Από αριστερά: Renzo Piano, Fabiola Gianotti, Antonio Hodgers και John Elkann

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των εργασιών για τη δημιουργία της Επιστημονικής Πύλης στο CERN -που υποστηρίζεται από το FCA Foundation (τον φιλανθρωπικό βραχίονα της Stellantis)– μια ιδέας που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2019 στη Γενεύη.

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή της Επιστημονικής Πύλης στο κέντρο ερευνών CERN, μιας πρωτοβουλίας που σαν στόχο έχει την προώθηση της αγάπης για την επιστήμη στο ευρύ κοινό. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί μέσω χορηγιών, με τις σημαντικότερες από αυτές να είναι εκείνη του FCA Foundation.

Η Stellantis υποστηρίζει την Επιστημονική Πύλη στο CERN

Με στόχο να λειτουργήσει το 2023, η Επιστημονική Πύλη του CERN θα φιλοξενηθεί σε ένα νέο, πρωτοποριακό και ενεργειακά ουδέτερο κτήριο που έχει σχεδιαστεί από το φημισμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop. Κατά την τελετή για την έναρξη των εργασιών, το παρόν έδωσαν η Fabiola Gianotti, Γενική Διευθύντρια του CERN, ο John Elkann, Πρόεδρος της Stellantis και του FCA Foundation, το οποίο είναι ο βασικός δωρητής, ο Renzo Piano, αρχιτέκτονας και ιδρυτής του Renzo Piano Building Workshop, και ο Antonio Hodgers, εκπρόσωπος του Καντονίου της Γενεύης.

Στα εργαστήρια, οι επισκέπτες θα μαθαίνουν χάρη σε πρακτικά πειράματα – Credit: Renzo Piano Building Workshop σε συνεργασία με τους Brodbeck Roulet Architectes Associés

“Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη σε όλους τους συνεργάτες μας, οι οποίοι θα κάνουν πραγματικότητα την Επιστημονική Πύλη του CERN και ιδιαίτερα τους γενναιόδωρους δωρητές. Οι δύσκολοι καιροί που περάσαμε τους τελευταίους 18 μήνες μας έδειξαν την αξία της επιστήμης, αλλά και της συνεργασίας. Η επιστήμη φέρνει κοντά τους ανθρώπους και δείχνει τι μπορεί να επιτύχει η ανθρωπότητα όταν αφήσουμε στην άκρη τις διαφορές μας και εστιάσουμε στο κοινό καλό. Θέλουμε η Επιστημονική Πύλη του CERN να εμπνεύσει όσους θέλουν να γνωρίσουν την ομορφιά και τις αξίες της επιστήμης”, δήλωσε η κ. Gianotti Γενική Διευθύντρια του CERN.

Το αμφιθέατρο της Επιστημονικής Πύλης του CERN θα φιλοξενεί έως 900 άτομα και θα είναι πλήρως προσαρμόσιμο χάρη σε τέσσερα δυνητικά set-ups – Credit: Renzo Piano Building Workshop σε συνεργασία με την Brodbeck Roulet Architectes Associés

Με εμβαδό 7.000 τ.μ., το κτήριο της Επιστημονικής Πύλης θα προσφέρει χώρους για διάφορες δραστηριότητες και θα εξηγεί διάφορα μυστικά της φύσης, από τα στοιχειώδη σωματίδια έως και την εξέλιξη του σύμπαντος. Οι εκθέσεις θα φιλοξενούν επίσης πειράματα που αφορούν και στους επιταχυντές του CERN, δίνοντας μια άμεση γεύση αυτών των θαυμάτων της επιστήμης στους επισκέπτες. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από χορηγίες, με τη σημαντικότερη να προέρχεται από τη Stellantis, μέσω του FCA Foundation.

Ένα ταξίδι στο Big Bang θα είναι δυνατό χάρη σε μια από τις συναρπαστικές εκθέσεις της Επιστημονικής Πύλης του CERN: Renzo Piano Building Workshop σε συνεργασία με τους Brodbeck Roulet Architectes Associés

“Στην Stellantis πιστεύουμε ακράδαντα στην αξία της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας”, ανέφερε  ο κ. Elkann, Πρόεδρος της Stellantis και του FCA Foundation. “Η υποστήριξη μας σε τέτοιες ενέργειες αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο για να κρατάμε τις κοινωνίες μας ανοικτές και ασφαλείς, όπως μας δίδαξε και η προσπάθεια για να ξεπεράσουμε την κρίση του COVD-19. Ανάμεσα στις διάφορες αντίστοιχες πρωτοβουλίες που παίρνουμε είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τη συνεργασία μας με το CERN, με το οποίο μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Αυτή η αφοσίωση μας, αποτελεί παράλληλα και έναν τρόπο να τιμήσουμε τη μνήμη του Sergio Marchionne, του οποίου το πνεύμα ήταν πάντα ανοικτό για τις επιστήμες και τη δημιουργικότητα”.

Από την πλευρά του, ο διάσημος αρχιτέκτονας Renzo Piano -έργα του οποίου είναι μεταξύ άλλων τα Zentrum Paul Klee στη Βέρνη, το Κέντρο Pompidou στο Παρίσι, το Κέντρο Πολιτισμού ΙΣΝ στην Αθήνα και το Shard στο Λονδίνο – και  του οποίου το γραφείο είναι υπεύθυνο για το σχεδιασμό του κτηρίου, ανέφερε: “Είμαι χαρούμενος και περήφανος που ξεκινά η κατασκευή αυτού του φιλόδοξου προγράμματος, το οποίο θα γίνει πραγματικότητα χάρη στη συνεργασία ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο. Μια γέφυρα πάντα γεφυρώνει! Έτσι μια γυάλινη γέφυρα θα ενώνει τα διάφορα τμήματα της Επιστημονικής Πύλης επιτρέποντας παράλληλα τη φυσική επαφή μεταξύ των ερευνητών, των επισκεπτών και των παιδιών που διψούν για γνώση”.

To CERN, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Πυρηνική Έρευνα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαστήρια Πυρηνικής Φυσικής στον κόσμο. Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στα Γαλλο-Ελβετικά σύνορα, ενώ αριθμεί 23 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος.

Φωτογραφίες: Stellantis και CERN

Προηγούμενο άρθροΗ JLR ξεκινά δοκιμές του Defender FCEV
Επόμενο άρθροΤο Mazda CX-30 με κορυφαία υπολειμματική αξία