Η Rio Tinto υποστηρίζει την ανάπτυξη οικοσυστήματος μπαταριών στην Ευρώπη επενδύοντας στην Inobat Auto, ευρωπαϊκή εταιρεία τεχνολογίας και κατασκευής μπαταριών.

Αυτή η επένδυση θα υποστηρίξει την ολοκλήρωση του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης και της πιλοτικής γραμμής μπαταριών της InoBat, στο Voderady της Σλοβακίας. Η επένδυση αποτελεί συνέχεια του Μνημονίου Συμφωνίας που υπογράφηκε τον Μάιο και περιγράφει την πρόθεση συνεργασίας για δημιουργία αλυσίδας αξίας μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων πλήρους κύκλου ζωής (cradle-to-cradle) στη Σερβία.

Η InoBat, ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής μπαταριών, με εγκαταστάσεις έρευνας και ανάπτυξης μπαταριών και πιλοτικό εργοστάσιο υπό ανάπτυξη στη Σλοβακία, σχεδιάζει να κατασκευάσει μεγάλα εργοστάσια, συμπεριλαμβανομένου ενός στη Σερβία. Η εταιρεία ειδικεύεται στην πρωτοπόρο έρευνα, ανάπτυξη, κατασκευή και παροχή premium καινοτόμων μπαταριών ειδικά για ειδικές απαιτήσεις πελατών στους τομείς της αυτοκίνησης, των επαγγελματικών οχημάτων, του μηχανοκίνητου αθλητισμού και της αεροδιαστημικής.

Το έργο της Rio Tinto, Jadar βορικών λιθίου στη Σερβία, των 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε εξέλιξη έργα λιθίου σε αναξιοποίητη ζώνη. Το έργο Jadar υπόκειται στη λήψη σχετικών εγκρίσεων και αδειών και στη συνεχή συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, την κυβέρνηση της Σερβίας και την κοινωνία πολιτών. Έχει τη δυνατότητα να παράγει περίπου 58 χιλιάδες τόνους ανθρακικού λιθίου για μπαταρίες και ανάγει την Rio Tinto στον μεγαλύτερο προμηθευτή λιθίου στην Ευρώπη για τα επόμενα τουλάχιστον 15 χρόνια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της δραστηριότητας υλικών μπαταριών της Rio Tinto, Marnie Finlayson, δήλωσε: “Είμαστε ευτυχείς που εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με την InoBat μέσω της επένδυσής μας και ανυπομονούμε να διευρύνουμε τις προοπτικές του κλάδου υλικών μπαταριών, καθώς και της εμπειρίας χημικών διεργασιών και τεχνολογιών μπαταριών”.

“Το έργο μας Jadar για λίθιο στη Σερβία βρίσκεται στο κατώφλι της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων. Ικανό να παράγει αρκετό λίθιο για περίπου ένα εκατομμύριο μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων ετησίως, με τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα, πιστεύουμε πως το Jadar θα αποτελέσει κρίσιμος προμηθευτής του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος μπαταριών και, μέσω της επένδυσής μας στην InoBat, ελπίζουμε πως θα βοηθήσουμε φτιάχνοντας κάποιες από αυτές τις μπαταρίες τοπικά”.

Ο Marian Bocek, CEO της InoBat Auto δήλωσε: “Η InoBat είναι ευτυχής για την περαιτέρω συνεργασία με τη Rio Tinto. Αποστολή μας ήταν πάντα η παροχή λύσεων σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας – μια προσέγγιση πλήρους κύκλου ζωής, η οποία αναδεικνύει την έννοια της κυκλικής οικονομίας και θα υποστηρίξει την προσπάθεια της Ευρώπης για τεχνολογική ανεξαρτησία. Από κοινού με την Rio Tinto, ανυπομονούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις παραγωγικές μας ικανότητες και να συνεργαστούμε στενά για την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος μπαταριών, με κοινές προσπάθειες απανθρακοποίησης”.

Φωτογραφία: Rio Tinto

Προηγούμενο άρθροΗ BMW I Ventures επένδυσε στην Upstream Security
Επόμενο άρθροΑποκαλύφθηκε το νέο SUV Niro στη Σεούλ