Μέσω της θυγατρικής της, Woven Planet Holdings, η Toyota αγοράζει το τμήμα αυτόνομων οχημάτων της Lyft. Ένα χρόνο μετά την ανταγωνιστική της εταιρεία Uber, η Lyft είναι η δεύτερη επιχείρηση ridehailing που πωλεί το τμήμα της αυτόνομων οχημάτων.

Μέχρι σήμερα, η Toyota τηρούσε πολύ χαμηλούς τόνους σχετικά με την τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Woven Planet Holdings θα εξαγοράσει το τμήμα αυτόνομων οχημάτων της Lyft έναντι 550 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά, εκ των οποίων τα 200 εκατομμύρια θα προκαταβληθούν. Το υπόλοιπο θα καταβληθεί στη Lyft εντός πενταετίας, γεγονός που θα βοηθήσει την εταιρεία να αποκομίσει κέρδος.

Μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία, το τρίτο τρίμηνο του 2021, η Lyft θα τερματίσει τις προσπάθειές της για ανάπτυξη αυτόνομων αυτοκινήτων. Πέρυσι, η Uber πούλησε και αυτή το τμήμα της αυτόνομων οχημάτων στην Aurora, μια startup που ιδρύθηκε από πρώην στέλεχος ερευνών αυτόνομων οχημάτων της Google.

Η Lyft ξεκίνησε το τμήμα AV το 2017, ισχυριζόμενη τότε πως μέχρι το 2021 η πλειονότητα των δρομολογίων της θα πραγματοποιείτο με αυτόνομα οχήματα. Κάτι που δεν υλοποιήθηκε.

Ωστόσο, η Lyft ξεκίνησε μια σειρά πιλοτικών έργων στο Λας Βέγκας, όπου αυτόνομα αυτοκίνητα (με οδηγούς ασφαλείας) πραγματοποίησαν δεκάδες χιλιάδες διαδρομές. Το έργο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Aptiv, μέσω της εταιρείας Motional, που αποτελεί κοινοπραξία με την Hyundai και στην οποία συμμετέχει η Lyft.

Παρά την αρχική αισιοδοξία, η κυκλοφορία αυτόνομων οχημάτων σε μεγάλη κλίμακα φαίνεται να αργεί και κανείς μεγάλος παίκτης δεν διατίθεται να δεσμευτεί με κάποιο οριστικό πρόγραμμα εμπορευματοποίησης.

Έργα AV της Toyota

Εν τω μεταξύ Η Toyota ξεκίνησε επίσης μια σειρά προγραμμάτων αυτόνομης οδήγησης και υποβοήθησης οδηγών. Το 2018, η Toyota δεσμεύτηκε να επενδύσει 500 εκατομμύρια δολάρια σε ένα κοινό πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης με την Uber, αλλά η συμφωνία κατέπεσε μετά την εξαγορά του τμήματος AV της Uber από την Aurora.

Η Toyota σχεδίαζε να διαθέσει περιορισμένο πιλοτικό ridehailing με AV στο Τόκιο, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας. Η εταιρεία άρχισε επίσης να αναπτύσσει την Woven City στις εγκαταστάσεις ενός πρώην εργοστασίου αυτοκινήτων στην Ιαπωνία, όπου μπορεί να δοκιμάζει αυτόνομα αυτοκίνητα, καινοτόμους οδικούς σχεδιασμούς, έξυπνη οικιακή τεχνολογία, ρομποτική και νέα προϊόντα κινητικότητας.

Σε σχετική δήλωση, η Toyota αναφέρει πως η συμφωνία εξαγοράς του έργου αυτόνομων αυτοκινήτων της Lyft θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργίας ομάδας περίπου 1.200 ειδικών, που θα αποτελεί μια από τις πιο διαφοροποιημένες, ικανές και ταλαντούχες ομάδες του κλάδου.

Η Woven Planet και η Lyft συμφώνησαν επίσης να χρησιμοποιήσει η πρώτη το σύστημα και τα δεδομένα στόλου της δεύτερης για να «επιταχύνει την ασφάλεια και την εμπορευματοποίηση της τεχνολογίας αυτόματης οδήγησης που θα αναπτύξει η Woven Planet».

Προηγούμενο άρθροΜεγαλύτερη και ασφαλέστερη η νέα Škoda FABIA
Επόμενο άρθροΗ Uber θα προσφέρει υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη