Λίγες αγορές δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει τα στοιχεία των πωλήσεών τους για το 2023 και τα προκαταρκτικά στοιχεία της JATO Dynamics δείχνουν ότι το Model Y λαμβάνει αδιαμφισβήτητη θέση, με πωλήσεις 1,23 εκατομμυρίων μονάδων μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου 2023 – σημειώνοντας αύξηση 64% σε ετήσια βάση.

Ο Felipe Munoz, Παγκόσμιος Αναλυτής της JATO Dynamics, σχολίασε: «Η αύξηση των παγκόσμιων πωλήσεων του Model Y είναι άνευ προηγουμένου. Αυτό που κατάφερε η Tesla με το Model Y σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι απλώς εκπληκτικό». Και πρόσθεσε: «Η μέση τιμή λιανικής του Tesla Model Y τον Νοέμβριο 2023 ήταν 18% και 23% χαμηλότερη από το μέσο κόστος ενός EV στη Γερμανία και τις ΗΠΑ αντιστοίχως. Οι μειώσεις τιμών κατά τη διάρκεια του έτους, σε συνδυασμό με τη φήμη της Tesla ως αξιόπιστου και ανταγωνιστικού κατασκευαστή EV, ενίσχυσαν την ήδη υψηλή ζήτηση. Ως εκ τούτου, η Tesla έχει την προτίμηση πολλών καταναλωτών που επιθυμούν να αγοράσουν EV».

Το Model Y πρωτοστάτησε σε πωλήσεις, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Κίνα, τις δύο μεγαλύτερες αγορές ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων της Κίνας (CAAM), περισσότερες από 456.000 μονάδες απεστάλησαν στην Κίνα το 2023 – αύξηση 45% έναντι του 2022. Στην Ευρώπη, οι ταξινομήσεις του Model Y ξεπέρασαν τις σταθερά υψηλές επιδόσεις των Dacia Sandero, Peugeot 208 και Volkswagen T-Roc. Στοιχεία από 30 αγορές δείχνουν πως ταξινομήθηκαν περισσότερες από 255.000 μονάδες του Model Y – δηλαδή 19.000 μονάδες περισσότερες από το δεύτερο πλέον δημοφιλές Dacia Sandero.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, το 2023 θα σημάνει το τέλος της πρώτης θέσης της Toyota στην κατάταξη μοντέλων, παρ’ όλο που τα RAV4 και Corolla πρωτοστάτησαν στην παγκόσμια κατάταξη τα τελευταία χρόνια. Ο Munoz, συνέχισε: «Η Toyota έχει ισχυρή παρουσία παγκοσμίως και το RAV4 (SUV) και το Corolla (συμπαγές επιβατικό) καθιστούν τη μάρκα ελκυστική. Ωστόσο, τα δύο μοντέλα δεν διαθέτουν αμιγώς ηλεκτρικές, παρά μόνον υβριδικές εκδόσεις. Παρ’ όλο που η Toyota σημείωσε άλλη μια δυνατή χρονιά το 2023, τα RAV4 και Corolla απλά δεν μπορούν να ανταγωνιστούν στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η οποία καθίσταται όλο και πιο σημαντική στην Ευρώπη και την Κίνα».

Παρόλα αυτά, το δεύτερο σε πωλήσεις όχημα του 2023 θα είναι το Toyota RAV4, με 1,07 εκατομμύρια μονάδες παγκοσμίως – έναντι 1,02 εκατομμυρίων μονάδωνς το 2022, όταν πρωτοστατούσε στην παγκόσμια αγορά. Με όλους τους τύπους αμαξώματος Η Corolla κατέλαβε την τρίτη θέση, με όλους τους τύπους αμαξώματος που διαθέτει , σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Να σημειωθεί πως τα στοιχεία αφορούν στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Κίνα, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ινδία, τη Νότια Κορέα, τη Ρωσία, την Τουρκία, το Ισραήλ, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν, τη Νότια Αφρική, τις Φιλιππίνες. Περιλαμβάνονται επίσης στοιχεία των μεγαλύτερων αγορών της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή, Κολομβία, Μεξικό και Ουρουγουάη) και ορισμένων της Νοτιοανατολικής Ασίας (Ινδονησία και Βιετνάμ). Τα στοιχεία για τη Μέση Ανατολή (Μπαχρέιν, Ιορδανία, Κουβέιτ, Λίβανος, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Υεμένη), Βόρεια Αφρική (Αλγερία, Αίγυπτος, Μαρόκο και Τυνησία), Χονγκ Κονγκ, Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Καζακστάν, Σιγκαπούρη και Πακιστάν είναι προκαταρκτικά, με προβλέψεις Δεκεμβρίου 2023, βάσει μέχρι σήμερα στοιχείων.

Προηγούμενο άρθροΤο BMW Group μείωσε τις εκπομπές CO2 το 2023
Επόμενο άρθροΝέες μειωμένες τιμές για το MG HS