LeasePlan: Ευρήματα Δείκτη ετοιμότητας EV 2022

Τα EV είναι πιο προσιτά και πιο δημοφιλή από ποτέ, σύμφωνα με τον Δείκτη ετοιμότητας EV (EV Readiness Index) 2022 της LeasePlan. Αλλά η έκθεση δείχνει επίσης την ανατροπή αυτής της τάσης: οι υποδομές υστερούν, δημιουργώντας έλλειψη φόρτισης – και ένα πιθανό εμπόδιο για περαιτέρω ηλεκτροκίνηση.

Ο ετήσιος δείκτης ετοιμότητας EV της LeasePlan αναλύει την ετοιμότητα διαφόρων ευρωπαϊκών αγορών για την επανάσταση των EV.

Ο πιο πρόσφατος δείκτης ερευνά 22 χώρες, χρησιμοποιώντας ως κριτήριο τρεις βασικούς παράγοντες: τις ταξινομήσεις EV, την ωριμότητα της υποδομής EV και την αποτελεσματικότητα των κινήτρων υπέρ των EV σε διάφορες χώρες.

Βασικά ευρήματα του δείκτη του 2022, όσον αφορά την κατάταξη:

  • Οι τρεις πρώτες παρέμειναν αμετάβλητες από πέρυσι: Νορβηγία (42 βαθμοί από 50), Ολλανδία (37) και Ηνωμένο Βασίλειο (35).
  • Οι πιο ώριμες αγορές (Νορβηγία και Ολλανδία) παρουσιάζουν μικρή αύξηση της κρατικής φορολογίας, η οποία θα μπορούσε να βλάψει τη βαθμολογία τους τα επόμενα χρόνια.
  • Η Αυστρία ανέβηκε σημαντικά (από 29 το 2021) και μοιράζεται την τρίτη θέση, κυρίως χάρη στις βελτιώσεις στο δίκτυο φόρτισης και στις υψηλότερες ταξινομήσεις EV.
  • Η Σουηδία (+5 βαθμοί) και το Βέλγιο (+4 βαθμοί) αύξησαν σημαντικά τη βαθμολογία τους, χάρη στη βελτιωμένη υποδομή φόρτισης και στα ευνοϊκότερα κρατικά κίνητρα για τα ηλεκτρικά οχήματα.
  • Η Ελλάδα έχει την πιο βελτιωμένη βαθμολογία (16 το 2021, 23 το 2022), λόγω του αυξανόμενου μεριδίου αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων.
  • Η Τσεχία βελτιώθηκε κατά έναν βαθμό και η Πολωνία έχασε δύο. Και οι δύο βρίσκονται πλέον στη χαμηλότερη κατάταξη (αμφότερες 13).
Πηγή: EV Readiness Index 2022, LeasePlan

Όσον αφορά τις τάσεις:

  • Η απορρόφηση των EV έχει αυξηθεί σημαντικά σχεδόν σε όλες τις αγορές. Αυτό αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη δημοτικότητα τους σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς περισσότερα μοντέλα γίνονται διαθέσιμα σε κάθε τμήμα
  • Η υποδομή φόρτισης εξακολουθεί να καθυστερεί, δημιουργώντας έλλειψη φόρτισης καθώς οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνονται ραγδαία. Αυτό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να επενδύσουν οι κυβερνήσεις σε μια ισχυρή και αξιόπιστη δημόσια υποδομή φόρτισης σε όλη την Ευρώπη
  • Τα EV είναι πιο προσιτά από ποτέ. Η ανταγωνιστικότητα κόστους οφείλεται κυρίως στις συγκριτικά χαμηλότερες τιμές ενέργειας για τα EV (ειδικά σε σύγκριση με τις αυξημένες τιμές του ντίζελ και της βενζίνης) και στις πιο ευεργετικές φορολογικές ρυθμίσεις για τους οδηγούς EV
Πηγή: EV Readiness Index 2022, LeasePlan

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του EV Readiness Index 2022, ο CEO της LeasePlan, Tex Gunning, επέκρινε «την παντελή έλλειψη κυβερνητικής δράσης για την υποδομή EV (η οποία) δημιουργεί ευρωπαϊκή έλλειψη φόρτισης».

«Καθώς οι τιμές των EV πέφτουν και περισσότεροι οδηγούν ηλεκτρικά, η εύρεση ενός διαθέσιμου σταθμού φόρτισης καθίσταται όλο και περισσότερο εφιάλτης», δήλωσε ο κ. Gunning. «Αυτή η έκθεση πρέπει να αποτελέσει κλήση αφύπνισης για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε όλη την Ευρώπη: χρειάζονται επείγουσες επενδύσεις τώρα σε μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή υποδομή φόρτισης. Η ηλεκτρική οδήγηση είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε όλοι να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή και οι κυβερνήσεις πρέπει να διευκολύνουν, όχι να δυσκολεύουν, την αλλαγή για όλους».

Διαβάστε εδώ τα αποτελέσματα του Δείκτη κατά το περασμένο έτος.

Δείτε εδώ τα αναλυτικά αποτελέσματα του Δείκτη ετοιμότητας EV 2022.

Προηγούμενο άρθροΤι συζητήθηκε στο πρόσφατο Remarketing Expert Track
Επόμενο άρθροΌμιλος Autohellas: αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2022