Στις 9 Ιουλίου η ελληνική Τελετή Βράβευσης για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Θα βραβευθούν οι ελληνικές πόλεις που εμπνέουν στην προαγωγή προτύπων βιώσιμης κινητικότητας.

Τις ελληνικές πόλεις, που ενώνουν τις δυνάμεις τους και εμπνέουν τους Δήμους, σε εθνικό επίπεδο, για αλλαγή νοοτροπίας και προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας, θα τιμήσουν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Πράσινο Ταμείο και η Επιτροπή Ολυμπίων Κληροδοτημάτων του Ζαππείου Μεγάρου σε ειδική τελετή βράβευσης των ελληνικών συμμετοχών στην Εκστρατεία Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020 στις 19.00 στο Περιστύλιο του Ζαππείου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, καθώς και μεγάλου αριθμού στελεχών της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιβραβεύσει τους Δήμους, οι οποίοι με δημιουργικότητα και δέσμευση συμμετέχουν σε μια ευρωπαϊκή εκστρατεία που στοχεύει στην αλλαγή νοοτροπίας των ευρωπαίων πολιτών ως προς τη χρήση εναλλακτικών, βιώσιμων τρόπων μετακίνησης. Στη βραδιά της τελετής βράβευσης θα αναδειχθούν οι ελληνικές πόλεις, οι οποίες αποτελούν πρότυπα βιώσιμης αστικής κινητικότητας, ενώ δήμαρχοι, των οποίων οι πόλεις έχουν συμμετάσχει με επιτυχία στην εκστρατεία, θα αναδείξουν τις καλές πρακτικές που εφαρμόστηκαν στους Δήμους τους. Τα βραβεία που θα δοθούν βασίζονται στην επιτυχημένη κατάταξη των ελληνικών συμμετοχών, από την ευρωπαϊκή επιτροπή, της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019.

Στη φετινή εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019 με θέμα «Ασφαλές περπάτημα, ασφαλής ποδηλασία» και σύνθημα «Ας περπατήσουμε μαζί» συμμετείχαν 86 ελληνικές πόλεις! Πρωταθλήτριες, ανάμεσα σε 3.136 ευρωπαϊκές πόλεις που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό, αναδείχθηκαν η Καρδίτσα, η οποία κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Βραβείο στην κατηγορία μικρών πόλεων και το Ρέθυμνο, το οποίο κατέκτησε τη 2η θέση στην κατηγορία των μεγάλων πόλεων. Η ευρεία συμμετοχή των ελληνικών Δήμων στην εκστρατεία σηματοδοτεί το πραγματικό ενδιαφέρον και την ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να δράσει δυναμικά απέναντι σε πολύπλοκα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, τα οποία δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος και οι υποδομές.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στοχεύοντας στην αρτιότερη και αποτελεσματικότερη υποστήριξη των ελληνικών Δήμων να συμμετέχουν στην εκστρατεία έχει θεσπίσει το Ελληνικό Βραβείο για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Στέκεται ως σημαντικός αρωγός και υποστηρικτής της δυναμικής που αναπτύσσεται στις ελληνικές πόλεις και βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υποστηρίζοντας αξιόλογες και σημαντικές προσπάθειες καθώς και μόνιμα μέτρα που λαμβάνονται για πόλεις ασφαλείς, βιώσιμες, φιλικές στο περιβάλλον και τον πολίτη.

Η Τελετή Βράβευσης θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του ακόλουθου link Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019 -Τελετή Βράβευσης Ζάππειον Μέγαρον 9 Ιουλίου 2020

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας – ΕΕΚ (European Mobility Week – EMW) έχει καθιερωθεί από το 2002 ως ο σημαντικότερος θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους, αλλά και την προώθηση της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.  Πραγματοποιείται από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, παρέχοντας στις κωμοπόλεις και τις πόλεις μια ευκαιρία να δοκιμάσουν βιώσιμους εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς. Ενθαρρύνοντας τους πολίτες να επιλέξουν το περπάτημα και το ποδήλατο για τις καθημερινές μετακινήσεις τους, οι πόλεις επιτυγχάνουν τη μείωση στις εκπομπές άνθρακα, τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος, καθιστώντας τις αστικές περιοχές ευχάριστους τόπους διαβίωσης και εργασίας. Η εκστρατεία του 2019 καταγράφηκε ως μία από τις πιο επιτυχημένες διοργανώσεις με τη συμμετοχή 3.136 κωμοπόλεων και πόλεων.

Το θέμα της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2020 “Πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους – Μετακινήσου υπεύθυνα!” αντικατοπτρίζει τους φιλόδοξους στόχους για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη έως το 2050, όπως ορίστηκε από την Ursula von der Leyen, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Το θέμα στοχεύει επίσης να αναδείξει τη σημασία της προσβασιμότητας στις μεταφορές και μετακινήσεις και να προωθήσει ένα περιεκτικό πλαίσιο που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους πολίτες.

 

Προηγούμενο άρθροJ.D. Power 2020: Kia και Dodge στην κορυφή
Επόμενο άρθροΣτα γενέθλια του Fiat 500 εγκαινιάστηκε το Virtual Casa 500