Η TRATON SE, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες επαγγελματικών οχημάτων παγκοσμίως, προσφέρθηκε στις 31 Ιανουαρίου να εξαγοράσει όλες τις μετοχές της Navistar International Corporation (“Navistar“) (NYSE: NAV), που δεν ανήκουν ήδη στην TRATON, με 35 USD ανά μετοχή, τοις μετρητοίς.

Αυτό αντιπροσωπεύει μια τιμή κατά 45% ανώτερη από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Navistar στις 24 Ιανουαρίου 2020, στα 24,11 δολάρια ΗΠΑ, και κατά 19% ανώτερη από τη σταθμισμένη μέση τιμή της Navistar, ύψους 29,40 δολαρίων. Η TRATON κατέχει σήμερα το 16,8% των κοινών μετοχών σε κυκλοφορία της Navistar.

Από το 2017, η TRATON και η Navistar έχουν συνάψει στρατηγική συμμαχία που προσέδωσε σημαντική αξία και στις δύο εταιρείες μέσω αύξησης της αγοραστικής δύναμης και ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών. Καθώς η παγκόσμια βιομηχανία επαγγελματικών οχημάτων συνεχίζει να εξελίσσεται, η TRATON πιστεύει πως η προτεινόμενη συναλλαγή είναι το επόμενο λογικό βήμα και θα προσφέρει ακόμα μεγαλύτερα οφέλη.

Εάν η προτεινόμενη προσφορά γίνει αποδεκτή και ολοκληρωθεί η εξαγορά, η νέα εταιρεία θα αποκτήσει αυξημένες δυνατότητες ανταπόκρισης στις απαιτήσεις των νέων κανονισμών και των ταχέως αναπτυσσόμενων τεχνολογιών συνδεσιμότητας, μετάδοσης κίνησης και αυτόνομης οδήγησης. Ο συνδυασμός της ηγετικής θέσης της TRATON στις αγορές της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής με την παρουσία της Navistar στη Βόρεια Αμερική θα δημιουργούσε έναν ηγέτη παγκόσμιας εμβέλειας και ολοκληρωμένων δυνατοτήτων. Η συναλλαγή θα παρέχει επίσης σημαντική αξία στους μετόχους της Navistar μέσω άμεσης και συγκεκριμένης ροής μετρητών.

“Κατά τα τελευταία τρία χρόνια, βιώσαμε μια εξαιρετικά συνεργατική και παραγωγική στρατηγική συμμαχία με τη Navistar. Καθώς η αγορά συνεχίζει να εξελίσσεται, πιστεύουμε πως μπορούν να υπάρξουν εξαιρετικά στρατηγικά και οικονομικά οφέλη από μια πλήρη συγχώνευση των TRATON και Navistar. Η προτεινόμενη συναλλαγή θα δημιουργήσει έναν ηγέτη επαγγελματικών οχημάτων παγκόσμιας κλίμακας και ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο κορυφαίων εμπορικών σημάτων και προϊόντων, τεχνολογιών και υπηρεσιών αιχμής, παρέχοντας παράλληλα άμεση και ουσιαστική αξία στους μετόχους της Navistar”, δήλωσε ο Andreas Renschler, CEO της TRATON.

Η πρόταση, την οποία η TRATON αναμένει να αξιολογήσουν οι ανεξάρτητοι διευθυντές της Navistar, υπόκειται στη συνήθη δέουσα επιμέλεια. Οποιαδήποτε συναλλαγή θα υπόκειται στην έγκριση των διοικητικών συμβουλίων της TRATON και της Volkswagen AG και του διοικητικού συμβουλίου της Navistar και των μετόχων της, καθώς και στη διαπραγμάτευση οριστικής συμφωνίας συγχώνευσης και συμφωνιών στήριξης μετόχων με ορισμένους κύριους μετόχους της Navistar. Η TRATON αναμένει να κλείσει η προτεινόμενη συναλλαγή μέχρι το τέλος του 2020.

Ως σημαντικός μέτοχος της Navistar, η TRATON δεσμεύεται να οριστικοποιήσει την πρόταση και δεν θα υποστηρίξει, υπό την ιδιότητά της ως μέτοχος, κάποια εναλλακτική συναλλαγή.

Το TRATON Group είναι η μετεξέλιξη της Volkswagen Truck & Bus από το 2018. Με τα brands MAN, Scania και Volkswagen Caminhões e ìnibus, το TRATON Group είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές επαγγελματικών οχημάτων παγκοσμίως. Οι πωλήσεις οχημάτων του Group αυξήθηκαν κατά 4% το 2019, που αντιστοιχούν σε 242.200 μονάδες από τις τρεις μάρκες TRATON. Περιλαμβάνει, επίσης, το brand RIO, το οποίο παρέχει ένα αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο ψηφιακών υπηρεσιών και λύσεων.

Η Navistar, η οποία επιβεβαίωσε την πρόταση της TRATON με ανακοίνωσή της, είναι κορυφαίος κατασκευαστής επαγγελματικών φορτηγών, λεωφορείων, αμυντικών οχημάτων και κινητήρων.

 

Προηγούμενο άρθροLeasePlan EV Readiness Index 2020: Χάσμα μεταξύ χωρών
Επόμενο άρθροΕΕ 2010-2018: θάνατοι 51.300 πεζών, 19.450 ποδηλατών