Η Stellantis εφαρμόζει πολύπλευρη στρατηγική ημιαγωγών για διασφάλιση του εφοδιασμού και προώθηση της καινοτομίας.

Οι ημιαγωγοί είναι το βασικό στοιχείο των επιδόσεων, της ασφάλειας και των χαρακτηριστικών των πελατών των οχημάτων Stellantis και των νέων υπερσύγχρονων πλατφορμών οχημάτων και τεχνολογίας STLA των BEV, που θα εμφανιστούν σύντομα. Καθώς αυξάνονται οι ανάγκες της αυτοκινητοβιομηχανίας για ημιαγωγούς, η Stellantis εφαρμόζει πολύπλευρη στρατηγική διαχείρισης και διασφάλισης μακροπρόθεσμου εφοδιασμού ημιαγωγών ζωτικής σημασίας. Η στρατηγική αναπτύχθηκε από διαλειτουργική ομάδα, με αυστηρή αξιολόγηση της επιθυμίας των πελατών για προηγμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερη εστίαση στην επίτευξη των στόχων του σχεδίου Stellantis Dare Forward 2030.

Η συνεχώς βελτιούμενη στιβαρή στρατηγική περιλαμβάνει:

  • Υλοποίηση βάσης δεδομένων ημιαγωγών πλήρους διαφάνειας.
  • Συστηματική αξιολόγηση κινδύνων και προληπτική αντικατάσταση παλαιών εξαρτημάτων.
  • Μακροπρόθεσμη πρόβλεψη αναγκών ημιαγωγών για σύναψη συμφωνιών με κατασκευαστές και χυτήρια σιλικόνης.
  • Εφαρμογή Πράσινης Λίστας για μείωση της ποικιλομορφίας των ημιαγωγών και – σε περίπτωση μελλοντικών ελλείψεων– για υπάρχει έλεγχος κατανομής τους
  • Μακροπρόθεσμη προμήθεια εξαρτημάτων ζωτικής σημασίας από κατασκευαστές ημιαγωγών.

Η Stellantis συνεργάζεται με στρατηγικούς παρόχους ημιαγωγών όπως η Infineon, η NXP® Semiconductors, η onsemi και η Qualcomm, για περαιτέρω βελτίωση των νέων της, υπερσύγχρονων πλατφορμών και τεχνολογιών STLA. Επίσης, συνεργάζεται με την aiMotive και την SiliconAuto προς ανάπτυξη δικών της ημιαγωγών στο μέλλον.

«Η αποτελεσματική στρατηγική ημιαγωγών συνεπάγεται βαθιά κατανόηση των ημιαγωγών και του σχετικού κλάδου», δήλωσε ο Maxime Picat, Επικεφαλής Προμηθειών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας της Stellantis. «Υπάρχουν εκατοντάδες πολύ διαφορετικοί ημιαγωγοί στα αυτοκίνητά μας. Δημιουργήσαμε ολοκληρωμένο οικοσύστημα για μετριασμό του κινδύνου διακοπής παραγωγής λόγω ελλείψεως κάποιου ημιαγωγού. Ταυτοχρόνως, οι βασικές δυνατότητες του οχήματος εξαρτώνται άμεσα από την καινοτομία και την απόδοση μεμονωμένων συσκευών. Τα SiC MOSFETS επεκτείνουν την γκάμα των ηλεκτρικών μας οχημάτων, ενώ η υπολογιστική δυνατότητα ενός κορυφαίου SoC είναι απαραίτητη για την εμπειρία και την ασφάλεια του πελάτη».

Μέχρι σήμερα, η Stellantis έχει συνάψει άμεσες συμφωνίες ημιαγωγών αξίας άνω των 10 δισ. ευρώ έως το 2030. Οι συμφωνίες προμήθειας καλύπτουν διάφορους ζωτικής σημασίας ημιαγωγούς, όπως:

  • MOSFETS καρβιδίου του πυριτίου (SiC), απαραίτητα για την αυτονομία των EV.
  • Μονάδες μικροελεγκτών (MCU), βασικές για την ηλεκτρική αρχιτεκτονική STLA Brain.
  • System-on-a-chip (SoC), απαραίτητα για την απόδοση των υπολογιστών υψηλής απόδοσης (HPC) των συστημάτων infotainment και αυτόνομης οδήγησης.

Οι ημιαγωγοί διαδραματίζουν βασικό ρόλο στα οχήματα που προωθούν τον μετασχηματισμό της Stellantis σε εταιρεία τεχνολογίας βιώσιμης κινητικότητας, όπως περιγράφεται στο Dare Forward 2030. Αυτό περιλαμβάνει τις δυνατότητες και λειτουργίες ενεργοποίησης των παγκόσμιων πλατφορμών STLA για BEV (Μικρές/Μεσαίες/Μεγάλες) και την απρόσκοπτη συνδεσιμότητα, τη δυνατότητα ασύρματης αναβάθμισης και την ευέλικτη ηλεκτρική/ηλεκτρονική αρχιτεκτονική των υπηρεσιών που στηρίζουν τις πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης STLA Brain, STLA SmartCockpit και STLA AutoDrive.

Προηγούμενο άρθροΟ Philippe Krief CEO της Alpine
Επόμενο άρθροDataforce Leasing Study 2023