Το πλήρως ηλεκτροκίνητο Jaguar I-PACE ψηφίστηκε ως “Αυτοκίνητο της Χρονιάς” στα Βραβεία Ευρωπαϊκού Αυτοκινήτου της Χρονιάς για το 2019. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Jaguar κέρδισε το πολυπόθητο βραβείο.

Η κριτική επιτροπή των βραβείων “Ευρωπαϊκό Αυτοκίνητο της Χρονιάς” αποτελείται από 60 δημοσιογράφους από 23 χώρες και βραβεύει τα αυτοκίνητα με βάση την τεχνική καινοτομία, τον σχεδιασμό, τις επιδόσεις, την αποτελεσματικότητα και τη σχέση ποιότητας/τιμής.

Ο Dr Ralf Speth, Διευθύνων Σύμβουλος της Jaguar Land Rover, δήλωσε: “Το γεγονός ότι το πρώτο μας ηλεκτροκίνητο όχημα είναι και το πρώτο μοντέλο Jaguar που κερδίζει το βραβείο ‘Ευρωπαϊκό Αυτοκίνητο της Χρονιάς’ μας κάνει να αισθανόμαστε μεγάλη υπερηφάνεια”.

“Το I-PACE σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από το μηδέν. Είναι το πιο τεχνολογικά προηγμένο ηλεκτρικό όχημα με μπαταρίες. Είναι ένα όχημα που αλλάξει ριζικά τους κανόνες του παιχνιδιού. Το γεγονός ότι κέρδισε το Ευρωπαϊκό Αυτοκίνητο της Χρονιάς είναι τιμή μας και μια πραγματική αναγνώριση των προσπαθειών που κατέβαλε η παγκοσμίου επιπέδου ομάδα μας”.

Την περσινή χρονιά το αντίστοιχο βραβείο είχε πάρει το Volvo XC40.

Η κριτική επιτροπή, καλείται κάθε χρόνο να επιλέξει έναν νικητή από όλα τα mainstream αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στην Ευρώπη. Κάθε μέλος της κριτικής επιτροπής έχει 25 βαθμούς να κατανείμει στα επιλεγμένα αυτοκίνητα και πρέπει να βαθμολογήσει τουλάχιστον πέντε. Δεν μπορεί να βαθμολογήσει με περισσότερους από δέκα πόντους  οποιοδήποτε αυτοκίνητο και ούτε επιτρέπεται να δώσει το ίδιο σκορ σε δύο οχήματα. Οι ψήφοι δημοσιοποιούνται στο τέλος της τελετής.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:

  1. Jaguar I-Pace: 250 βαθμοί
  2. Alpine A110: 250 βαθμοί
  3. Kia Ceed: 247 βαθμοί
  4. Ford Focus: 235 βαθμοί
  5. Citroën C5 Aircross: 210 βαθμοί
  6. Peugeot 508: 192 βαθμοί
  7. Mercedes-Benz A-class: 116 βαθμοί

Το Jaguar I-PACE, που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε τεράστια επιτυχία σε πωλήσεις παγκοσμίως, ενώ έχει παραδοθεί σε περισσότερους από 8.000 πελάτες μέχρι σήμερα – το 75% των οποίων βρίσκονται στην Ευρώπη*.

Το I-PACE είναι ένα αυτοκίνητο που δεν μοιάζει και δεν έχει την ίδια οδηγική συμπεριφορά με κανένα άλλο. Είναι σχεδιασμένο για να εκμεταλλεύεται πλήρως τον ηλεκτρικό κινητήρα και την αρχιτεκτονική του από αλουμίνιο, προσφέροντας τις επιδόσεις ενός σπορ αυτοκινήτου και την πρακτικότητα ενός SUV.

Οι πελάτες μπορούν να το φορτίσουν εύκολα μέσω της υπηρεσίας δημόσιας φόρτισης της Jaguar, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω μιας αποκλειστικής εφαρμογής ή χρησιμοποιώντας μια κάρτα φόρτισης RFID. Με εξατομικευμένα πακέτα και τιμές φόρτισης που συγκεντρώνονται σε έναν απλό μηνιαίο λογαριασμό, οι πελάτες του I-PACE έχουν πρόσβαση σε περισσότερα από 85.000 σημεία φόρτισης σε όλη την Ευρώπη.

Από την πρώτη κυκλοφορία του πριν από έναν χρόνο, το I-PACE έχει αποσπάσει 55 βραβεία σε όλο τον κόσμο, όπως τα βραβεία “Αυτοκίνητο της Χρονιάς” στη Γερμανία, τη Νορβηγία και το ΗΒ, το βραβείο “Ηλεκτρικό Όχημα της Χρονιάς” του περιοδικού TopGear του BBC, το βραβείο “Πράσινο Αυτοκίνητο της Χρονιάς” στην Κίνα και το βραβείο ECOBEST της Autobest.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το I-PACE μπορείτε να δείτε εδώ.

Φωτογραφία: Ο Ian Callum, υπεύθυνος για το σχεδιασμό της Jaguar, με το Βραβείο Αυτοκινήτου της Χρονιάς μπροστά σε ένα Jaguar I-Pace

Προηγούμενο άρθροDrones: η τεχνολογία και η πραγματικότητα
Επόμενο άρθροΤο 508 Peugeot Sport Engineered