Σε μια συμφωνία ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ, η προμηθευτική εταιρεία συστημάτων μετάδοσης κίνησης ZF Friedrichshafen, με έδρα τη Γερμανία, εξαγόρασε την Wabco, προμηθευτική εταιρεία προηγμένων συστημάτων υποστήριξης οδηγού (ADAS).

Με έδρα στις Βρυξέλλες αλλά με γραφεία στην Auburn Hills, στο Michigan, η Wabco κατασκευάζει τα ADAS για φορτηγά και ρυμουλκά. Απασχολεί περίπου 16.000 άτομα σε 40 χώρες. Τον περασμένο μήνα η εταιρεία παρουσίασε καθαρά έσοδα ύψους 372 εκατ. ευρώ, με μικτά έσοδα 3,4 δισ. ευρώ. Η ZF και η Wabco συνεργάζονταν ήδη στο παρελθόν, δημιουργώντας από κοινού ένα σύστημα υποβοήθησης ελιγμών αποφυγής.

Μακρόχρονη φιλοδοξία

Για την ZF, η εξαγορά -η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020- είναι η εκπλήρωση μιας μακροχρόνιας φιλοδοξίας για την αύξηση της τεχνογνωσίας της στα ADAS. Η εταιρεία θεωρεί ότι η συνδεσιμότητα των οχημάτων και οι ημιαυτόνομες λειτουργίες οδήγησης θα αποτελέσουν μείζονες αναπτυξιακούς τομείς στην αυτοκινητοβιομηχανία και ιδιαίτερα στον κλάδο των οδικών μεταφορών.

Σε σχετική δήλωση, η ZF ανέφερε πως αναμένει ο συνδυασμός των δύο επιχειρήσεων να επιταχύνει περαιτέρω την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία αυτόνομων επαγγελματικών οχημάτων, καθιστώντας την ZF λιγότερο εξαρτημένη από τον οικονομικό κύκλο της επιβατικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Ειδικότερα, αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει στην ZF να επεκτείνει την τεχνογνωσία του τμήματος της επαγγελματικών οχημάτων στον έλεγχο της δυναμικής των οχημάτων.

Δεν πρόκειται για την πρώτη εισβολή της ZF στην αγορά ADAS και αυτόνομης οδήγησης. Το 2014, εξαγόρασε την αυτοκινητοβιομηχανία αυτόνομων TRW Automotive για περισσότερα από 12 δισ. ευρώ. Η ZF είχε δηλώσει προηγουμένως πως σχεδίαζε να επενδύσει 12 δισ. ευρώ σε ηλεκτρική κινητικότητα και αυτόνομη οδήγηση. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η αγορά ADAS και αυτόνομης οδήγησης θα αυξηθεί από περίπου 2,5 δισ. ευρώ το 2015, στα 85 δισ. ευρώ το 2025 και στα 258 δισ. ευρώ το 2035.

Προηγούμενο άρθροArval-Autovalley για πώληση στο κοινό πρώην οχημάτων leasing
Επόμενο άρθροΗ διάσπαση της προσοχής του οδηγού σκοτώνει