Η Volvo Cars λανσάρει την Energy Solutions, μία νέα επιχειρηματική μονάδα που αξιοποιεί τις ευρύτερες κλιματικές δυνατότητες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η αμφίδρομη φόρτιση επιτρέπει σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο να επιστρέψει πλεονάζουσα ισχύ από την μπαταρία του σε ένα συμβατό δίκτυο, βοηθώντας στην εξισορρόπηση του δικτύου κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής και μειώνοντας την ανάγκη χρήσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Την τεχνολογία αυτή διαθέτει το νέο αμιγώς ηλεκτρικό SUV EX90, το πρώτο Volvo με όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό και (σταδιακά) το λογισμικό που καθιστούν δυνατή την αμφίδρομη φόρτιση και την απευθείας αποθήκευση ηλιακής ενέργειας.

Από κοινού με την Göteborg Energi Nät AB, την εταιρεία που διαχειρίζεται το ηλεκτρικό δίκτυο στο Γκέτεμποργκ, η Volvo Cars παρουσιάζει ένα από τα πρώτα πιλοτικά προγράμματα «από το όχημα στο δίκτυο» (V2G), με στόχο να δοκιμαστεί αυτή η τεχνολογία στο τοπικό δίκτυο ενέργειας και σε οικιακό περιβάλλον με πραγματικούς πελάτες. Το πιλοτικό πρόγραμμα χρησιμοποιεί εσκεμμένα ένα wallbox εναλλασσόμενου ρεύματος με χαμηλό κόστος, διότι αυτό θα βοηθήσει να επιταχυνθεί η εξάπλωση της τεχνολογίας.

Το πιλοτικό project έχει στόχο όχι μόνο να κερδίσει την αποδοχή μίας εταιρείας διαχείρισης δικτύου και να δείξει σε άλλες τέτοιες εταιρείες ότι τα προγράμματα V2G μπορούν να προσφέρουν χειροπιαστά οφέλη, αλλά και να δημιουργήσει μία δοκιμαστική περιοχή για νέες τεχνολογίες οι οποίες είναι ουσιώδεις για το μέλλον της Volvo Cars, έξω από τα εργαστήριά της.

«Με την αμφίδρομη φόρτιση, μπορείτε να χρησιμοποιείτε την μπαταρία σας για την παροχή επιπλέον ενέργειας, για παράδειγμα στο σπίτι σας, σε άλλες ηλεκτρικές συσκευές ή σε ένα άλλο ηλεκτρικό αυτοκίνητο Volvo», δήλωσε ο Alexander Petrofski, ο νέος Επικεφαλής της Volvo Cars Energy Solutions. «Το επόμενο βήμα θα ήταν η ενεργοποίηση αυτής της λειτουργίας σε όλη τη Σουηδία, με την προσδοκία ότι θα ανοίξουμε τον δρόμο για την ευρύτερη αποδοχή παρόμοιων υπηρεσιών φόρτισης και αποθήκευσης ενέργειας σε όλη την Ευρώπη».

Το V2G είναι μόνο μία από τις τεχνολογίες που η εταιρεία οραματίζεται ως μέρος αυτού που προσφέρει το συγκεκριμένο οικοσύστημα της Volvo Cars Energy Solutions. Εξετάζει, επίσης, προϊόντα «από το όχημα στο σπίτι» (V2H), που επιτρέπουν τη μεταφορά ενέργειας στο σπίτι και τη μείωση του λογαριασμού ρεύματος, καθώς και υπηρεσίες «από το όχημα στο φορτίο» (V2L), όταν η μπαταρία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου τροφοδοτεί τον εξοπλισμό του κάμπινγκ ή φορτίζει το ηλεκτρικό ποδήλατο.

Σταδιακά, η Volvo Cars Energy Solutions στοχεύει στη δημιουργία κάθε χρόνο νέων εσόδων από προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με την ενέργεια, καθώς και νέα προϊόντα τα οποία δεν προσφέρονταν προηγουμένως από τη Volvo Cars. Μέσω αυτού, η Energy Solutions θα προσφέρει επιπλέον αξία στη βασική επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας, στην καθημερινότητα των πελατών της και στο περιβάλλον.

Προηγούμενο άρθροLG: Ψηφιακός μετασχηματισμός και κινητικότητα
Επόμενο άρθροAutohellas: αποτελέσματα εννεαμήνου 2023