H Geely Holdings στην οποία ανήκει η Volvo Cars, βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με τράπεζες για την έκδοση IPO και την εισαγωγή της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας στο χρηματιστήριο τις επόμενες εβδομάδες, όπως έγραψε το Reuters και είχε προαναγγείλει ως πιθανότητα η ίδια η εταιρεία.

Τρεις διαφορετικές πηγές επιβεβαίωσαν τη φήμη στο Reuters και αν η συμφωνία προχωρήσει, θα είναι μία από τις μεγαλύτερες IPO (Αρχική Δημόσια Προσφορά) στην Ευρώπη το 2021.

Οι Goldman Sachs και SEB φέρεται να ηγούνται της συναλλαγής, ενώ άλλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των BNP Paribas, Carnegie και HSBC συμμετέχουν επίσης σύμφωνα με τις πηγές. Ωστόσο, το Reuters δεν κατάφερε να λάβει επιβεβαίωση από κάποιον από τους κύριους εμπλεκόμενους πριν από την δημοσίευση του άρθρου.

Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο του τρέχοντος έτους το Διοικητικό Συμβούλιο της Volvo Cars αποφάσισε να εξετάσει τη δυνατότητα IPO της εταιρείας στο χρηματιστήριο Nasdaq της Στοκχόλμης εντός του έτους. Όπως είχε ανακοινωθεί τότε, η τελική απόφαση εισαγωγής θα εξαρτάτο από τις συνθήκες της αγοράς.

«Μια πιθανή εισαγωγή στο χρηματιστήριο Nasdaq της Στοκχόλμης θα έδινε την ευκαιρία σε παγκόσμιους επενδυτές να συμμετάσχουν στην πορεία μας να καταστούμε ηγέτες στην ταχέως αναπτυσσόμενη κατηγορία premium και έξυπνων ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ παράλληλα θα συνεχίζουμε να παρέχουμε στους πελάτες τα απαιτούμενα», είχε δηλώσει ο Håkan Samuelsson, CEO της Volvo Cars από το 2012.

«Υποστηρίξαμε τον μετασχηματισμό και την ανάπτυξη της Volvo Cars την τελευταία 10ετία, επιτρέποντας στην εταιρεία να καταστεί πραγματικά premium μάρκα με βελτιωμένη κερδοφορία», είχε δηλώσει από την πλευρά του ο Eric Li, Πρόεδρος της Zhejiang Geely Holding – μητρικής της Volvo Cars – και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της. “Η Volvo Cars βρίσκεται σε ιδιαίτερα καλή θέση για συνεχή ανάπτυξη και πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων ηλεκτροκίνησης και παροχή ασφαλών λειτουργιών αυτόνομης οδήγησης. Σε περίπτωση εισαγωγής, η Geely Holding θα παραμείνει σημαντικός μέτοχος”.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η Geely επιδιώκει να εισάγει μετοχές της Volvo Cars. Διερεύνησε αυτή τη δυνατότητα το 2018 αλλά αποφάσισε τελικά πως δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή, επικαλούμενη τις εμπορικές εντάσεις και την πτώση των μετοχών αυτοκινήτων.

Η Volvo Cars, που είχε πάντα ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια, υιοθέτησε επίσης τη βιωσιμότητα ενώ δεσμεύτηκε να κατασκευάζει μόνο αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως το 2030. Επίσης, κατέχει το 49,5% της Polestar, που κατασκευάζει μόνο ηλεκτρικά οχήματα.

Φωτογραφία: Volvo 

Προηγούμενο άρθροΗ ALD ξεκινά leasing Tesla σε 16 ευρωπαϊκές χώρες
Επόμενο άρθροΝέο Fiesta, συνδεδεμένο, εξηλεκτρισμένο και δυναμικό