Κοινοπραξία των Volkswagen AG, Attestor Limited και Pon Holdings BV συμφώνησαν στις 28 Ιουλίου 2021 με το Europcar Mobility Group τους όρους και τις προϋποθέσεις της προτεινόμενης εξαγοράς του Ομίλου από την Κοινοπραξία.

Η εξαγορά θα πραγματοποιηθεί μέσω μιας ειδικής εταιρείας, που ονομάζεται Green Mobility Holding, με προσφορά μετρητών 0,50 ευρώ ανά μετοχή, με πιθανή συμπληρωματική αύξηση τιμής 0,01 ευρώ ανά μετοχή κατά την ολοκλήρωση της προσφοράς, εφόσον προσφερθεί το 90% του συνόλου των μετοχών. Η αξία του Ομίλου Europcar αποτιμήθηκε στα 2,5 δισ. ευρώ.

Προβλέπεται ότι η Attestor θα υποβάλει προσφορά για όλες τις μετοχές της εταιρείας που κατέχει (δηλ. περίπου το 12,8% του μετοχικού κεφαλαίου) και θα επανεπενδύσει τα έσοδα με επιπλέον μετρητά μαζί με τη Volkswagen και την Pon. Η Green Mobility Holding θα ανήκει στα μέλη της Κοινοπραξίας (με περίπου 66% για τη Volkswagen) μετά την ολοκλήρωση της προσφοράς.

Οι άλλοι κύριοι μέτοχοι του Europcar Mobility Group (συγκεκριμένα οι Anchorage, Carval, Attestor, Centerbridge, Diameter, Marathon και Monarch) που εκπροσωπούν μαζί το 55,3% του μετοχικού κεφαλαίου (δηλ. περίπου το 68% προσθέτοντας την Attestor) έχουν ήδη αναλάβει δεσμεύσεις των μετοχών τους στην προσφορά.

Οι δηλώσεις της διοίκησης

Η Caroline Parot, CEO του Europcar Mobility Group, σχολίασε: “Ως ανεξάρτητη εταιρεία, το Europcar Mobility Group έχει καλές προοπτικές ανάπτυξης, υποστηριζόμενο από τον οδικό χάρτη στρατηγικής «Connect» και τη γενική ανάκαμψη στην αγορά Travel & Leisure. Αυτή η συμφωνία έχει τη δυνατότητα να ενδυναμώσει αυτήν την ανάπτυξη, επιτρέποντας στον Όμιλό μας να ενισχύσει τις προτάσεις προς τους πελάτες του, αναπτύσσοντας βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις στην ιδιοκτησία οχημάτων”.

“Για τους πελάτες καθώς και για τους εργαζομένους μας, η συνένωση δύο παγκόσμιων εταιρειών υπηρεσιών κινητικότητας που πραγματοποιείται σήμερα έχει ιδιαίτερο νόημα και μεγάλες δυνατότητες δημιουργίας αξίας: μαζί, μπορούμε να έχουμε μεγάλο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο τα οικοσυστήματα κινητικότητας μετασχηματίζονται και προσαρμόζονται στις προκλήσεις τους παρόντος και του μέλλοντος”.

Ο Alexandre de Juniac, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Europcar Mobilty Group, πρόσθεσε: “Το Διοικητικό Συμβούλιο χαιρετίζει αυτήν τη συμφωνία: η Volkswagen, η οποία ηγείται της Κοινοπραξίας, είναι μακροχρόνιος επιχειρηματικός εταίρος του Ομίλου μας, η Pon είναι ειδική στις διεθνείς υπηρεσίες κινητικότητας και η Attestor, με τις εκτεταμένες δυνατότητες μετασχηματισμού, ήταν βασικός συνεργάτης στην οικονομική μας αναδιάρθρωση. Οι δυνάμεις τους, σε συνδυασμό με τα περιουσιακά στοιχεία και τον οδικό χάρτη στρατηγικής του Europcar Mobility Group, μπορούν να αξιοποιήσουν μοναδικές ευκαιρίες ανάπτυξης στα οικοσυστήματα κινητικότητας”.

Η στρατηγική “Commit Together”

Το 2017, το Europcar Mobilty Group εισήγαγε μια δομημένη προσέγγιση ΕΚΕ με το πρόγραμμα “Commit Together – Δέσμευση από κοινού”, προκειμένου να μοιραστεί τις δεσμεύσεις του με όλους τους εργαζομένους του σε διάφορες πτυχές της Εταιρικής Υπευθυνότητας. Εστιάζοντας σε τέσσερις κύριες προτεραιότητες, το πρόγραμμα αυτό υποστηρίζει τόσο τη στρατηγική του Ομίλου όσο και τον σκοπό του: να προσφέρει ελκυστικές εναλλακτικές λύσεις στην ιδιοκτησία οχημάτων, με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας

Το Europcar Mobility Group, που επλήγη από τις συνέπειες της πανδημίας, καταγράφοντας πτώση του κύκλου εργασιών του κατά 45% το 2020, ανακοίνωσε στο τέλος Νοεμβρίου ότι προχώρησε σε ένα σημαντικό βήμα με μια συμφωνία για σχέδιο χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης ώστε να διασφαλίσει βιώσιμη κεφαλαιακή διάρθρωση.

Ισχυρή στρατηγική κίνηση

Η Volkswagen, ως μακροχρόνιος επιχειρηματικός εταίρος και πρώην μέτοχος του Ομίλου (που πούλησε το 2006), με την υποστήριξη της Attestor Limited και της ολλανδικής παρόχου κινητικότητας, Pon Holdings BV, σκοπεύει να συνεχίσει τον μετασχηματισμό του Europcar Mobility Group. Στόχος, η επέκταση της προσφοράς του στους τομείς των λύσεων κινητικότητας, αξιοποιώντας τις φυσικές και ψηφιακές πλατφόρμες και ικανοποιώντας τις προσδοκίες των πελατών σε μια σημαντικά μεταβαλλόμενη αγορά, με αυξανόμενη ζήτηση για νέες και καινοτόμες “κατ’ απαίτηση” λύσεις κινητικότητας, όπως μοντέλα συνδρομής και διαμοιρασμού.

Όσον αφορά στην απασχόληση, η Κοινοπραξία δήλωσε ότι η προσφορά δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο ανθρώπινο δυναμικό του Europcar Mobility Group και στις τρέχουσες αρχές διοίκησής του και επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στις υπάρχουσες εργασιακές σχέσεις της εταιρείας και την πολιτική ανθρώπινου δυναμικού.

Χρονοδιάγραμμα

Η συναλλαγή υπόκειται σε έγκριση από τις αρμόδιες αντιμονοπωλιακές αρχές.

Η προσφορά θα κατατεθεί έως το τέλος του τρίτου τριμήνου 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021 ή το πρώτο τρίμηνο 2022.

 

Προηγούμενο άρθροΟι ταξινομήσεις επαγγελματικών το α’ εξάμηνο 2021
Επόμενο άρθροΓκοργκόλης ΑΕ – Καμπάνια Covid Free