Ο ψηφιακός μετασχηματισμός καθορίζει το μέλλον της κινητικότητας υπογραμμίζει η LG Electronics, παγκόσμιος ηγέτης τεχνολογίας στα καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα.

Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό (DX) που τροφοδοτείται από το cloud, το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τα big data να είναι πλέον στο μυαλό πολλών, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις περνούν από τη διαδικασία της «ψηφιοποίησης», ώστε να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, αυτό δεν θα μπορούσε να είναι πιο ζωτικής σημασίας για την εξέλιξή τους.

Τα αυτοκίνητα του «αύριο» θα ελέγχονται από υπολογιστές υψηλών επιδόσεων, συστήματα ενσωματωμένα σε τσιπ και πλατφόρμες λογισμικού, πράγμα που σημαίνει ότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα πρέπει να αρχίσουν να δαπανούν περισσότερο χρόνο και χρήμα για την ανάλυση, τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τον έλεγχο και τη συντήρηση. Για την εκτέλεση των διαδικασιών αυτών με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, οι επιχειρήσεις χρειάζονται μια ισχυρή στρατηγική που υπερβαίνει τις δυνατότητες των αναλογικών μεθόδων. Εδώ είναι που ο ψηφιακός μετασχηματισμός έρχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε τα δεδομένα.

Ας εξετάσουμε μερικούς από τους αμέτρητους τρόπους με τους οποίους ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι έτοιμος να διαμορφώσει τη μελλοντική ευελιξία.

Η διαδικασία ανάπτυξης εξαρτημάτων αυτοκινήτων DX

Ως σημαντικός πάροχος εξαρτημάτων οχημάτων, η LG ενσωματώνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη διαδικασία εξέλιξης σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την ποιότητα των προϊόντων και να επιταχύνει την ανάπτυξη. Από πέρυσι, οι ερευνητές της LG άρχισαν να σχεδιάζουν μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που αναπτύχθηκε με την Altair, μια αμερικανική εταιρεία που ειδικεύεται στην τεχνολογία πληροφοριών με βάση το λογισμικό και τις λύσεις cloud για τεχνολογίες προσομοίωσης, υπολογισμού και  ΑΙ από το 1985. Αυτή η πλατφόρμα τυποποιεί τα δεδομένα που μετρούνται σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές και χρησιμοποιεί τεχνολογία  ΑΙ για τη σαφή απεικόνιση των αποτελεσμάτων.

Μέσω αυτής της πλατφόρμας, η LG μπορεί να αναπτύξει αξιόπιστα εξαρτήματα αυτοκινήτων. Επιπλέον, η πλατφόρμα μπορεί να αυτοματοποιήσει την επαλήθευση των επιδόσεων και να διαχειριστεί συστηματικά τον τεράστιο όγκο δεδομένων προσομοίωσης που παράγονται κατά τη διαδικασία εξέλιξης, για να επιταχύνει την ανάπτυξη. Για παράδειγμα, εάν ένας πελάτης έχει μια νέα απαίτηση, οι μηχανικοί μπορούν να έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα ΑΙ  για να προβλέψουν την απόδοση και να του δώσουν διάφορες επιλογές.

Τα δεδομένα που συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια της επαλήθευσης καταγράφονται συνεχώς για να βελτιώνουν την ακρίβεια της πρόβλεψης. Τα δεδομένα αυτά μπορούν στη συνέχεια να εφαρμοστούν σε διάφορες διαδικασίες από τον προγραμματισμό και τη μαζική παραγωγή έως τη βελτίωση της ποιότητας και της απόδοσης κάθε προϊόντος.

Παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες υψηλής ποιότητας DX

Πώς λοιπόν οι παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες εφαρμόζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην ανάπτυξη; Μια κορυφαία βορειοαμερικανική εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων (EV) εφαρμόζει την τεχνολογία over-the-air (OTA) σε όλα τα οχήματά της από το 2014, γεγονός που της επέτρεψε να συγκεντρώσει δεδομένα από τον δρόμο σχετικά με την απόδοση των εξαρτημάτων και των μπαταριών.

Όλα αυτά είναι δυνατά χάρη σε έναν τεράστιο όγκο από δεδομένα που συλλέγονται και δίνουν στους κατασκευαστές τη δυνατότητα να μαθαίνουν γρήγορα και με ακρίβεια πώς να αλλάζουν συνδυασμούς μπαταριών, να ενσωματώνουν εξαρτήματα και να αφαιρούν περιττές προδιαγραφές. Καθώς τα οχήματα μπορούν να αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικά και οι απαραίτητοι πόροι μπορούν να μειώνονται συνεχώς, η χρήση δεδομένων για τα οχήματα έχει καταστεί απαραίτητη σε ολόκληρο τον τομέα.

H DX πιο σημαντική για τις υπηρεσίες διαχείρισης ανέπαφων αυτοκινήτων

Όπως επισημαίνει η LG Electronics, ψηφιακός μετασχηματισμός δεν περιορίζεται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης. Με την επέκταση των ανέπαφων υπηρεσιών στις πωλήσεις, τη διαχείριση και την εξυπηρέτηση μετά την πώληση, αναδύεται μια άλλη πτυχή του. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δυνατότητα σύγκρισης προγραμμάτων φροντίδας, συντήρησης και πληρωμών ταυτόχρονα μέσω εφαρμογής smartphone. Μετά και την άνοδο των ανέπαφων υπηρεσιών, από τότε που η πανδημία άλλαξε τον κόσμο το 2020, η ψηφιοποίηση αναμένεται να επιταχυνθεί σε όλους τους κλάδους.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι προμηθευτές αξιοποιούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό για να επιτύχουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα και να μειώσουν το κόστος. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτοκίνητα και περισσότερα δεδομένα γίνονται διαθέσιμα, η ψηφιοποίηση έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το μέγεθος της πίτας για διάφορους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών αυτοκινήτων και των προμηθευτών υπηρεσιών.

Φωτογραφία: LG Electronics

Προηγούμενο άρθροΣυνεργασία Globalsat – Corio στην αιολική ενέργεια
Επόμενο άρθροΗ Volvo Cars λανσάρει την Energy Solutions