Όλα τα νέα βαρέα φορτηγά οχήματα (HGV) στο Ην. Βασίλειο θα είναι μηδενικών εκπομπών έως το 2040, επιβεβαίωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Αυτό, σε συνδυασμό με τη σταδιακή κατάργηση το 2030 των αυτοκινήτων και βαν βενζίνης και ντίζελ, αποτελεί παγκοσμίως κορυφαία δέσμευση τερματισμού πώλησης όλων των ρυπογόνων οχημάτων εντός των επόμενων δύο δεκαετιών.

Το Ην. Βασίλειο θα καταστεί η πρώτη χώρα στον κόσμο που δεσμεύεται να καταργήσει σταδιακά, έως το 2035, νέα βαρέα φορτηγά οχήματα βάρους 26 τόνων και κάτω, που δεν διαθέτουν μηδενικές εκπομπές και όλα τα νέα βαρέα φορτηγά που θα πωλούνται θα είναι μηδενικών εκπομπών έως το 2040.

Αυτό συμβαίνει την ώρα που νέα έρευνα του Bloomberg New Energy Finance, που ανατέθηκε από την Προεδρία COP του Ην. Βασιλείου και δημοσιεύθηκε πρόσφατα, δείχνει την πρόοδο που σημειώθηκε στην αγορά επιβατικών οχημάτων – το 31% της παγκόσμιας αγοράς επιβατικών οχημάτων καλύπτεται πλέον από τις δεσμεύσεις των κατασκευαστών για τερματισμό των πωλήσεων οχημάτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα, αύξηση από σχεδόν μηδενική βάση στις αρχές του 2021. Οι παγκόσμιες πωλήσεις οχημάτων μηδενικών εκπομπών (ZEV) αυξήθηκαν κατακόρυφα από το 2019, από 2,1 εκατομμύρια, σε 5,3 εκατομμύρια. Τα ZEV προβλέπεται να καλύψουν το 70% του συνόλου των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων το 2040 και η πρόβλεψη αυτή διπλασιάστηκε τα τελευταία 5 χρόνια. Το 19% των πωλήσεων επιβατικών οχημάτων το 2020 έγινε σε χώρες που έχουν πλέον ημερομηνία σταδιακής κατάργησης κινητήρων εσωτερικής καύσης (ICE), αύξηση από 5% το 2019.

Ομάδα υπουργών και ανωτάτων στελεχών του κλάδου συναντήθηκαν την Ημέρα Μεταφορών της COP26 και δεσμεύτηκαν να επιδιώξουν πωλήσεις νέων αυτοκινήτων και φορτηγών 100% μηδενικών εκπομπών έως το 2040 ή νωρίτερα. Τριάντα τέσσερις χώρες, έξι μεγάλοι κατασκευαστές οχημάτων (GM, Ford, Mercedes, BYD, Volvo, JLR), 41 πόλεις, πολιτείες και περιφέρειες, 28 στόλοι και 13 επενδυτές εξέφρασαν από κοινού την αποφασιστικότητά τους όλες οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων και βαν να είναι μηδενικών εκπομπών έως το 2040 παγκοσμίως και στις κύριες αγορές έως το 2035.

Σε αυτήν την ομάδα, εταιρείες όπως η Sainsbury’s και χώρες όπως το Ελ Σαλβαδόρ και η Νέα Ζηλανδία αναλαμβάνουν νέες δεσμεύσεις για οχήματα μηδενικών εκπομπών. Ακολουθούν προτάσεις της ΕΕ, της Χιλής, του Καναδά και ορισμένων πολιτειών των ΗΠΑ φέτος, για να διασφαλιστεί πως όλα τα νέα αυτοκίνητα θα έχουν μηδενικές εκπομπές έως το 2035. Ανακοινώθηκε επίσης πως ορισμένες αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες δεσμεύτηκαν να επιταχύνουν της υιοθέτηση οχημάτων μηδενικών εκπομπών στις αγορές τους, συμπεριλαμβανομένων της Ινδίας, της Γκάνας, της Κένυας, της Παραγουάης, της Ρουάντα και της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση του Ην. Βασιλείου παρουσίασε επίσης την νέα σχεδίαση των σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία μπορεί να γίνουν τόσο εμβληματικά, όσο τα βρετανικά γραμματοκιβώτια, τα λεωφορεία του Λονδίνου ή τα μαύρα ταξί. Παρουσιάστηκε στο περίπτερο του Ην. Βασιλείου στην COP26 και σχεδιάστηκε από κοινού με το Royal College of Art και την PA Consulting. Η προσέγγιση αυτή δίνει προτεραιότητα στη συμπερίληψη και την ευκολία χρήσης και σχεδιάστηκε με καταναλωτές, τοπική αυτοδιοίκηση, ομάδες προσέγγισης και κλάδους.

Προηγούμενο άρθροΧρήσιμες συμβουλές για τη φόρτιση από τη Mercedes
Επόμενο άρθροΗ BMW I Ventures επένδυσε στην Upstream Security