Αεροφωτογραφία του εργοστασίου της Nissan στο Sunderland

Η Nissan επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο μέλλον του εργοστασίου της στο Sunderland, ανακοινώνοντας την πρόθεσή της για παραγωγή περισσότερων μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα ξεκίνησε διαβουλεύσεις με το “προσωπικό γραφείου”, από το οποίο 160 θέσεις εργασίας θεωρείται ότι κινδυνεύουν. Η Nissan απασχολεί συνολικά περίπου 6.000 άτομα στο εργοστάσιό της στο Sunderland.

Η μεταφορά όλης της παραγωγής μπαταριών στο Ηνωμένο Βασίλειο διασφαλίζει την συμμόρφωση του Nissan LEAF στους εμπορικούς κανόνες του Brexit, που απαιτούν το 55% τουλάχιστον της αξίας του αυτοκινήτου να προέρχεται είτε από το Ηνωμένο Βασίλειο, είτε από την ΕΕ, για να πληροί τις προϋποθέσεις μηδενικών δασμών όταν εξάγεται στην ΕΕ.

Επί του παρόντος, οι μπαταρίες των 62kWh για το LEAF κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και εισάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ των 40kWh κατασκευάζονται στο Sunderland από το Envision Group, το οποίο θα παράγει και τις μεγαλύτερες μπαταρίες.

Περίπου το 70% των Leaf hatchback κατασκευάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για εξαγωγή, με τη συντριπτική πλειονότητα να πωλείται στην ΕΕ.

Nissan Sunderland plantΟ Ashwani Gupta, COO της Nissan, δήλωσε στο BBC: “Η συμφωνία του Brexit είναι θετική για τη Nissan. Ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής του Ηνωμένου Βασιλείου, εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία για να επαναπροσδιορίσουμε την αυτοκινητοβιομηχανία στο ΗΒ. Δημιουργήσαμε ανταγωνιστικό περιβάλλον στο Sunderland, όχι μόνον εντός του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και στο εξωτερικό. Αποφασίσαμε να εγκαταστήσουμε την παραγωγή μπαταριών 62kWh στο Sunderland έτσι ώστε όλα τα προϊόντα μας να πληρούν τα κριτήρια (αδασμολόγητων εξαγωγών στην ΕΕ). Δεσμευόμαστε μακροπρόθεσμα για το Sunderland υπό τους επιχειρηματικούς όρους που συμφωνήθηκαν”.

Η αγορά αυτοκινήτων περνά μια ταραχώδη περίοδο τα τελευταία χρόνια, με την αβεβαιότητα που επέφερε το Brexit και την πτώση των πωλήσεων που επιτείνει η πανδημία. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Nissan, “Προσαρμόζουμε συνεχώς την επιχείρησή μας για να μεγιστοποιήσουμε την αποδοτικότητα σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς και επί του παρόντος διαβουλευόμαστε με μέρος του προσωπικού γραφείου”.

Φωτογραφίες: Nissan 

Προηγούμενο άρθροΣτην Ευρωπαϊκή Συμμαχία Μπαταριών η Ελλάδα
Επόμενο άρθροΗ Shell αγοράζει το δίκτυο φόρτισης Ubitricity