Η Πολιτική Πράσινων Μεταφορών της DHL Supply Chain

Η DHL Supply Chain ανακοίνωσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να προχωρήσει προς μηδενικές εκπομπές ρύπων μέσω της αύξησης της ηλεκτροκίνησης και της προσαρμογής της σε πιο πράσινα εναλλακτικά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένων των βιοκαυσίμων.

Η Πολιτική Πράσινων Μεταφορών που ανακοινώθηκε από τον κολοσσό των logistics είναι ένα σημαντικό και καθοριστικό βήμα στις προσπάθειες απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα, με διάφορους στόχους:

  • Η DHL Supply Chain θα μετατρέψει περίπου 2.000 οχήματα σε πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις. Αυτές οι επιλογές περιλαμβάνουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, υδρογόνου και βιοκαυσίμων, όπως βιοαέριο και υδροκατεργασμένο φυτικό έλαιο
  • Ο Όμιλος DHL θα επενδύσει έως και 200 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια σε εναλλακτικές λύσεις ορυκτών καυσίμων
  • Ο μετασχηματισμός στοχεύει στην εξοικονόμηση περίπου 300.000 τόνων εκπομπών CO2
  • Έως το 2026, το 30% του στόλου της DHL Supply Chain θα λειτουργεί με βιώσιμα καύσιμα

Η πολιτική αυτή, ευθυγραμμισμένη με τον Οδικό Χάρτη Βιωσιμότητας του Ομίλου, είναι ζωτικής σημασίας για τις μελλοντικές λύσεις μεταφορών της DHL για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και για την επίτευξη ουσιαστικής μείωσης των εκπομπών αυτών. Σύμφωνα με αυτό τον στόχο, η DHL σχεδιάζει να επενδύσει έως και 7 δισ. ευρώ σε βιώσιμες τεχνολογίες και καύσιμα έως το 2030 μειώνοντας έως και 29 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2 μέχρι το ίδιο έτος.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (EEA), οι οδικές μεταφορές είναι η μεγαλύτερη απειλή στην Ευρώπη όσον αφορά στη ρύπανση, υπεύθυνες για το 76% του συνόλου των μεταφορών αερίων θερμοκηπίου (GHG) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) το 2021. Μετά την πανδημία, τα ποσοστά εκπομπών αυξήθηκαν και πάλι και ο ΕΟΠ αναμένει ότι η αρνητική τάση θα συνεχιστεί το 2024.

Η DHL είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα μέσω νέας πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης εκπομπών CO2 κατά 300.000 τόνους. Σύμφωνα με την εταιρεία αυτό ισοδυναμεί με την αποφόρτιση 2.200 φορτηγών που διανύουν 500 km την ημέρα.

Η Πολιτική Πράσινων Μεταφορών καλύπτει 17 χώρες με τις υψηλότερες εκπομπές. «Αυτές οι χώρες αντιπροσωπεύουν συνολικά το 94% των εκπομπών του στόλου μας μεταφορών», δήλωσε ο Oscar de Bok, CEO της DHL Supply Chain. Δίνοντας προτεραιότητα σε φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις καυσίμων, η DHL σκοπεύει να διαθέτει 30% βιώσιμα οχήματα και καύσιμα στον στόλο της μέχρι το τέλος του 2026.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η DHL ανακοίνωσε το σχέδιό της για ανάπτυξη στόλου 150 φορτηγών βιομεθανίου στην Ιρλανδία, με αποτέλεσμα τη μείωση του άνθρακα κατά 15.000 τόνους ετησίως. Τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελούν τον κεντρικό πυλώνα της Πολιτικής Πράσινων Μεταφορών, προς επίτευξη βιώσιμων καυσίμων στόλων.

Ο κ. De Bok καλεί τους πελάτες της DHL να συμμετάσχουν στον μετασχηματισμό και να υποστηρίξουν ενεργά τις πράσινες οδικές μεταφορές, εφ’ όσον η DHL τους παρέχει ένα ισχυρό εργαλείο για πιο πράσινες αλυσίδες εφοδιασμού.

Προηγούμενο άρθροΤαξινομήσεις νέων αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Νοέμβριο 2023
Επόμενο άρθροH Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος υδρογόνου