσεις μόνο να ονειρεύονται μπορούν».

Οδηγός στις αλλαγές αυτές είναι η διαπίστωση ότι απαιτούνται διαφορετικές προσεγγίσεις, ταλέντα και, ουσιαστικά, οργανισμοί για να δοθεί ώθηση στην εξέλιξη και δημιουργία ηλεκτρικών και ψηφιακά συνδεδεμένων οχημάτων και υπηρεσιών, αλλά και για να αξιοποιηθεί πλήρως η εμβληματική οικογένεια οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης (ICE) της εταιρείας.

Έμπνευση για τη δημιουργία της Ford Model e ήταν η επιτυχία μικρών, εντεταλμένων ομάδων της Ford που εξέλιξαν το Ford GT, την Mustang Mach-E και το F-150 Lightning καθώς και ένα ειδικό τμήμα EV της Ford στην Κίνα.

«Η Ford Model e θα είναι το κέντρο καινοτομίας και ανάπτυξης της Ford, μία ομάδα με τα μεγαλύτερα ταλέντα στον κόσμο στον τομέα του λογισμικού, της ηλεκτρικής κινητικότητας και της αυτοκινητοβιομηχανίας που θα είναι ελεύθεροι να δημιουργήσουν πραγματικά απίστευτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και εμπειρίες για τις νέες γενιές πελατών της Ford», δήλωσε ο κ. Farley.

«Αποστολή της Ford Blue είναι να δημιουργήσει μία πιο κερδοφόρα και ζωντανή επιχείρηση ICE, να ενισχύσει τις επιτυχημένες και εμβληματικές οικογένειες οχημάτων μας και να κερδίσει περισσότερη αφοσίωση προσφέροντας απίστευτες υπηρεσίες και εμπειρίες. Στόχος είναι να αξιοποιήσει έναν αιώνα βαθιάς γνώσης στον τομέα του hardware, ώστε να βοηθήσει στην οικοδόμηση του μέλλοντος. Αυτή η ομάδα θα είναι αποφασισμένη να προσφέρει κορυφαία ποιότητα, να περικόψει τις σπατάλες σε κάθε τομέα της επιχείρησης, να μεγιστοποιήσει τη ρευστότητα και να βελτιστοποιήσει το βιομηχανικό μας αποτύπωμα».

Οι Ford Model e και Ford Blue θα λειτουργούν ως ξεχωριστές επιχειρήσεις αλλά ταυτόχρονα θα αλληλοϋποστηρίζονται – όπως και η Ford Pro, που ειδικεύεται σε ένα μοντέλο ενιαίας εξυπηρέτησης τύπου ‘one-stop shop’ για επαγγελματίες και κρατικούς πελάτες με μία γκάμα συμβατικών και ηλεκτρικών οχημάτων και μία ολοκληρωμένη σουίτα λογισμικού, λύσεων φόρτισης, χρηματοδοτικών προγραμμάτων, υπηρεσιών και τμημάτων υποστήριξης για προϊόντα Ford και εκτός Ford. Η Ford Model e και η Ford Blue θα υποστηρίξουν επίσης την κινητικότητα Ford Drive.

Mετασχηματισμός της Ford: Ford Model e - Ford Blue

Η Ford Model e:

 • Θα προσελκύσει και θα διατηρήσει τα μεγαλύτερα ταλέντα στους τομείς λογισμικού (software), μηχανολογίας (engineering), σχεδίασης και UX (User Experience) και θα τελειοποιήσει νέες τεχνολογίες και ιδέες που μπορούν να εφαρμοστούν σε όλη την επιχείρηση της Ford
 • Θα υιοθετήσει μια προσέγγιση «από καθαρό χαρτί» για τον σχεδιασμό, τη διάθεση και την κλιμάκωση σε επίπεδο παραγωγής πρωτοποριακών, ηλεκτρικών και συνδεδεμένων προϊόντων και υπηρεσιών για παλέτες λιανικής (retail), επαγγελματίες και χρήστες διαμοιρασμένης κινητικότητας (shared mobility)
 • Θα αναπτύξει τις βασικές τεχνολογίες και δυνατότητες – όπως πλατφόρμες EV, μπαταρίες, ηλεκτροκινητήρες, inverters, φόρτιση και ανακύκλωση – για τη δημιουργία εξ αρχής, καινοτόμων ηλεκτρικών οχημάτων και
 • Θα δημιουργήσει τις πλατφόρμες λογισμικού και τις πλήρως συνδεδεμένες αρχιτεκτονικές οχημάτων για να υποστηρίξει τη διάθεση απολαυστικών και διαρκώς διαθέσιμων και βελτιούμενων οχημάτων και εμπειριών.

Η Ford Model e θα οδηγήσει επίσης στη δημιουργία μιας συναρπαστικής νέας εμπειρίας αγοράς, απόκτησης και ιδιοκτησίας για τους μελλοντικούς αγοραστές ηλεκτρικών οχημάτων που περιλαμβάνει απλές, διαισθητικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, διάφανη τιμολόγηση και εξατομικευμένη υποστήριξη πελατών από πρεσβευτές της μάρκας Ford. Η Ford Blue θα προσαρμόσει τις βέλτιστες αυτές πρακτικές για να αναβαθμίσει την εμπειρία των πελατών που αγοράζουν αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης και να προσφέρει νέα επίπεδα συνδεσιμότητας και ικανοποίησης.

Η Ford Blue θα αξιοποιήσει τη βαθιά τεχνογνωσία της Ford στην αυτοκινητοβιομηχανία προκειμένου:

 • Να ενισχύσει τα εμβληματικά οχήματα Ford που αγαπούν οι πελάτες, όπως τα F-Series, Ranger και Maverick, τα Bronco και Explorer αλλά και την Mustang, με επενδύσεις σε νέα μοντέλα, εκδόσεις, εμπειρίες και υπηρεσίες
 • Να βοηθήσει τους πελάτες να ικανοποιήσουν το πάθος αλλά και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας τους με εξατομικευμένα οχήματα και εμπειρίες, από off-road προτάσεις μέχρι οχήματα επιδόσεων και οικογενειακών εξορμήσεων, ειδικά στις περιπτώσεις που χρειάζονται οι ικανότητες ενός θερμικού κινητήρα (ICE)
 • Να προσφέρει νέες, συνδεδεμένες, εξατομικευμένες και πάντα διαθέσιμες υπηρεσίες για τους πελάτες με την υποστήριξη του λογισμικού και των ενσωματωμένων συστημάτων της Ford Model e
 • Να καταστήσει την κορυφαία στον κλάδο ποιότητα και την εξαιρετική εξυπηρέτηση λόγο για να επιλέξει και να μείνει κανείς στην οικογένεια Ford
 • Να εξαλείψει τη σπατάλη και να μειώσει δραματικά το κόστος προϊόντων, παραγωγής και ποιότητας, και
 • Να υποστηρίξει τις Ford Model e και Ford Pro μέσω δοκιμασμένων, παγκοσμίου κλίμακας δυνατοτήτων στους τομείς της μηχανολογίας, του εφοδιασμού, της παραγωγής καθώς και της δοκιμής και εξέλιξης οχημάτων, για κορυφαία ασφάλεια και οδική συμπεριφορά, αθόρυβη λειτουργία, άνεση και αξιοπιστία.

Η Ford επαναβεβαιώνει την πρόβλεψη για το 2022, ύψους 11,5 – 12,5 δισ. δολαρίων για το προσαρμοσμένο περιθώριο EBIT της εταιρείας. Η μέγιστη τιμή του παραπάνω στόχου ισοδυναμεί με περιθώριο λειτουργικού κέρδους 8% το οποίο, εάν επιτευχθεί, θα είναι ένα χρόνο νωρίτερα από τον προηγούμενο στόχο της εταιρείας. Με αυτές τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν, η Ford αυξάνει το επίπεδο των μακροπρόθεσμων λειτουργικών και οικονομικών στόχων της, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων:

 • Προσαρμοσμένο περιθώριο EBIT της εταιρείας 10% μέχρι το 2026, αύξηση κατά 270 μονάδες βάσης έναντι του 2021– λόγω υψηλότερων όγκων πωλήσεων, βελτίωσης του κόστους των EVs και σημαντικής μείωσης του διαρθρωτικού κόστους του τομέα ICE έως και 3 δις δολάρια
 • Πάνω από 2 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα θα παράγονται ετησίως μέχρι το 2026, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου όγκου της Ford, με αύξηση στο 50% μέχρι το 2030, κατακτώντας με τα EVs τα ίδια ή ακόμα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στις κατηγορίες οχημάτων στις οποίες ήδη ηγείται η Ford
 • Επιπλέον, η Ford αναμένει να δαπανήσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια για EVs το 2022, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαιουχικών δαπανών και άμεσων επενδύσεων, ποσό που είναι διπλάσιο συγκριτικά με το 2021

Η Ford επανέλαβε τη δέσμευσή της να πετύχει ανθρακική ουδετερότητα μέχρι το 2050 και να χρησιμοποιεί 100%, τοπικά παραγόμενη, ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε όλες τις παραγωγικές της δραστηριότητες μέχρι το 2035.

«Αυτή η νέα δομή θα ενισχύσει την ικανότητά μας να δημιουργήσουμε κορυφαία στον κλάδο ανάπτυξη, κερδοφορία και ρευστότητα σε αυτή τη νέα εποχή των μεταφορών» δήλωσε ο John Lawler, chief financial officer της Ford. «Θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητά μας στην κατανομή κεφαλαίων στις ICE και EV επιχειρήσεις μας και στις αναμενόμενες αποδόσεις – αξιοποιώντας στο έπακρο τις υφιστάμενες δυνατότητές μας, αθροίζοντας νέες δεξιότητες όπου είναι απαραίτητο, απλουστεύοντας τις διαδικασίες και μειώνοντας τα κόστη. Το σημαντικότερο, πιστεύουμε ότι αυτό θα δημιουργήσει ανάπτυξη και αξιοσημείωτη αξία για τους μετόχους μας».

Η Ford Model e και η Ford Blue θα συνεργαστούν στενά και με άλλα τμήματα της Ford. Η Ford Pro θα συνεχίσει να προσφέρει κορυφαία στον κλάδο προϊόντα, υπηρεσίες και υποστήριξη, στα οποία βασίζονται οι επαγγελματίες πελάτες. Εξυπηρετούμενη μέσω των Ford Model e και Ford Blue, η Lincoln θα εξακολουθήσει να δημιουργεί συναρπαστικά οχήματα με μία εξαιρετική εμπειρία ιδιοκτησίας. Η Ford Drive θα συνεχίσει την εξέλιξη νέων, ψηφιακά συνδεδεμένων επιχειρήσεων κινητικότητας. Και η Ford Credit θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την εμπειρία των πελατών και να εμπνέει την αφοσίωση με μία πλήρη σουίτα χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Ηγεσία

Με τη δημιουργία των Ford Blue και Ford Model e, η Ford ανακοίνωσε αρκετούς διορισμούς σε διευθυντικές θέσεις. Ο κ. Farley θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου στην Ford Model e, πέραν του ρόλου του ως προέδρου & CEO της Ford Motor Company.

Ο Doug Field θα ηγηθεί της δημιουργίας προϊόντων της Ford Model e ως επικεφαλής του τομέα EV και υπεύθυνος ψηφιακών συστημάτων. Επίσης, θα ηγηθεί της εξέλιξης λογισμικού και ενσωματωμένων συστημάτων για όλη τη Ford. Ο Marin Gjaja θα είναι ο Chief Customer Officer της Model e, επικεφαλής για την προώθησή της στην αγορά, για την εμπειρία πελατών και τις νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

«Ο σχεδιασμός πραγματικά απίστευτων ηλεκτρικών οχημάτων που θα ελέγχονται μέσω λογισμικού – και εμπειρίες που οι πελάτες δεν μπορούν καν να φανταστούν – απαιτεί μία εντελώς νέα προσέγγιση» δήλωσε ο κ. Field. «Δημιουργούμε έναν οργανισμό που επωφελείται από όλη την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες της Ford, αλλά που μπορεί να κινείται με ταχύτητα και απεριόριστη φιλοδοξία για τη δημιουργία επαναστατικών νέων προϊόντων.»

Ο Kumar Galhotra θα αναλάβει χρέη προέδρου της Ford Blue.

«Η αποστολή της Ford Blue είναι εξαιρετικά φιλόδοξη» δήλωσε ο κ. Galhotra. «Πρόκειται να επενδύσουμε στο απίστευτο franchise του F-Series, να απελευθερώσουμε όλες τις δυνατότητες επιτυχημένων μοντέλων όπως τα Bronco and Maverick και να λανσάρουμε νέα οχήματα όπως τα παγκόσμια Ranger pickup, Ranger Raptor και Raptor R. Θα συνδυάσουμε αυτά τα θαυμάσια προϊόντα με μία απλή, συνδεδεμένη και άνετη εμπειρία για τον πελάτη που κερδίζει μεγαλύτερη αφοσίωση. Θα είμαστε υπέρ-ανταγωνιστικοί σε κόστος και θα καταστήσουμε την ποιότητα λόγο επιλογής ενός Ford. Και πετυχαίνοντας όλα αυτά, η Ford Blue θα είναι μία μηχανή ρευστότητας και κερδοφορίας για όλη την εταιρεία».

Οι Stuart Rowley και Hau Thai-Tang θα αναλάβουν νέους παγκόσμιους ρόλους για την υποστήριξη του μετασχηματισμού της Ford.

Ο κ. Rowley θα είναι επικεφαλής μετασχηματισμού και υπεύθυνος ποιότητας. Θα καταστήσει την ποιότητα λόγο επιλογής ενός Ford και θα ηγηθεί της προσπάθειας της Ford για βελτιωμένη αποδοτικότητα και μειωμένη περιπλοκότητα. Επίσης, θα ηγηθεί για τη δημιουργία μιας λιτής, πλήρως ανταγωνιστικής δομής στον τομέα του κόστους σε όλη την επιχείρηση.

Ο κ. Thai-Tang θα ηγηθεί της βιομηχανικής πλατφόρμας της Ford από τη θέση του Chief Industrial Platform Officer. Θα ηγηθεί την ανάπτυξης προϊόντων, της εφοδιαστικής αλυσίδας και της μηχανολογίας για την κατασκευή προϊόντων με κινητήρες εσωτερικής καύσης ICE και κοινών συστημάτων για τις Ford Blue, Ford Model e, Ford Pro και Ford Drive.

 

Προηγούμενο άρθροΣυνεργασία ALD Automotive – corporate benefits
Επόμενο άρθροΓυναίκες επαγγελματίες στον κλάδο των ελαστικών