Φορολογικές ελαφρύνσεις προσφέρουν οι ΗΠΑ για στόλους EV κατασκευής Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες εκμετάλλευσης στόλου στις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) που αγοράζουν ηλεκτρικά επαγγελματικά οχήματα κατασκευασμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να επωφεληθούν από τα ίδια φορολογικά πλεονεκτήματα με αυτά που θα είχαν αν τα οχήματα κατασκευάζονταν στις ΗΠΑ, μετά από μια νέα συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ΗΠΑ.

Από τον Αύγουστο του 2022, η Πράξη για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act) των ΗΠΑ προσφέρει στις επιχειρήσεις γενναιόδωρα κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων υποστηρίζοντας την πράσινη μετάβαση. Αυτά τα κίνητρα είναι κυρίως εκπτώσεις φόρου αξίας έως και 7.500 δολάρια για πιστοποιημένα οχήματα με μεικτό βάρος κάτω από 14.000 λίβρες (6.350 κιλά) και 40.000 δολάρια για όλα τα άλλα οχήματα.

Πριν από τη συμφωνία, οι φορολογικές εκπτώσεις του προγράμματος Commercial Clean Vehicle Credit ήταν διαθέσιμες μόνο σε οχήματα που κατασκευάζονταν στις ΗΠΑ, ως μέρος ενός προγράμματος «Αγοράστε αμερικανικά».

Αμοιβαία επωφελές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιέγραψε τη νέα συμφωνία ως αμοιβαία επωφελή και τόνισε: «Οι φορολογούμενοι των ΗΠΑ θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από τα υψηλής απόδοσης ηλεκτρικά οχήματα και κατασκευαστικά στοιχεία που παράγονται στην ΕΕ, ενώ οι εταιρείες της ΕΕ που παρέχουν στους πελάτες τους προηγμένα καθαρά οχήματα μέσω μισθώσεων μπορούν να επωφεληθούν από τα κίνητρα στο πλαίσιο της πράξης για τη μείωση του πληθωρισμού».

Διαπραγματεύσεις για ιδιωτικά αυτοκίνητα

Ωστόσο, οι ιδιώτες αυτοκινητιστές στις ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στις εκπτώσεις φόρου μόνο εάν αγοράζουν ηλεκτρικά οχήματα που συναρμολογούνται στις ΗΠΑ, τον Καναδά ή το Μεξικό, αν και η EE επιδιώκει να επεκτείνει τα κίνητρα καθαρών αυτοκινήτων σε αυτοκίνητα κατασκευής της ΕΕ. Μια κοινή ομάδα δράσης ΕΕ-ΗΠΑ θα συνεχίσει να αναζητά λύσεις, με την ΕΕ να πιέζει για την ίδια μεταχείριση με τους εταίρους στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου των ΗΠΑ.

«Η εισαγωγή διακρίσεων σε βάρος των καθαρών οχημάτων και εισαγωγών που παράγονται στην ΕΕ παραβιάζει το διεθνές εμπορικό δίκαιο και θέτει άδικα σε μειονεκτική θέση τις εταιρίες της ΕΕ στην αγορά των ΗΠΑ, μειώνει τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι καταναλωτές των ΗΠΑ και, τελικά, αμβλύνει την κλιματική αποτελεσματικότητα αυτής της πράσινης επιδότησης» ανέφερε η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προηγούμενο άρθροTo ID.7 στην CES 2023 με ψηφιακό καμουφλάζ
Επόμενο άρθροSolid Power – BMW διευρύνουν την συνεργασία τους