Η τρίτη γενιά του Qashqai στην Ελλάδα
Νέο Nissan Qashqai

Λίγο πριν από την εμπορική του διάθεση στην ελληνική αγορά, η Nissan – Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε. ενισχύει την ηγετική θέση της στην κατηγορία των crossovers παρουσιάζοντας την ολοκαίνουργια, τρίτη γενιά του Qashqai.

Πάνω από τρία εκατομμύρια Qashqai έχουν πουληθεί από το 2007, όταν η Nissan δημιούργησε την συγκεκριμένη κατηγορία που έμελλε να ταράξει τα νερά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου. Αντίστοιχα στην Ελλάδα, το Nissan Qashqai καταρρίπτει το ένα ρεκόρ πωλήσεων μετά το άλλο, έχοντας πωληθεί σχεδόν 38 χιλιάδες αυτοκίνητα του μοντέλου, από το λανσάρισμα της πρώτης γενιάς το 2007.

Στο νέο αυτό ξεκίνημα, η Nissan έχει διατηρήσει τις κατευθυντήριες αρχές που οδήγησαν στην σύλληψη της ιδέας, στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη των δύο προηγούμενων γενεών: την τρίτη γενιά του Qashqai χαρακτηρίζει ο κομψός σχεδιασμός, το αναβαθμισμένο αμάξωμα και αποτελεσματικά κινητήρια σύνολα, σε συνδυασμό με αυξημένη ποιότητα και οδηγική εμπειρία από μια υψηλότερη κατηγορία.

Χάρη στη νέα πλατφόρμα Alliance CMF-C, ενός προτύπου προηγμένης μηχανικής, καινοτομίας και προηγμένης τεχνολογίας, το νέο Qashqai θα ανεβάσει και πάλι πολύ ψηλά  τον πήχη στην κατηγορία των crossovers, με τους τυχερούς αγοραστές να απολαμβάνουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Όπως και στους “προκάτοχους” του, το στυλ του νέου Qashqai επιμελήθηκε η ομάδα της Nissan Design Europe, με έδρα στην καρδιά του Λονδίνου, ενώ στον μηχανολογικό τομέα την καθοδήγηση ανέλαβε το Nissan Technical Center Europe, που βρίσκεται στο Cranfield του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εντυπωσιακός, κομψός σχεδιασμός

Όπως και με τις δύο προηγούμενες γενιές, ο σχεδιασμός για το ολοκαίνουργιο Nissan Qashqai προέρχεται από το European Design Studio της Nissan, στο Λονδίνο.

Διατηρώντας αναμφισβήτητα το στυλ του Qashqai, η τρίτη γενιά είναι πιο μυώδης, πιο δυναμική και μοντέρνα.

Εξωτερικά, η δυναμική στάση στο αμάξωμα του Qashqai είναι πιο σκόπιμη, με εμφανείς γραμμές στο πλάι, εκτεταμένο μεταξόνιο και επιβλητικούς τροχούς από ελαφρύ κράμα 20 ιντσών,  που τοποθετούνται για πρώτη φορά στο Qashqai.

Το μεταξόνιο του αυτοκινήτου έχει αυξηθεί κατά 20mm με το συνολικό μήκος να αυξάνεται κατά 35mm. Το ύψος έχει αυξηθεί οριακά (+25 mm) και το πλάτος έχει αυξηθεί κατά 32 mm, αναβαθμίζοντας την παρουσία του μοντέλου στον δρόμο.

Η μπροστινή όψη του Qashqai διαθέτει μια διευρυμένη μάσκα Nissan V-Motion, με φινίρισμα χρωμίου και με ένα δευτερεύον επίχρισμα από σατινέ χρώμιο που τονίζει τις λεπτομέρειες. Αυτή πλαισιώνεται από λεπτούς, προηγμένους προβολείς full LED,  με φώτα ημέρας που έχουν την χαρακτηριστική “υπογραφή” σε σχήμα μπούμερανγκ. Τα εξαιρετικά μικρά κενά μεταξύ όλων αυτών των λεπτομερειών δημιουργούν μια εξαιρετική και υψηλής ακρίβειας εντύπωση.

Από το πλάι, το νέο Qashqai εμφανίζεται πιο αθλητικό και δυναμικό, με μία απλή “γρήγορη γραμμή” που “διαπερνά” το αυτοκίνητο από μπροστά έως πίσω, αποδίδοντας μια πολύ οριζόντια παρουσία του αυτοκινήτου, αλλά και μεταδίδοντας  μια αίσθηση δυναμισμού.

Η νέα γενιά του Qashqai θα είναι διαθέσιμη για πρώτη φορά με ζάντες αλουμινίου 20 ιντσών (η προηγούμενη γενιά είχε δυνατότητα επιλογής έως 19 ιντσών). Αυτοί οι τροχοί μεγαλύτερης διαμέτρου “γεμίζουν” τους θόλους και συμβάλλουν περαιτέρω στην επιβλητική εμφάνιση του αυτοκινήτου στο δρόμο.

Με την βεβαιότητα ότι οι τυχεροί αγοραστές θα εκτιμήσουν τις “πινελιές” εξατομίκευσης, το νέο Qashqai θα είναι διαθέσιμο σε 11 χρώματα,  με πέντε συνδυασμούς διχρωμίας, δημιουργώντας 16 συνδυασμούς επιλογών.

Αναβαθμισμένο εσωτερικό

Συνδεδεμένη, άνετη και άψογη, η καμπίνα του νέου Nissan Qashqai θέτει ένα νέο πρότυπο στην κατηγορία με εξαιρετική αίσθηση, ξεχωριστό σχεδιασμό και βελτιωμένη χρηστικότητα.

Νέα υλικά καθισμάτων δημιουργούν μια ελκυστική και πολυτελή καμπίνα για χαλάρωση. Η νέα σχεδίαση από δέρμα Nappa  απαιτεί 25 ημέρες για την παραγωγή και περισσότερο από 60 λεπτά για να “κεντηθεί” η νέα τρισδιάστατη σχεδίαση καπιτονέ σε σχήμα διαμαντιού.

Προσθέτοντας ένα άγγιγμα πολυτέλειας, μια λειτουργία μασάζ  για τα εμπρός καθίσματα με τρία  προγράμματα θα είναι διαθέσιμη στις κορυφαίες εξοπλιστικές εκδόσεις, με ρυθμίσεις που προσαρμόζονται εύκολα μέσω του συστήματος NissanConnect.

Δημιουργώντας ένα ήσυχο και άνετο περιβάλλον, ο νέος ατμοσφαιρικός φωτισμός σε όλη την καμπίνα, προσφέρει με την ομοιομορφία του μια εξαιρετική και αρμονική εντύπωση.

Μεγάλη προσοχή έχει δοθεί στην εργονομική και αισθητική ποιότητα του λεβιέ ταχυτήτων όπως και στα κουμπιά, με την υψηλή ποιότητα των υλικών να γίνεται αντιληπτή με την αφή, δίνοντας στους χρήστες μια αίσθηση εμπιστοσύνης και εκλεπτυσμένης πολυτέλειας.

Η τρίτη γενιά του Qashqai στην Ελλάδα
Τρίτη γενιά Nissan Qashqai 

Συνδεδεμένος έλεγχος

Η τρίτη γενιά του Qashqai προσφέρει ένα προηγμένο σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης με κορυφαία στην κατηγορία γκάμα συνδεδεμένων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της εύκολης ενσωμάτωσης smartphone, του Wi-Fi εντός αυτοκινήτου για έως επτά συσκευές και της NissanConnect Services, μιας ειδικής εφαρμογής για τον έλεγχο και την παρακολούθηση του οχήματος.

Η μεγαλύτερης και υψηλότερης ανάλυσης 9 ιντσών οθόνη του NissanConnect είναι μια ψηφιακή πύλη για τις ρυθμίσεις της πλοήγησης, της ψυχαγωγίας, αλλά και του οχήματος και είναι συμβατή με το Android Auto® και το Apple CarPlay®, όπου μάλιστα στο τελευταίο έχει ενσωματωθεί και η ασύρματη σύνδεση. Τα πολλαπλά προφίλ χρήστη με ρυθμίσεις μνήμης επιτρέπουν την προσαρμογή της πλοήγησης, της μουσικής και των προτιμήσεων του συστήματος, ανάλογα με τις προτιμήσεις του εκάστοτε οδηγού.

Μια νέα, υψηλής ευκρίνειας, πλήρως ηλεκτρονική οθόνη TFT 12,3 ιντσών πολλαπλών πληροφοριών, προσφέρει μια επιλογή διαμορφώσιμων διατάξεων για την προβολή πληροφοριών πλοήγησης, ψυχαγωγίας, κυκλοφορίας ή οχήματος, όλες ελεγχόμενες από έναν νέο διακόπτη απλής επιλογής στο τιμόνι. Μια παραδοσιακή υφή γυαλιού “Kiriko” έχει ενσωματωθεί στο ψηφιακό φόντο της TFT, ως ένα “νεύμα” στο ιαπωνικό DNA της Nissan.

Παράλληλα, το καινοτόμο  Head-Up Display (HUD) των 10,8 ιντσών,  παρέχει το μεγαλύτερο μέγεθος εικόνας στην κατηγορία.  Η πλοήγηση, η υποστήριξη του οδηγού και οι οδικές πληροφορίες προβάλλονται στο παρμπρίζ εντός του οπτικού ορίζοντα του οδηγού, επιτρέποντας σε αυτόν να διατηρεί την προσοχή του στο δρόμο.

Οι δεξιότητες  Home-to-Car είναι συμβατές με συσκευές Google Assistant και Amazon Alexa, ενώ η λειτουργικότητα της Alexa είναι διαθέσιμη στην τρίτη γενιά του Qashqai. Το σύστημα υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα εντολών, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας του οδηγού να στέλνει προορισμούς στο σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου, απλά  μιλώντας στην έξυπνη συσκευή του και  ελαχιστοποιώντας έτσι τον χρόνο που απαιτείται για την εισαγωγή του προορισμού.

Μέσω της εφαρμογής NissanConnect στο smartphone, διατίθενται λειτουργίες ελέγχου οχήματος, όπως απομακρυσμένος χειρισμός κόρνας και φώτων, καθώς και κλειδώματος / ξεκλειδώματος του οχήματος. Επίσης, μπορούν να ρυθμιστούν έξυπνες ειδοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας, του χρόνου και της γεωγραφικής ζώνης, με ειδοποιήσεις στην εφαρμογή, σε περίπτωση που το όχημα υπερβαίνει τις καθορισμένες παραμέτρους.

Όταν  δεν χρησιμοποιεί την πλοήγηση του τηλεφώνου του, ο οδηγός μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στους 3D Χάρτες της TomTom & στο Live Traffic με προηγμένες λειτουργίες πλοήγησης, όπως ενημερώσεις over-the-air για τον χάρτη, συνθήκες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο, Google Street View, σημεία με τοποθετημένες κάμερες ορίων ταχύτητας και τιμές καυσίμων. Η πλοήγηση από πόρτα σε πόρτα (door-to-door) είναι επίσης διαθέσιμη μέσω της εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας My Car Finder.

Ως μια πρωτιά για το Qashqai, μια μπροστινή κονσόλα αποθήκευσης παρέχει βολική ασύρματη φόρτιση 15w για smartphone, από τις πιο ισχυρές στην κατηγορία, έχοντας τη δυνατότητα να φιλοξενήσει ακόμη και συσκευές μεγαλύτερων διαστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του Apple iPhone 12 Pro Max που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Η συνδεσιμότητα επεκτείνεται σε όλους τους επιβάτες με την “γόνδολα” της κονσόλας να προσφέρει τώρα συνδέσεις φόρτισης USB με θύρες USB-A και USB-C, εμπρός και πίσω.

Αντικατοπτρίζοντας περαιτέρω το ιαπωνικό DNA του μοντέλου, οι ήχοι πληροφοριών του νέου Qashqai, όπως για παράδειγμα η υπενθύμιση της ζώνης ασφαλείας και τα σήματα για τις στροφές, αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με τον ιαπωνικό προγραμματιστή βιντεοπαιχνιδιών και εκδότη Bandai Namco. Οι ήχοι έχουν αναπτυχθεί για να είναι πιο αρμονικοί, με μια μελωδική υπογραφή δυαδικού τόνου.

Ηγεμονική άνεση προσφέρει η τρίτη γενιά του Qashqai

Το νέο μοντέλο συνεχίζει να δίνει στον οδηγό του μια αίσθηση κυριαρχίας στο περιβάλλον του, με βελτιωμένη ορατότητα μπροστά, πλάγια και πίσω. Οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν ευρύτερη οπτική γωνία στο παρμπρίζ, σχεδιασμό λεπτότερης εμπρόσθιας κολόνας και πλευρικούς καθρέφτες τοποθετημένους στην πόρτα, αντί της κολόνας, μειώνοντας τις ζώνες περιορισμένης ορατότητας.

Το μακρύτερο μεταξόνιο του νέου Qashqai συνδυάζεται με ένα αποτελεσματικό σύνολο, προσφέροντας ακόμη περισσότερο χώρο για τους επιβαίνοντες. Ο χώρος για τα γόνατα για τους πίσω επιβάτες έχει αυξηθεί κατά 28mm φτάνοντας τα 608mm, με μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ οδηγού και συνοδηγού. Ο χώρος κεφαλής εμπρός και πίσω,  έχει  αυξηθεί κατά 15 mm χάρη, στη μικρή αύξηση των εξωτερικών διαστάσεων.

Παρέχοντας άνεση σε οποιοδήποτε ταξίδι, τα καθίσματα «μηδενικής βαρύτητας» εμπνευσμένα από τη NASA, που έκαναν το ντεμπούτο τους με την προηγούμενη γενιά του Qashqai, είναι το αποτέλεσμα εκτεταμένων δοκιμών τόσο στην πίστα όσο και στο δρόμο, για να διασφαλιστεί η βέλτιστη στάση του σώματος και η μικρότερη δυνατή κόπωση,  για όλους τους επιβάτες, σε μεγάλα ή μικρά  ταξίδια.

Παράλληλα η νέα, προαιρετική επιλογή του θερμαινόμενου τιμονιού, προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ευεξία κατά τους χειμερινούς μήνες.

Εξατομικευμένη πρακτικότητα

Πιο αναβαθμισμένο αλλά εξίσου πρακτικό, το νέο Qashqai ανταποκρίνεται  στις καθημερινές απαιτήσεις των υποψήφιων αγοραστών που χρειάζονται να μεταφέρουν τα πάντα.

Η ηλεκτρικά κινούμενη πίσω πόρτα με λειτουργία hands-free, προσφέρει εύκολη πρόσβαση στον χώρο των αποσκευών, όταν τα χέρια είναι γεμάτα. Ο χώρος των αποσκευών έχει αυξηθεί πάνω από 50 λίτρα σε σχέση με το μοντέλο της προηγούμενης γενιάς,  εν μέρει χάρη στο χαμήλωμα του πατώματος  κατά 20 mm,  ως συνέπεια της βελτιωμένης “χωροθέτησης” της πίσω ανάρτησης.

Διατηρώντας τα δημοφιλή χαρακτηριστικά του προκατόχου του, όπως για παράδειγμα τους χώρους πλευρικής αποθήκευσης  πάνω από τους θόλους  των τροχών και το σύστημα με τις σανίδες εύκαμπτης διαμόρφωσης του χώρου αποσκευών, στο νέο Qashqai έχουν γίνει βελτιώσεις, με αναδιαμορφωμένες σανίδες που έχουν ανθεκτική μοκέτα στην μία πλευρά και πλαστικό που καθαρίζει εύκολα από την άλλη.

Για ευκολότερη φόρτωση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, υπάρχει τώρα διπλός φωτισμός στο χώρο αποσκευών. Επίσης, μια πρίζα 12v έχει εγκατασταθεί στον χώρο των αποσκευών για τροφοδοσία συσκευών, όπως φορητά ψυγεία για ταξίδια αναψυχής.

Ακόμη και η αποθήκευση εντός της καμπίνας έχει βελτιωθεί για να ενισχύσει τη χρηστικότητα. Οι δύο μπροστινές ποτηροθήκες  απέχουν περισσότερο η μία από την άλλη, κάνοντας ακόμα πιο εύκολη την χρήση τους, όπου και τα μικρότερα κύπελλα τώρα μπορούν να αφαιρεθούν με μεγαλύτερη ευκολία. Παράλληλα οι “τσέπες” στις πόρτες μπορούν τώρα να χωρέσουν έως και φιάλη 1,5 λίτρων, σε σύγκριση με τα 500 ml του Qashqai της προηγούμενης γενιάς.

Οι βελτιώσεις στον εργονομικό σχεδιασμό των θυρών σημαίνουν ότι το νέο Qashqai προσφέρει και ευκολότερη είσοδο και έξοδο από τις προηγούμενες γενιές, κάτι που είναι ιδιαίτερα εμφανές σε περιορισμένους χώρους, όπως οι  χώροι στάθμευσης των εμπορικών κέντρων. Μάλιστα οι γονείς μικρών παιδιών θα εκτιμήσουν ότι οι πίσω πόρτες ανοίγουν τώρα στις 85 μοίρες, επιτρέποντας ευκολότερη πρόσβαση στα παιδικά καθίσματα.

Υβριδικά και EPOWER κινητήρια σύνολα

Το ολοκαίνουργιο Nissan Qashqai προσφέρει έναν ασυμβίβαστο συνδυασμό δυναμικών επιδόσεων και  εκλεπτυσμένης κύλισης, με κινητήρια σύνολα που προφέρουν βέλτιστη κατανάλωση καυσίμου.

Υποστηρίζοντας τον στόχο της Nissan να επιτύχει 50% “εξηλεκτρισμένες” πωλήσεις στην Ευρώπη έως το 2024, το νέο Nissan Qashqai δεν θα είναι διαθέσιμο μόνο με τον κινητήρα βενζίνης 1.3 DiG-T εξοπλισμένο με υβριδική τεχνολογία, αλλά και με το e-POWER, το καινοτόμο και βραβευμένο σύστημα μετάδοσης κίνησης της Nissan, που αντλεί τεχνολογίες από το πρωτοποριακό ηλεκτρικό όχημα Nissan LEAF.

Με εκδόσεις τόσο 2WD όσο και 4WD, καθώς και με το χειροκίνητο 6τάχυτο ή το νέο  Xtronic CVT κιβώτιο ταχυτήτων, όπως και με την ηλεκτροκίνηση που φέρνει το εκλεπτυσμένο e-POWER, το Qashqai θα καλύψει στο έπακρο κάθε απαίτηση του υποψήφιου αγοραστή, με την οδηγική απόλαυση να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε κινητήριας έκδοσης του μοντέλου.

1.3 DiGT Βενζίνη 140ps / 158ps 12V υβριδικό

Το υβριδικό σύστημα 12V που διατίθεται στο νέο Qashqai είναι μια πιο προσιτή υβριδική τεχνολογία που παρέχει υποβοήθηση ροπής, εκτεταμένη απενεργοποίηση του κινητήρα στην στάση, γρήγορη επανεκκίνηση και ομαλή επιβράδυνση όταν ο οδηγός αφήνει το γκάζι  [μόνο σε εκδόσεις CVT], με βελτιώσεις τόσο στην οικονομία καυσίμου, όσο και στις τιμές CO2 (-4g / km).

Ο θετικός αντίκτυπος της διαχείρισης ενέργειας του υβριδικού συστήματος εντοπίζεται αφενός στις ανταγωνιστικές τιμές του CO2, καθώς και στο γεγονός ότι ο κινητήρας 1,3 λίτρων προσφέρει περισσότερη ισχύ και ροπή από τα βασικά ανταγωνιστικά μοντέλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το  υβριδικό σύστημα προσθέτει μόλις 22 κιλά στη συνολική μάζα του οχήματος.

Κατά την επιβράδυνση, η ενέργεια ανακτάται μέσω αναγέννησης και αποθηκεύεται στην μπαταρία ιόντων Λιθίου. Αυτή η ενέργεια παρέχεται στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της απενεργοποίησης του κινητήρα σε στάση,  στην επιβράδυνση κάθε στιγμή που ο οδηγός αφήνει το γκάζι (μόνο σε εκδόσεις CVT) και στην υποβοήθηση ροπής   (Torque Assist).

Όταν το αυτοκίνητο επιβραδύνει σε στάση, με ταχύτητες μικρότερες από 18kph και σε λειτουργία “brake on”, ο κινητήρας θα σβήσει και η αποθηκευμένη ενέργεια χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία του ηλεκτρικού εξοπλισμού του οχήματος. Αυτό επιτρέπει την εκτεταμένη αδρανοποίηση του κινητήρα και τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου.

Κατά την επιτάχυνση (μεταξύ 20kph και 110kph), η ενέργεια της μπαταρίας ιόντων Λιθίου προσφέρει υποβοήθηση στον κινητήρα με επιπλέον ροπή +6Nm, για έως και 20 δευτερόλεπτα. Αυτό βοηθά στη μείωση του φορτίου ροπής στον κινητήρα και βελτιώνει την οικονομία καυσίμου.

Το υβριδικό σύστημα συνδυάζεται με τον εκλεπτυσμένο και αξιόπιστο βενζινοκινητήρα 1.3 DiG-T που κυκλοφόρησε στο Qashqai το 2018. Αυτός ο κινητήρας έχει βελτιωθεί περαιτέρω για το νέο Qashqai με 50 προσφάτως σχεδιασμένα εξαρτήματα και με πλήρη συμμόρφωση στου κανονισμούς του Euro6-d.

Ο υπερσυμπιεστής διαθέτει τώρα μια ηλεκτρικά ελεγχόμενη βαλβίδα επανακυκλοφορίας του αέρα για ταχύτερη απόκριση. Τα νέα ακροφύσια βελτιώνουν το κεντρικό μπεκ ψεκασμού,  η μειωμένη τριβή σε διάφορα κινούμενα μέρη βελτιώνει το CO2 και το φίλτρο σωματιδίων βενζίνης  διαθέτει ένα νέο υπόστρωμα και υποδαπέδιο καταλύτη.

Το υβριδικό κινητήριο σύνολο 1.3 βενζίνης 12V θα προσφέρεται με δύο εξόδους ισχύος 140PS και 158PS, είτε με χειροκίνητο κιβώτιο 6 ταχυτήτων, ή με το νέο κιβώτιο ταχυτήτων Xtronic CVT (αποκλειστικά στην έκδοση 158PS). Η μέγιστη ισχύς του κινητήρα έρχεται στις 5500rpm, με μέγιστη διαθέσιμη ροπή 270Nm στις 1750rpm για την έκδοση των  158PS.

Στις χειροκίνητες εκδόσεις, το κιβώτιο ταχυτήτων έχει βελτιωθεί για μια πιο γρήγορη, πιο άμεση και σπορ αίσθηση αλλαγής ταχυτήτων. Το νέας γενιάς Xtronic CVT προσφέρει καλύτερη οικονομία καυσίμου αλλά και αίσθηση επιτάχυνσης, χάρη σε βελτιώσεις που  συμπεριλαμβάνουν ένα νέο σύστημα διπλής αντλίας λαδιού.  Το CVT στο νέο Qashqai είναι ότι καλύτερο, προσφέροντας απρόσκοπτη οδήγηση στην πόλη και κατά τη διάρκεια μια ομαλής επιτάχυνσης, σε συνδυασμό με άμεση συνδεδεμένη συμπεριφορά d-step τύπου DCT,  κατά τη διάρκεια μιας απότομης επιτάχυνσης.

Το 2WD είναι διαθέσιμο τόσο στην έκδοση 140PS όσο και στην 158PS, ενώ το 4WD θα είναι διαθέσιμο μόνο στα μοντέλα 158PS CVT. Το νέο σύστημα ελέγχου 4WD, όπως και η λειτουργία επιλογής οδήγησης είναι πιο διαισθητικό και έξυπνο, με δυνατότητα προσαρμογής στις εξωτερικές συνθήκες με πέντε λειτουργίες οδήγησης: Standard, ECO, Sport, Snow και Off-Road. Σε περίπτωση ολίσθησης ενός τροχού, ο χρόνος που ενεργεί το σύστημα 4WD έχει μειωθεί κατά 5 φορές,  έως 0,2 δευτερόλεπτα.

EPOWER

Με το νέο Qashqai πραγματοποιείται και το ντεμπούτο του  καινοτόμου συστήματος κίνησης e-POWER της Nissan στην Ευρώπη. Διαθέσιμο αποκλειστικά από την Nissan και αποτελώντας βασικό συστατικό της στρατηγικής ευφυούς  κινητικότητας της εταιρείας, το σύστημα e-POWER προσφέρει μια μοναδική προσέγγιση στην ηλεκτροκίνηση κάνοντας συναρπαστική την καθημερινή οδήγηση.

Το νέο σύστημα e-POWER του Qashqai αποτελείται από  μπαταρία υψηλής απόδοσης και σύστημα μετάδοσης κίνησης που ενσωματώνει έναν κορυφαίο στην κατηγορία βενζινοκινητήρα  μεταβλητής συμπίεσης 157PS, γεννήτρια ισχύος, μετατροπέα και ηλεκτρικό κινητήρα 140kW παρόμοιου μεγέθους και εξόδου ισχύος όπως ακριβώς στα ηλεκτρικά οχήματα της Nissan. Είναι μια μοναδική λύση που συνδυάζει την ευχάριστη, απρόσκοπτη γραμμική επιτάχυνση που χαρακτηρίζει ένα EV, αλλά χωρίς την ανάγκη φόρτισης.

Για την κάλυψη των τυπικών απαιτήσεων των ευρωπαίων καταναλωτών κατά την καθημερινή οδήγηση, το e-POWER έχει αναβαθμιστεί σημαντικά για το νέο Qashqai. Συγκεκριμένα, ενώ στο Note, το αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ιαπωνία τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένας βενζινοκινητήρας 1,2 λίτρων  που φορτίζει τη μονάδα της μπαταρίας με  τελική ισχύ 108PS, στην Ευρώπη έχει αναβαθμιστεί με τον βενζινοκινητήρα 1,5 λίτρων, με τελική ισχύ 140kW (190PS).

Αυτό που κάνει μοναδικό το e-POWER είναι ότι ο βενζινοκινητήρας χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι τροχοί κινούνται πλήρως από τον ηλεκτροκινητήρα. Αυτό σημαίνει ότι ο κινητήρας μπορεί πάντα να λειτουργεί εντός του βέλτιστου εύρους στροφών, προσφέροντας ανώτερες επιδόσεις ως προς την κατανάλωση καυσίμου και χαμηλότερες εκπομπές CO2, σε σύγκριση με έναν παραδοσιακό κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Χάρη στην πλήρη ηλεκτροκίνηση, δεν υπάρχουν οι απώλειες στην μετάδοση όπως με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης ή το παραδοσιακό υβριδικό. Η άμεση απόκριση, όπως σε ένα EV,  προσφέρει την συναρπαστική αίσθηση της υψηλής ροπής, καθώς και καλύτερου επιπέδου επιτάχυνση σε διαφορετικές ταχύτητες, κάνοντας την προσπέραση ευκολότερη και με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Παρόμοια με το LEAF, το νέο Qashqai e-POWER επωφελείται από μια εντελώς νέα εμπειρία οδήγησης του “ενός πεντάλ” που ονομάζεται λειτουργία e-Pedal. Οι οδηγοί μπορούν να ξεκινήσουν, να επιταχύνουν και να επιβραδύνουν χρησιμοποιώντας μόνο το πεντάλ γκαζιού, γεγονός που υποστηρίζει  έως και 90% των σεναρίων οδήγησης.

Πλατφόρμα CMF-C

Το νέο Qashqai είναι το πρώτο νέο μοντέλο στην Ευρώπη που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα CMF-C, η οποία αντιπροσωπεύει μια υπερσύγχρονη δομή και τεχνολογία στην αρχιτεκτονική αυτοκινήτων.

Κεντρικό στοιχείο της φιλοσοφίας της μηχανικής, ήταν να διατηρήσει τις τρέχουσες αναλογίες του Qashqai, οι οποίες είναι «απολύτως ιδανικές» και θεμελιώδεις για την επιτυχία του μοντέλου, γεγονός που σημαίνει ότι κινείται με ευκολία σε αστικούς δρόμους και χωράει άνετα σε χώρους στάθμευσης, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει εξαιρετικό εσωτερικό χώρο.

Όσον αφορά την κατασκευή, το πιο ελαφρύ υλικό του αμαξώματος, καθώς και οι προηγμένες τεχνικές σφράγισης και συγκόλλησης του, έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ακαμψίας αλλά και τη μείωση του βάρους. Για πρώτη φορά, η πίσω πόρτα του χώρου αποσκευών στο Qashqai είναι τώρα κατασκευασμένη από συνθετικά υλικά, γεγονός που εξοικονομεί 2,6 κιλά.

Οι μπροστινές και οι πίσω πόρτες, τα μπροστινά φτερά και το καπό, είναι όλα κατασκευασμένα από αλουμίνιο, υλικό το οποίο προσφέρει εξοικονόμηση βάρους 21 κιλών.

Το καθαρό πλεονέκτημα για τους αγοραστές του νέου μοντέλου, χάρη στις προηγμένες τεχνικές κατασκευής, είναι ότι το συνολικό νέο αμάξωμα είναι ελαφρύτερο κατά 60 κιλά και 41% πιο άκαμπτο από το απερχόμενο μοντέλο. Αυτό μεταφράζεται σε βελτίωση, άνεση στην οδήγηση και οδηγική απόκριση που συναντάται σε ανώτερη κατηγορία οχημάτων, καθώς και σε εξαιρετική ασφάλεια σε περίπτωση ατυχήματος, ωφελώντας ταυτόχρονα τις συνολικές επιδόσεις του αυτοκινήτου.

Νέα σχεδίαση ανάρτησης και διεύθυνσης

Το νέο Qashqai θα συνεχίσει να προσφέρει μια αξεπέραστη οδηγική εμπειρία, αξιοποιώντας τη φήμη του στην εκλεπτυσμένη και πολιτισμένη οδήγηση, που ταυτόχρονα προσφέρει απόλαυση και στον οδηγό που κινείται σβέλτα σε ενδιαφέρουσες διαδρομές.

Η νέα πλατφόρμα CMF-C διαθέτει στρεπτική ακαμψία που συναντάται σε οχήματα μεγαλύτερης κατηγορίας, επιτρέποντας στην ανάρτηση να λειτουργεί με υψηλή ακρίβεια, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα θετική και πλούσια πληροφόρηση στο σύστημα διεύθυνσης, με μια αίσθηση στιβαρότητας και ασφάλειας ακόμα και όταν ο οδηγός κατευθύνεται σε δύσκολους δρόμους.

Η ρύθμιση του υδραυλικού τιμονιού έχει αναβαθμιστεί, προσφέροντας βελτιωμένη απόκριση, καλύτερη αίσθηση και μειωμένη τριβή.

Αναβάθμιση τεχνολογίας υποστήριξης οδηγού ProPILOT

Το νέο Qashqai θα είναι εξοπλισμένο με την επόμενη γενιά του συστήματος υποστήριξης οδηγού ProPILOT, προσφέροντας μεγαλύτερη υποστήριξη στον οδηγό, σε ένα ευρύτερο φάσμα περιστάσεων. Έχοντας την κωδική ονομασία  ProPILOT με Navi-link, το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να μειώνει την κόπωση και το άγχος κατά την οδήγηση, ενώ είναι πολύ διαισθητικό στη χρήση.

Το ProPILOT με Navi-link μπορεί να επιταχύνει και να φρενάρει το όχημα σε μία λωρίδα σε αυτοκινητόδρομο. Το σύστημα μπορεί να επιταχύνει το όχημα με καθορισμένη ταχύτητα και μπορεί να φρενάρει το όχημα έως την πλήρη στάση, σε συνθήκες βεβαρυμμένης κυκλοφορίας. Επιπλέον, το σύστημα μπορεί να επανακτήσει αυτόματα την ταχύτητα αν το όχημα έχει σταματήσει για λιγότερο από τρία δευτερόλεπτα και η κίνηση μπροστά από το αυτοκίνητο έχει εξομαλυνθεί.

Στο ολοκαίνουργιο Nissan Qashqai, το αναβαθμισμένο σύστημα είναι πλέον σε θέση να προσαρμόζει την ταχύτητα του αυτοκινήτου σύμφωνα με πρόσθετες εξωτερικές συνθήκες: όταν για παράδειγμα το αυτοκίνητο διασχίζει μια ζώνη ορίου χαμηλότερης ταχύτητας στον αυτοκινητόδρομο, το σύστημα μπορεί να διαβάσει οδικές πινακίδες και να λάβει υπόψη τα δεδομένα ορίου ταχύτητας από το σύστημα πλοήγησης, προκειμένου  να επιβραδύνει το Qashqai στην κατάλληλη ταχύτητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι  ο οδηγός δεν χρειάζεται να προσαρμόζει χειροκίνητα την ταχύτητα στο cruise control.

Το σύστημα μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει δεδομένα από το σύστημα πλοήγησης για να ρυθμίσει την ταχύτητα προσέγγισης στροφών ή εξόδων από τους αυτοκινητόδρομους.

Επιπλέον, το ProPILOT με Navi-link μπορεί τώρα να επικοινωνήσει με τα ραντάρ τυφλών σημείων (blind spot) του Qashqai, επεμβαίνοντας διορθωτικά στο σύστημα διεύθυνσης, προκειμένου  να αποτρέψει έναν ελιγμό αλλαγής λωρίδας, εάν υπάρχει όχημα στη ζώνη τυφλού σημείου.

Άλλες αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν μια προειδοποίηση «πλευρικής προστασίας» σε αστικές συνθήκες, όπου το σύστημα προειδοποιεί τον οδηγό για τον κίνδυνο επαφής με ένα αντικείμενο στο πλάι του οχήματος, κάτι που είναι σύνηθες στους χώρους στάθμευσης των σούπερ μάρκετ. Επιπλέον, το νέο Qashqai μπορεί να παρέμβει για να αποτρέψει μια σύγκρουση κατά την οπισθοπορία στο χώρο στάθμευσης, χάρη σε μια αναβάθμιση στην υπάρχουσα ειδοποίηση Ανίχνευσης Κινούμενων Αντικειμένων, εφαρμόζοντας τα φρένα για να σταματήσει το αυτοκίνητο αν εντοπιστεί ένα κινούμενο εμπόδιο κοντά.

Παράλληλα, πρόσθετη ασφάλεια παρέχεται με τη μορφή του Nissan Intelligent Forward Emergency Braking με προγνωστική λειτουργία. Χάρη στην προηγμένη τεχνολογία ραντάρ, οι αισθητήρες μπορούν να “διαβάσουν” το δρόμο μπροστά από το το αυτοκίνητο για να ανιχνεύσουν εάν ένα όχημα φρενάρει ξαφνικά. Το σύστημα θα ενεργοποιήσει τα φρένα για να μειώσει την πιθανότητα σύγκρουσης.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των τεχνολογιών ασφαλείας στο νέο Qashqai είναι ο νέος κεντρικός αερόσακος, ο οποίος αναπτύσσεται μεταξύ των δύο μπροστινών καθισμάτων, για να εμποδίσει τους επιβάτες της μπροστινής σειράς να έρθουν σε επαφή σε περίπτωση πλευρικής πρόσκρουσης. Ο κεντρικός αερόσακος συμπληρώνει τους αερόσακους οδηγού και συνοδηγού, καθώς και τους πλευρικούς και τύπου κουρτίνας, όλοι τους στάνταρ στο νέο Qashqai.

Ευφυείς προβολείς LED

Για το νέο Qashqai, οι μηχανικοί της Nissan έχουν αναπτύξει ένα προηγμένο σύστημα προβολέων που προσαρμόζει το σχήμα της δέσμης σύμφωνα με τις συνθήκες του δρόμου και άλλους διερχόμενα οχήματα. Η δέσμη χωρίζεται σε 12 μεμονωμένα στοιχεία που απενεργοποιούνται επιλεκτικά κατά την ανίχνευση ενός επερχόμενου οχήματος. Χάρη σε αυτήν την καινοτομία, μπορεί να προβάλλει μια φωτεινότερη δέσμη όλο και περισσότερο, αλλά το σχήμα αλλάζει αποτελεσματικά, ώστε οι επόμενοι χρήστες του δρόμου να μην θαμπωθούν.

Το νέο Qashqai  θα βρίσκεται σύντομα στις εκθέσεις της Nissan ανά την Ελλάδα και στο δίκτυο των επίσημων εμπόρων της μάρκας

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ*

1.3 βενζίνη

υβριδικό

e-POWER

(1.5 βενζίνη)

6MT 6MT Xtronic
2WD 2WD 2WD/4WD e-POWER
Ισχύς PS (kW) 140 (103) 156 (116) 190 (140)
Ροπή Nm 240 260 270 330
Μετάδοση κίνησης 2WD 2WD 2WD / 4WD 2WD
Συνολικό μήκος mm 4425 (+35)
Συνολικό ύψος mm 1635 (+10)
Συνολικό πλάτος mm 1838 (+32)
Μεταξόνιο mm 2666 (+20)

* Εκκρεμούν τελικά δεδομένα έγκρισης τύπου.

Προηγούμενο άρθροΤο BMW Group χρησιμοποιεί βιώσιμα ελαστικά Pirelli
Επόμενο άρθροΗ εταιρική κινητικότητα στο Smart Mobility Conference