Ο Euro NCAP που στοχεύει από το 1997 στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Ευρώπη, καλωσόρισε επισήμως τη Νορβηγική Διοίκηση Δημόσιων Οδών (NPRA) ως το νεότερο μέλος του δικτύου του.

Με την ένταξη της NPRA ο Euro NCAP διευρύνει περαιτέρω το δίκτυο των ευρωπαϊκών κρατών μελών, περιφερειών, συλλόγων κινητικότητας, οργανώσεων καταναλωτών και ασφαλιστικών εταιρειών αυτοκινήτων που συνεργάζονται για την προώθηση της οδικής ασφάλειας. Η NPRA είναι υπεύθυνη για την οδική ασφάλεια στη Νορβηγία, με φιλοδοξία μηδενικούς θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς χρηστών του δρόμου μέχρι το 2050, σε συνεργασία και συντονισμό με πολλούς άλλους εθνικούς φορείς και οργανισμούς που εργάζονται για την ασφάλεια της κυκλοφορίας.

Τα τελευταία χρόνια, η Νορβηγία έχει καθιερωθεί ως κινητήρια δύναμη μελλοντικών ιδεών κινητικότητας και ηλεκτροκίνησης, η οποία έχει τεράστια διάδοση στη χώρα. Η Νορβηγία έχει τις περισσότερες ταξινομήσεις ηλεκτρικών οχημάτων κατά κεφαλήν στον κόσμο με το Όσλο να αναγνωρίζεται ως πρωτεύουσα των ηλεκτρικών οχημάτων. Τον Μάρτιο του 2014, η Νορβηγία έγινε η πρώτη χώρα όπου πάνω από 1 στα 100 επιβατικά αυτοκίνητα στο δρόμο ήταν ηλεκτρικά φορτιζόμενα. Ο στόλος ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Νορβηγίας είναι επίσης από τους καθαρότερους στον κόσμο, επειδή το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη χώρα προέρχεται από υδροηλεκτρική ενέργεια και το 10% από αιολική.

Η Νορβηγία έχει συνολική έκταση 385 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, πληθυσμό σχεδόν πεντέμισι εκατομμύρια και το 2022, υπήρχαν 2,9 εκατομμύρια επιβατικά αυτοκίνητα σε αυτή, 531 σε χρήση ανά 1.000 κατοίκους. Οι μεταφορές επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα, το στενό σχήμα και τη μεγάλη ακτογραμμή της Νορβηγίας, και οι οδικές μεταφορές κυριαρχούν. Η NPRA είναι κρατικός οργανισμός που ελέγχεται από το Νορβηγικό Υπουργείο Μεταφορών.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσω τη Νορβηγική Ένωση Δημόσιων Οδών στην κοινοπραξία Euro NCAP. Η συμμετοχή τους σηματοδοτεί έντονο ενδιαφέρον, όχι μόνο για την υποστήριξη της ανάπτυξης προηγμένων τεχνολογιών ασφάλειας στη Νορβηγία, αλλά προσφέρει επίσης δέσμευση για υποστήριξη της ευφυέστερης ευρωπαϊκής κινητικότητας μέσω της δικής τους τεχνογνωσίας. Από τη νορβηγική συμμετοχή, ο Euro NCAP θα επωφεληθεί από μια νέα αγορά όπου πολλοί κατασκευαστές δοκιμάζουν τεχνολογίες και εξέλιξη των οχημάτων τους», δήλωσε ο Michiel van Ratingen, Γενικός Γραμματέας του Euro NCAP.

«Η ένταξη στο Euro NCAP είναι μια πολύ απλή απόφαση. Λόγω της ταχείας ανάπτυξης και αύξησης των νέων τεχνολογιών που σχετίζονται με την ασφάλεια στα οχήματα, θα θέλαμε να συμμετέχουμε περισσότερο και να συνεισφέρουμε σε μια πλατφόρμα όπου συζητούνται και αξιολογούνται οι νέες τεχνολογίες ασφάλειας. Πιστεύουμε ότι ο Euro NCAP μπορεί να προσφέρει πολλά στους Νορβηγούς χρήστες του οδικού δικτύου και στους καταναλωτές», δήλωσε ο Stein-Helge Mundal, εκπροσωπώντας τη Νορβηγική Διοίκηση Δημόσιων Οδών.

Προηγούμενο άρθροMercedes-Benz: επέτειος 50 χρόνων Service24h
Επόμενο άρθροArval: Νέα καθήκοντα για τις κ. Brunot και Meynard